Sastāvdaļas
Pagatavošana
Izvāra nomizotus, gabalos sagrieztus kartupeļus (sāli neliek), nokāš un bez nosusināšanas turpat katlā viegli samīca.
Pieliek sviestu, piesit olas, pieber sāli, piparus, daļu no rīvētā siera. Ja vēlas, pieber vēl kādas iemīļotas garšvielas (piemēram, kariju vai saldā čilli pulveri, var piešaut šķipsnu rīvēta muskatrieksta, svaigas rozmarīna lapiņas, var piespiest pāris ķiploka daiviņas – lai dzīvo improvizācija!)
Visu kārtīgi samaisa. Ja sacepuma masu vēlas čaganāku, tad vispirms piejauc olu dzeltenumus, savukārt olu baltumus sakuļ un iecilā sacepuma masā pašās beigās pirms cepšanas. Bet tas ir vēl viens mazs papildu darbiņš – vārdu sakot, viss atkarīgs no slinkuma un aizņemtības pakāpes.
Ar sviestu ietauko cepamo veidni. Var to mazliet "iztapsēt" ar rīvmaizi. (Vai mannu – efekts tas pats.)
Liek veidnē sacepuma masu, pārlej ar krējuma, majonēzes un siera maisījumu un liek cepeškrāsnī. (Arī tas ir variējami: var nekādu "franču karbonādi" no godīga kartupeļu sacepuma netaisīt, bet visam pāri vienkārši pārbērt sarīvētu sieru.)
Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 25 minūtes jeb, kā mēdz teikt, kamēr gatavs. Gatavības pakāpi lieliski parādīs zeltaini brūnā virsiņa.
Sastāvdaļu daudzums un proporcijas ir variējamas, kā jau kārtīgam sacepumam piedien. Pasniedz karstu, tikko no cepeškrāsns. Pārkaisa ar lociņiem. Lai labi garšo!