Sastāvdaļas
Pagatavošana
Pildījumam derēs jebkurš ievārījums, galvenais biezas konsistences.
Raugu ar 1 ĒK cukura un ~50 ml silta (bet ne karsta!) piena nelielā trauciņā samaisa un noliek malā uz minūtēm 10, lai raugs atdzīvojas.
Saputo olas ar atlikušo cukuru un pienu. Pievieno izkausētu un atdzesētu sviestu, sāli, vaniļu, atdzīvināto raugu un samaisa. Pa porcijām iesijā un iemīca mīltus. Mīkla sanāk mīksta, bet tai nevajadzētu lipt pie rokām. Pārklāj trauku ar drāniņu un noliek uzraudzēt uz 30-40 minūtēm.
Kad mīkla uzrūgusi, galdu dāsni pārkaisa ar miltiem (tā kārtīgi, lai mīkla nelīp klāt) un izrullē mīklu aptuveni 2 cm biezumā. Ar glāzi izspiež no mīklas aplīšus.
Saliek tos uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru un uzraudzē vēl 30-40 minūtes.
Cep pončikus katliņā sakarsētā eļļā uz vidējas liesmas, apgrozot, līdz tie ir zeltaini no abām pusēm. Ja pončikus cepsi pārāk zemā temperatūrā, tie piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra tie no ārpuses strauji kļūs melni, iekšpusē paliekot jēli.
- Lai uzzinātu, kādu eļļu izvēlēties un kā bez termometra pārbaudīt, vai eļļa ir uzkarsusi līdz cepšanas temperatūrai, izlasi šo padomrakstu.
Gatavos pončikus saliek uz papīra dvieļiem, atdzesē un pilda ar biezas konsistences ievārījumu, izmantojot konditorejas šļirci vai maisiņu ar piemērotu uzgali.
Pārkaisa ar pūdercukuru un mielojas.
Lai labi garšo!