gaļas plate, uzkodas, siera plate
Ballītēs mērces vienmēr aiziet uz urrā, tāpēc arī portāls "Tasty.lv" svētku gaidās sarūpējis gardas mērcītes, kurās varēs iemērkt sieru, gaļiņu, dārzeņus un citus svētku gardumus. Klasisko ķiploku mērci ar dillēm vai zaļumu mērci atstāsim citai reizei, bet šoreiz piedāvājam izmēģināt kaut ko neierastāku – uzkodu mērces, kuras iesaka šefpavāri no restorāna "Zoltners" un "H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns".

Grauzdētu ķiploku mērce ar melnajiem pipariem

Iesaka restorāna "Zoltners" šefpavārs Nauris Malāhovs.

Sastāvdaļas

  • 1 ola
  • 10 ml baltvīna etiķis
  • šķipsniņa sāls
  • 1 daiviņa ķiploks
  • sīpols
  • citrona miza
  • citrona sula
  • melnie pipari
  • 40 ml rapšu eļļa

Pagatavošana

Bļodā liek olu, etiķi, sāli, sinepes un sakuļ ar putojamo slotiņu. Tad lēnām pievieno rapšu eļļu un turpina kult līdz izveidojas majonēze. Pievieno viegli grauzdētus ķiplokus un melnos piparus. Ierīvē citrona mizu un pievieno citronu sulu. Beigās pēc garšas pievieno sāli un cukuru.

Lociņu/zaļumu majonēze

Foto: Shutterstock

Lociņu-zaļumu majonēzi un svaigu zemeņu salsu ar pipariem un piparmētru iesaka "H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns" šefpavāri. Viņi iesaka ķerties klāt pavasara produktiem – augiem, kas ir piemājas dārziņos. No šiem svaigajiem produktiem itin vienkārši var pagatavot atsvaidzinošas un vitamīniem bagātas mērces.

Pavasara lociņu/zaļumu majonēze būs izcila piedeva svaigiem dārzeņiem un grilētai gaļai.

Sastāvdaļas

  • 2 vistu olas
  • 2 glāzes olīveļļas ( tikpat labi derēs arī labas kvalitātes rapšu vai saulespuķu eļļa ar ne ļoti izteiktu garšu)
  • lociņu buntīte vai citi zaļumi (vajadzētu izvairīties no garšaugu kātiem, ko blenderis nevarēs sablendēt)
  • pustējkarote jūras sāls
  • škipsniņa svaigi maltu piparu
  • tējkarote graudu sinepes vai mārrutki
  • tējkarote galda etiķa

Pagatavošana

Pagatavošanai būs vajadzīgs blenderis. Pārliecinies, ka blenderis ir sauss un tīrs! Olām jābūt istabas temperatūrā. Nepārtraukti putojam olas. Lēnām lejam klāt eļļu. Jāizveidojas biezai majonēzes mērcei! Tad pieliekam pārējās sastāvdaļas un visu kārtīgi sablendējam.

Svaigu zemeņu salsa ar pipariem un piparmētru

Ogas ir burvīgs pārtikas produkts, ko bieži vien baidās izmantot sāļajos ēdienos. Šāda mērcīte izcili ies kopā ar Jāņu sieru vai grillētu jēra gaļu!

Sastāvdaļas

  • 500 g svaigu zemeņu
  • pustējkarote sakapātu čili piparu
  • pustējkarote sāls
  • 2 ĒK brūnā cukura
  • šķipsniņa svaigi maltu piparu
  • buntīte pētersīļu (tikai lapiņas)
  • 5 piparmētru lapiņas
  • divas ĒK eļļas


Pagatavošana

Zemenes sagriež smalkos gabaliņos. Pārber ar cukuru, ļauj cukuram ievilkties. Kamēr ievelkas cukurs, smalki sakapā čili piparu (daudzumu var pielāgot savām vēlmēm.) Sakapā pētersīļu lapiņas un piparmētru. Pievieno sāli, piparus. Pievieno eļļu. Visas sastāvdaļas samaisa.

Lai gardi Jāņu eksperimenti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!