Ārija Avota
Plaucēta ola ar mīkstu olas dzeltenumu, kuru pārdalot dzeltenums iztek pāri pupiņām, šajā ēdienā ļoti iederas. Ja ir steiga un mazāk laika gatavošanai, to var aizstāt ar mīksti vārītu olu. Tad šis ēdiens būs ļoti, ļoti ātri pagatavojams.

Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.

Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Pupiņas ar plaucētu olu ir piektā no 12 Ārijas Avotas receptēm, ko publicējam.

8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
300 gkonservētas baltās pupiņas50 gkonservēts tuncis50 ggrauzdēti Indijas rieksti2 TKkapāti pētersīļi1 ĒKolīveļļa1 gab.ola1 TKcitrona sula pēc garšaspipari, sāls

Pagatavošana

1

Gatavo pesto - smalcinātājā smalcina riekstus, pievieno zaļumus, citrona sulu, olīveļļu, sāli un samaļ. Noliek malā.

2

Uzkarsē pannu, pupas ar nedaudz šķidruma no bundžas ber uz pannas, uz vidēji mazas liesmas pasautē.

3

Pievieno tunci un nedaudz pakarsē.

4

Liek dziļā šķīvi un pārliek ar pagatavoto pesto. Var uzrīvēt citrona miziņu.

5

Nelielā katliņā lej verdošu ūdeni no tējkannas (ja ir, pievieno tējkaroti etiķa). Olu iesit krūzītē.

6

Kad ūdens sāk vārīties, nogriež vidēju liesmu un ar karoti strauji apmaisa (izveido ūdens virpuli), turot krūzīti pie paša ūdens un lēnām ielej olu ūdenī. Atstāj vārīties 3 minūtes. Tad ar putu karoti to izņem un uzliek uz pupiņām.

7

Pārber ar svaigi maltiem pipariem un pasniedz.

Lai labi garšo!

"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!