Sastāvdaļas
Pagatavošana
Palūko, vai esi sarūpējis visas nepieciešamās sastāvdaļas. Sāc ar sarkano sīpolu iemarinēšanu. Sagriez tos ripiņās, ieliec dziļākā bļodiņā un aplej ar etiķi. Kamēr gatavosi likšanai bļodā visu pārējo, sīpoliņi smuki marinēsies.
Nākamais solis ir gaļa. Te nu kas labāk garšo – fileja vai šķiņķīši. Sagriez strēmelītēs, liec uzkarsētā un ietaukotā pannā, pārkaisi ar sāli un pipariem, un cep. Kamēr gaļa savā nodabā cepas, paņem lielu bļodu un tajā jau vari saplūkāt vai sagriezt zaļumus. To izvēle ir tavās rokās, bet ieteikums ir noteikti izmantot salātlapas, papildus var pielikt, kas pieejams vai kas vairāk garšo, – rukolu, dilles, spinātus. Nomizo un sagriez kubiņos avokado. Arī tos saber bļodā. Ja nav avokado jeb ir taču nomizojot saproti, ka tas tomēr vēl nav gatavs vai otrādi – pārgatavojies, vari salātos izmantot ķiršu tomātiņus, pārgriežot tos uz pusēm.
Kad gaļa jau izskatās, ka drīzumā varētu būt gatava, uz otras pannas liec turku zirņus. Ietauko to ar pavisam nelielu olīveļļas daudzumu. Es izmantoju veikalā kārbās iepildītos zirņus, kurus nokāš un noskalo aukstā ūdenī, pirms došanās uz pannas. Zirņus apcep, līdz to sāniņi iegūst nedaudz brūnganu nokrāsu. Tikmēr arī gaļa būs gatava.
Un faktiski tūliņ arī gatavošanas process nonāks finiša taisnē. Marinētos sīpolus, zirņus un gaļu pieber visam pārējam salātu bļodā. Pārkaisi ar sāli un nedaudz pipariem un mērcītei izmanto, kas pašam garšo. Es “uz aci”, ik pa laikam pagaršojot, piešauju nedaudz olīveļļas, balzamiko etiķi un no citrona izspiestu sulu. Visu samaisa un ceļ lielo bļodu galdā. Bet salātiem var izmantot arī jau gatavās salātu mērces, iztikt bez eļļas vai citrona sulas. Viss pašu gaumē. Tikai atceries, ka salātos jau būs marinēti sīpoli, – lai asumiņa nav par daudz. Blakus bļodai noliec šķīvīti ar sagrieztām citrona šķēlēm, – ja nu kādam ēdājam prasās uzspiest salātiem vēl kādu pili skābenās suliņas.
Lai labi garšo!