Ārija Avota
Gatavojam bagātīgu un sātīgu karstmaizi ar krāsainiem dārzeņu salātiem un olu, kas nodrošinās pilnvērtīgu un veselīgu maltīti.

Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.

Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Tunča karstmaize ar tomātiem un mocarellu ir vienpadsmitā no 12 Ārijas Avotas receptēm, ko publicējam.

16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
3 šķēlessēklu maize50 gkoncervēts tuncis1 gab.neliels, sīki sagriezts tomāts1 ĒKsakapāti, marinēti sīpoli1 ĒKsakapāti zaļumi50 gmocarellas siers1 ĒKolīveļļa pēc garšassāls, pipari1 saujarukola un lapu salāti40 gkonusveida paprika40 ggurķi40 gmellenes1 gab.vārīta ola1 gab.citrona daiviņa1 ĒKolīveļļa pēc garšassāls, pipari

Pagatavošana

1

Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem pēc Celsija. Cepampannu pārklāj ar cepampapīru.

2

Sēklu maizes rikas apslaka ar olīveļļu, pāri liek sīki sagrieztu tomātu, sakapātos sīpolus un zaļumus, uzber sāli un piparus, tad tunci. Pāri pārliek saplūkātu mocarellas sieru.

3

Liek cepties sakarsētajā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes.

4

Tikmēr gatavo salātus. Uz šķīvja liek saplēstas salātlapas un rukolu.

5

Pāri liek paprikas gredzenus un sagrieztu gurķi, pārber ar mellenēm. Uzliek sagrieztu olu. Uzspiež citrona sulu un uzlej olīveļļu, uzber sāli un piparus.

6

Kad maizītes izcepušās, vienu noliek malā līdzņemšanai uz darbu.

7

Karstmaizes pasniedz ar salātiem.

Lai labi garšo!

"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!