Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sagatavo krējumu! Krējumu ielej sietā, kas izklāts ar marli, un ļauj divas dienas notecēt liekajam šķidrumam, rezultātā iegūstot krēmsiera konsistenci. Tecināšanas procesa laikā trauks ar krējumu tiek turēts ledusskapī.
Cep pamatni! Olas samaisa ar cukuru un sviestu. Visu karsē katliņā, līdz cukurs izkūst.
Mazā katliņā karsē medu un dzeramo sodu, līdz masa kļūst putaina un brūna.
Olu, cukura un sviesta masu sajauc kopā ar medus un sodas masu. Kad tas izdarīts, masai klāt piesijā miltus un izveido mīklu, ko sadala piecās daļās un izveido bumbiņas.
Katru bumbiņu izveltnē apmēram 5 mm biezumā. Ņem talkā pannu ar noņemamām malām un piegriez izveltnēto mīklu pannas diametrā.
Cep cepeškrāsnī (150-180 grādos) apmēram 5-10 minūtes. Rezultātā tiek iegūti pieci piparkūku cietības apļi.
Smērē, atpūtini un rotā! Notecināto skābo krējumu saputo ar cukuru, vaniļu un rīvētu citrona miziņu.
(Pūdercukuru drīkst arī izlaist, jo pati kūkas pamatne ir salda, bet – ja esi kārumnieks, tad atstāj!)
Krēmu smērē starp izceptajiem apļiem, atstājot krēmu arī kūkas virsmas un malu nosmērēšanai.
Sasmērēto kūku liek ledusskapī uz vismaz 6- 8 stundām, tad ar naža palīdzību pielīdzina kūkas sānus, nogriežot lieko. Pārsmērē kūkas sānus un virsmu ar krēmu. Rotā pēc savas gaumes, vēlēšanās un iespējām.
Starp citu!
Kūkas virsmu un malas var apbērt ar atgriezumiem, kas palikuši no dižcepumu cepšanas, tādējādi kūka iegūs savu klasisko izskatu. Lielākam vintage efektam var rotāt ar marmelādes gabaliņiem.
Jo plānāk izrullēsi mīklu, jo vairāk apļu sanāks, un tie ātrāk izcepsies, līdz ar to mazāk laika būs nepieciešams, lai kūka ievilktos.
Kūku var bagātināt ar skābu ievārījumu, to iesmērējot virs krējuma.
Izceptos medus kūkas dižcepumus var uzglabāt slēgtā traukā vairākas dienas pirms smērēšanas, tādējādi sadalot kūkai paredzēto gatavošanas laiku.
Kūku var veidot ne tikai apļa, bet arī kvadrāta, taisnstūra, trijstūra un jebkurā citā formā.
Izcepot mazus apaļus cepumiņus, varēsi pagatavot vienas porcijas mini medus kūciņu.