Sastāvdaļas
Pagatavošana
Avenes pārlasa, notīra kauslapiņas.
Liek bļodā, pārber ar pusi cukura (500 g) un atstāj ievilkties uz 12 stundām.
Iegūto masu lej katlā, pievieno atlikušo cukuru un vāra sīrupu. Visu laiku jāmaisa, lai nepierautu pie katla "dibena". Ieteicams maisīt ar koka karoti!
Ābolus nomizo, sagriež mazos gabaliņos. No citrona izspiež sulu, kuru pārlej pāri āboliem un visu pievieno uzvārītajai aveņu masai.
Visu samaisa un vāra uz lēnas uguns, ik pa brīdim sakratot. Nosmeļ putas. Kad masa kļūst dzidra, uzpilina ievārījumu uz šķīvja un ļauj tam padzist. Ja viskozitāte ir normāla, tad ir laiks noņemt katlu no uguns, ja pile tek, ievārījums ir vēl nedaudz jāpavāra.
Karstu (ne vārošu!) lej burciņās. Burciņas vēl uzreiz never ciet, bet ļauj padzist, lai izveidotos plēvīte. Plēvīti nedrīkst pārdurt! Pēc laika ievārījuma burciņas aizvāko.
Nesot uz pagrabu vai vēsumu, burkas nedrīkst sagāzt, lai nepārdurtu šo augšējo plēvīti!
Glabā vēsā, tumšā vietā.
Lai gardi!