Foto: Shutterstock
Bērnībā, kad panašķoties ar ko saldu neatļāva vecāku rocība vai veikalu trucīgais sortiments, nācās likt lietā izdomu, meistarojot konfektes no virtuvē atrodamām sastāvdaļām. Īsta žanra klasika bija metāla karotē kausēti "cukurgaļi", bet izveicīgākie jaunie censoņi iemanījās no cukura un piena pagatavot "vārīto cukuru". Lai uzmeistarotu gardas karameles, kas pēc garšas atgādināja pārcukurojušās "gotiņas", eksperimentiem tika ziedots ne viens vien neglābjami piededzināts katliņš. Ja vēlies atsaukt atmiņā seno dienu prasmes, lūk, recepte izmēģināšanai!
2Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

500 gcukurs150 mltrekns piens

Sagatavošana

1

Sagatavo trauku, kurā tiks lieta un atdzesēta vārītā cukura karameļu masa, ieziežot to ar sviestu vai augu eļļu. Šim nolūkam var izmantot gan kvdrātveida veidni, gan bļodiņu, gan silikona formiņas.

2

Katliņā ar biezām malām ber cukuru, pievieno aptuveni 120 ml piena, lai maisot cukurs pēc konsistences līdzinātos biezai mannas putrai.

3

Cukuru maisot karsē uz vidējas liesmas, līdz tas sāk burbuļot, tad samazina liesmu un maisot turpina karsēt, sekojot līdzi masas krāsai.

4

Ja cukura masa sāk karamelizēties, veidojot cukura kristālus, bet vēl ir pārāk gaiša, pievieno vēl nedaudz piena un turpina maisot karsēt. Ja piens ir liess, daļu piena var aizstāt ar saldo krējumu, tad karameles būs garšīgākas.

5

Vārītā cukura masa ir gatava, kad tā ir zeltaini brūna un pec krāsas līdzinās "gotiņu" konfektēm vai īrisiem. Ar pievienotā piena daudzumu var koriģēt konfekšu konistenci – jo vairāk piena pievienosi, jo šķidrāka būs vārītā cukura masa, līdz ar to arī karameles sanāks viendabīgākas un mīkstākas. Cukura masas vārīšana aizņem aptuveni 20-24 minūtes.

6

Kad vārītā cukura masa ir gatava, lej to sagatavotajos traukos un atdzesē. Ātrākam rezultātam trauciņus var ievietot ledusskapī. Atdzisušo karameli izņem no traukiem un ar asu nazi sadala gabaliņos.

Lai labi garšo!

Noskatoties šo video, varēsi soli pa solim sekot vārītā cukura karameļu tapašanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!