Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vispirms gatavo kūkas pamatni. Miltus, cukuru un sāli ieber bļodā un samaisa. Pievieno kubiņos sagrieztu aukstu sviestu, lai iegūtu drupačiņas, kas vizuāli atgādina maizes drupačas. Tāpat var mīcīt ar pirkstiem, tikai tas jādara ātri, lai sviests no roku siltuma nesāktu kust.
Pielej aukstu (pēc iespējas aukstāku) ūdeni un strauji iemīca mīklu. Ūdeni varbūt vajadzēs nedaudz mazāk – to lej tikai tik, lai masa kļūtu viendabīga.
Mīklu saveļ bumbiņā, ietin pārtikas plēvē un ievieto uz stundu ledusskapī.
Pildījumam ābolus sagriež šķēlītēs. Samaisa cukuru, kanēli, muskatu, citronu sulu, miltus. Pievieno ābolus un samaisa.
Vāra karameli. Katlā ieber cukuru, šķipsniņu sāls, pielej karstu ūdeni.
Karsē uz mērenas uguns un maisa ar karoti vai putojamo slotiņu, līdz cukurs izkusis. Kad ūdens uzvārījies, beidz maisīt un nedaudz palielina karstumu. Ļauj sīrupam vārīties, līdz tas sāk mainīt krāsu uz dzeltenīgu. Lai karamelizētos vienmērīgi, var katlu nedaudz pagrozīt, viegli pasvārstot uz vienu un otru pusi (svarīgi vairs nemaisīt ar karoti).
Kad cukura sīrups iegūst skaistu dzintara nokrāsu, pievieno sviestu. Uzmanīgi, cukura sīrups ir ļoti karsts un var tašķīties!
Ātri samaisa un tad, nepārtraucot maisīšanu, lēni, nelielā strūkliņā pielej saldo krējumu.
Maisa, karsējot uz nelielas uguns līdz masa kļūst viendabīga – apmēram 1-2 minūtes.
Mīklu izrullēt kā apaļu pankūku. Mīkla nav ērta rullēšanai, tādēļ necentieties to padarīt plānu, vislabāk līdz 1 cm biezumam.
Mīklu pārliek uz cepšanas plāti, kas izklāta ar cepampapīru. Uz mīklas aplītī izkārto ābolu šķēlītes. Mīklas sānus uzloka nedaudz uz augšu un iekšpusi.
Bļodiņā viegli sakuļ olu ar tējkaroti piena (ļoti viegli, tikai tik, lai olas dzeltenums sajauktos ar olas baltumu) un ar šo maisījumu pārsmērē mīklas sānus.
Ābolu pildījumu pārlej ar karameli (aptuveni ar pusi no visa daudzuma) un apber ar smalcinātiem riekstiem.
Cep līdz 190 C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30-35 minūtes, līdz kūkas maliņas kļūst zeltaini brūnas.
Gatavajai kūkai pārlej atlikušo karameli.
Rotā ar riekstiem.
Vēl lieliskākai garšai varat pasniegt kopā ar vaniļas saldējumu! Lai labi garšo!