Vai jums kādreiz ir tā gadījies, ka kaut kas tik ļoti iegaršojas, ka esat gatavs atdod daudz ko, likt lietā visu savu pierunāšanas un pārliecināšanas mākslu, lai tikai uzzinātu kādu recepti. Man tā gadījās meistarklasē pie šefpavāres Montas Meieres "Viesistabā". Man meistarklasē tika iedalīta gaļas sagriešana un cepšana, iemācījos noderīgus knifus, bet burkānkūku tikai baudīju. Ak, jel, cik tā bija laba. Tik sulīga un bagātīga! Labākā burkānkūka universumā, vismaz pēc maniem kritērijiem. Vai tur pie vainas pāri pārlietā rozmarīna mērce vai, kas cits nezinu, bet atkārtot savā virtuvē es to noteikti gribu!
Izlūdzos recepti, tajā ir daudz mērvienību. Tās jāievēro, šeit mērvienība "uz aci" īsti nederēs. To uzsver arī šefpavāre, sakot, ka pavāri drīkst atļauties improvizēt, bet konditoram jābūt pa rokai svariem un nekādas atkāpes! Nu, ko – meklējam svarus un lai top!
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Nomizo un sarīvē burkānus uz rupjās rīves.
Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.
Miltus sajauc ar cepampulveri, kanēli, muskatriekstu un vaniļas cukuru.
Olas saputo ar cukuru, turpinot kult, pa karotei pievieno miltus ar garšvielām.
Pievieno rīvētos burkānus, apelsīna miziņu un sulu, ieber sakapātus valriekstus un lēnām pievieno eļļu.
Mīklu ielej ar cepampapīru izklātā veidnē un cep krāsnī apmēram 25 minūtes 180 grādos. Izņem un atdzesē.
Gatavo karameli: cukuru ar mazliet ūdens uz karstas uguns kausē, nemaisot, līdz izkūst un sāk brūnēt. Strauji maisot, pievieno saldo krējumu, rozmarīna zariņus un šķipsnu jūras sāls. Nedaudz atdzesē un izkāš.
Atdzisušo burkānkūku sagriež gabaliņos, uzliek uz šķīvja, pārlej ar karameli virsū uzliek bumbiņu saldējuma.
Lai precīzi svari un laba cepeškrāsns!