Foto: DELFI
Tikai šogad, šķirstot omītes recepšu kladi, pamanīju nosaukumu "Dēla lečo recepte". Izrādās, ka mūsu iecienītākās ziemas sagataves recepšu autors ir mans tētis. Jā, tā tapšanā piedalāmies visi, bet visu šo gadu laikā nebiju pamanījusi, ka koordinators un noteicējs ir nevis ome, bet tieši tētis. Lečo mūsmājās ēd uz nebēdu un katru gadu apsolāmies – šogad gan pagatavosim vairāk, lai nepienāk tā ierastā reize, kad ir palikusi pēdējā lečo burciņa, bet ziema tikai pusē.

Mūsmājās lečo kalpo kā viegla un sulīga piedeva ēdieniem. Tas lieliski papildina putnu un gaļas ēdienus, biezputras, dārzeņu sacepumus. Mūsuprāt, visgardāk ir to pievienot tikko apceptai maltai gaļai un ēst kopā ar griķiem.

Ņem vērā, ka lečo lieliski garšos arī ar grauzdētu baltmaizi, kā arī ar šķēli pavisam parastas rupjmaizes un glāzi vēsa kefīra.

10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

2 kgtomāti (nav jāmizo!)2 kgburkāni2 kgpaprika (izņemot zaļo - rūgta)0.75 glāzeeļļa0.5 ltomātu mēce vai pasta1 glāzecukurs1.5 glāzesūdens2 ĒKsāls1.5 ĒKesence vai etiķis (pēc garšas, cik stipru grib)5 gab.ķiploka daiviņas

Pagatavošana

1

Paprikai izņem sēklotni, sagriež strēmelītēs (kā patīk), burkānus sarīvē, savukārt tomātus sagriež gabaliņos. Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi. Var pievienot arī sīpolus.

2

Liek katlā un pielej ūdeni. Ja grib biezāku, tad pievieno vienu glāzi, ja šķidrāku, tad divas. Vāra. Ūdeni jāpievieno, lai masa nepiedegtu.

3

Pieliek pārējos produktus – sāli, cukuru, eļļu. Vāra 50 minūtes uz lēnas uguns (no vārīšanās brīža), ik pa laikam apmaisot ar koka karoti.

4

Pašās beigās pievieno etiķi.

5

Ja lečo pagatavošanai izmanto tomātu mērci, tad tas iznāks pikantāks. Var arī nepievienot! Tomātu mērces vai pastas daudzums – pēc garšas sajūtām.

6

Var pievienot arī sviesta pupiņas un čili piparu pāksti – asumam.

7

Karstu lečo pilda sterilās burkās un glabā pagrabā vai ledusskapī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!