Foto: Publicitātes foto
"Gulbenes novadā esošajā Druvienas Vecajā skolā – muzejā savulaik mācījies rakstnieks Jānis Poruks, kurš savā darbā "Kauja pie Knipskas" (1897. gads) ir aprakstījis, kā Buņģis skolā ēdis zīdeni un ar nevienu neesot dalījies. No šīs epizodes radies nosaukums zupai, kura nu jau kļuvusi par teju neatņemamu sastāvdaļu dažādos saviesīgos pasākumos un svinībās, kas norisinās Gulbenes novada Druvienas pagastā," tā novadam raksturīgu recepti piesaka Gulbenes novada pašvaldības speciāliste Džeina Apsīte

Nepieciešams: skaista vieta, kur iespējams ierīkot starp akmeņiem iekurtu ugunskuru; čuguna katls; laba kompānija, ar ko dalīties, lai nekļūtu tik skopi, kā Buņģis.

Receptē norādītās sastāvdaļas paredzētas, ja zupu vāra 20 l lielā katlā.

12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 kgpupiņas1 kggrūbas0.5 kgžāvētas cūku ribiņas kartupeļi burkāni tomāti žāvēta desa skābs krējums kapāti zaļumi sīpoli sāls pipari

Pagatavošana

1

Iepriekšējā vakarā ieliek mērcēties pupiņas un grūbas.

2

Pupiņas, grūbas, sagrieztus kartupeļus un cūku ribiņas liek katlā vārīties.

3

Kad viss ir sācis vārīties, pievieno apceptus sīpolus, mazliet apceptu žāvētu desu, sarīvētus burkānus, apceptus tomātus, sāli un piparus pēc garšas. Vāra aptuveni 1-1,5 h, līdz ribiņu gaļa sāk atdalīties no kauliem.

4

Kad zupa izvārīta, tai pievieno sauju dažādu zaļumu un pasniedz kopā ar skābu krējumu un rudzu maizes riku.

Īpašas piezīmes: Buņģa zupu ieteicams ēst no māla bļodas ar koka karoti, klāt ēdot Druvienā ceptu rudzu maizi

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!