"Mums ļoti patīk tas moments, kad no cepeškrāsns sāk plūst pīrāgu un kēksu apreibinošā smaržas. Sākumā pavisam viegla, netverama, bet paiet mirklis, un visa virtuvē jau ir ietīta smaržu mākonī! Decembra kēksi nes sevī grauzdētu riekstu, žāvētu augļu, citrusu un arī alkohola smaržu. Pamēģini rotāt kēksu ar rozmarīna zariņiem, tā iegūstot vēl pilnīgāku aromātu buķeti," tā recepti svētkiem iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Būtu vēlams sagrieztus žāvētos augļus un sukādes apliet ar stipro alkoholu un paturēt kādu diennakti. Var izmantot arī apelsīnu sulu. Ļoti ērti ielikt visu burciņā ar aizskrūvējamo vāku.
Riekstus sasmalcina un nedaudz apgrauzdē uz sausas pannas.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. Ieziež formu ar sviestu, izkaisa ar miltiem.
Saputo olas ar cukuru. Pievieno sviestu un ieputo masā.
Pievieno medu un skābo krējumu, visu saputo līdz viendabīgai masai.
Žāvētos augļus/sukādes notecina uz sieta. Samaisa ar 1 ĒK mltu. Atsevišķā traukā no augļiem notecina alkoholu/sulu, ko vēlāk izmantos kēksa pārziešanai.
Riekstus, žāvētos augļus/sukādes pievieno pārējai masai.
Atsevišķā traukā kārtīgi samaisa miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli, tad visu pievieno pārējai masai un samaisa.
Masu liek formā un cep 40-50 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu.
Karsto kēksu pārziež ar alkoholu/apelsīnu sulu.
Gatavo glazūru. Karstu pienu rūpīgi samaisa ar pūdercukuru un citronskābi. Ar vēl silto glazūru, izmantojot tējkaroti, pārlej atdzesēto kēksu.
Lai labi garšo!