Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.
Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Tomātu un pupiņu sacepums ar olu ir divpadsmitā no 12 Ārijas Avotas receptēm, ko publicējam.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Tomātus blanšē, tiem novelk mizu un sagriež mazos gabalos. Ingveru nomizo un sakapā. Marinētos sīpolus sakapā.
Sakarsē nelielu pannu, uzlej olīveļļu un liek lēnām sautēties sīpolus, apmēram 7 minūtes. Pievieno kariju, ingveru, sagrieztos tomātus, zaļumus un sautē uz vidējas liesmas, līdz tie ir mīksti.
Pievieno pupiņas un nedaudz pasautē.
Tad vidū izveido nelielu iedobīti un tajā iesit olu, uzliek vāku un ļauj cepties apmēram 5 minūtes. Svarīgi, lai dzeltenums paliek šķidrs.
Tikmēr grauzdē tortilju vai maizi. Tortilju saloka četrās daļās un ieliek tosterī. Sagriež avokado.
Kad ola gatava, ņem nost no liesmas, uzber olai sāli un piparus un pasniedz ar avokado un grauzdētu tortilju.
Lai labi garšo!
"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.