Kandavas novada Amatniecības centra vadītāja Kitija Švīgere atklāj noslēpumu – kāds deserts slēpjas aiz ziemīgā nosaukuma: senajās recepšu grāmatās šis saldēdiens esot atrodams kā mannas biezputra ar putukrējumu, bet nosaukums "Abavas sniegs", iespējams, radies tāpēc, ka Kandavai cauri tek upe Abava.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Izvāra mannas biezputru, to vāra saldu un biezu. Katliņā lej pienu, ūdeni, pievieno sāli, cukuru un uzvāra. Mannu jāpievieno šķidrumam tikai tad, kad tas sācis burbuļot. Kad tas noticis, samazina liesmu. Lai izvairītos no kunkuļiem un putra būtu viendabīga, iepriekš jānomēra nepieciešamais mannas daudzums un jāber katlā pakāpeniski, tievā strūkliņā, tajā pašā laikā putru nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu.
Ļauj putrai atdzist. Nav jāuztraucas, ka putra dziestot sastingst, galvenais, lai tā ir pilnīgi atdzisusi.
Paralēli mannas putrai no skābām ogām vāra ķīseli, ko nedaudz saldina ar cukuru. Parasti izmanto sezonas ogas, piemēram, zemenes, ķiršus, dzērvenes, ziemā- saldētas vai no kompota.
Katliņā liek ogas vai ievārījumu, pievieno cukuru un pārlej ar ūdeni. Vāra tik ilgi, līdz ogas gandrīz sāk izjukt, bet vēl saglabā formu. Nelielā krūzītē kartupeļu cieti samaisa ar dažām karotēm auksta ūdens, lai izveidojas šķidra putriņa. Lēnām lej klāt cieti savārītajām ogām un nepārtraukti maisa, līdz masa sabiezē. Kad ķīselis sabiezējis, noņem no uguns un ļauj tam atdzist.
Ķīselim jāsanāk līstošam, dzeramam. Liek ķīseli dzesēties.
Pēdējā sastāvdaļa – putukrējums. Sajauc saldo krējumu, vanilīna cukuru un cukuru, un saputo. Kad putukrējums gatavs, ar karoti liek tam klāt atdzisušo mannas putru un kārtīgi izmaisa.
Saldēdienu pasniedz ar atdzisušu ķīseli.