Vilītes plaukts - 190
Foto: DELFI
Lielbritānijā dzimušais deserts trifle ir īsts vasaras karalis. Tas vienlīdz labi iederēs kā dārza svētkos, tā romantiskā novakarē terasē. To kūkas vietā vari celt galdā kā dzimšanās dienās, tā kristībās. Taču pašas izcilākās īpašības šim desertam ir divas: tas nav jācep un tas ļaujas improvizācijai – droši vari nošmaukties ar gramiem un receptē minētiem tilpumiem.

Tā nu iegadījies, ka abi mani svētki, kā dzimšanas, tā vārda diena, iekrīt vasarā. Laikā, kad vismazāk gribas rosīties pie plīts. Un būsim godīgi – kūkai ar sviesta rozēm vasara nav pats draudzīgākais gadalaiks. Arī dažādas neceptās kūkas mēdz izstrādāt trikus un šļūkt prom, ja pievienotais želatīns izrādās pārāk vājš cīņā ar sauli. Patiesībā vasarā labakais deserts ir saldējums ar ogām. Taču, ja gribau ko šikāku, ko tad? Var gatavot dažādus tiramisu pa taisno burciņās, var saldētavā turēt "ice box" kūku un var aizņemties ideju no britiem, kuri jau gandrīz trīs gadsimtus ēd trifle desertu.

Tas ir deserts, kur vienā traukā saliktas gardas lietas, tad trauks nolikt aukstā vietā, un nākamaj''a dienā debešķīgs deserts gatavs!

Šis deserts ir lielisks ar to, ka viegli pagatavojams un sastāvdaļu mērvienības nav strikti jāievēro – var vairāk, var mazāk! Pilnīga improvizācija! Galvenais to visu būvēt kārtu kārtām un gar trauka sienām izveidot sev tīkamu rakstu!

Trifle visskaistākais ir pasniegšanas mirklī. Brīdī, kad tas tiek dalīts pa porcijām, tā daile sarūk ar katru karoti, bet garšu gan tas neietekmē.


No dotās receptes sanāks trīs litri deserta!


Šai konkrētajai receptei trauka diametrs ir 22 cm, bet augstums 12 centimetri.

420Minūtes
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

7 gab.vaniļas zefīri150 gAmaretti cepumi100 gSaviordi cepumi500 gmaskrapones siers4 gab.olas dzeltenumi400 mlstipra kafija200 gpūdercukurs70 mlbrendijs800 mlsaldais krējums1 kgzemenes1 kgmellenes

Pagatavošana

1

Izvāra kafiju, pielej brediju un ielej dziļā šķīvī vai bļodā atdzesēties.

2

Zefīrus sagriež mazos gabaliņos.

3

Zemenes sagriež ripiņās.

4

Saputo putukrējumu. Ieliek ledusskapī.

5

Olu dzeltenumus saputo ar pūdercukuru, pievieno maskraponi, vēlreiz saputo.

6

Ņem Amaretti un Saviordi cepumus, strauji izmērcē kafijā ar brendiju un kārto trauka apakšā.

7

Uz cepumiem liek olu-maskrapones krēmu, tad pa virsu vēlreiz cepumu kārtu.

8

Gar trauka malām iekšpusē veido rakstu no zemenēm, cepumiem un mellenēm.

9

Cepumu kārtu pārber ar zemenēm, tad liek putukrējumu, tad zefīrus un vēlreiz zemenes ar putukrējumu.

10

Pamīšus būvē līdz trauks pilns, noslēdzošai kārtai jābūt putukrējuma vai krēma kārtai.

11

Noslēgumā rotā ar ogām.

12

Liek ledusskapī uz vismaz sešām sundām.

13

Trifli vislabāk pasniegt deserta trauciņos vai bļodiņās. Šo desertu eleganti var gatavot burciņās, apejot dalīšanu pa porcijām.

Foto: DELFI

Lai labi būvējas un izcili garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!