Tomāti gabaliņos savā sulā ar ķiploku ir gluži kā svaigi – izmantojami mērcēm, uzkarsēti un vienkārši uzlieti rīsiem. Pielietojums ir dažāds – mūsmājās ļoti iecienīts. Pagatavošana arīdzan neprasa nekādu dižu noņemšanos pa virtuvi. Galvenais ir tomātus atbrīvot no mizas un serdēm jeb dupšiem. Atkarībā no tomātu šķirnes, dibentiņi ir lielāki un mazāki – nu gluži kā cilvēkiem.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Atbrīvoties no mizām var blanšējot. Kā to labāk paveikt, atradīsi te, bet man nepatīk šī metode. Esmu divreiz izmēģinājusi un palikusi pie savas – ar mazu, asu nazīti novelku miziņas ar rokām. Pēc tam izgriež serdes un sagriež rupjos gabaliņos.
Visu liek katlā. Sarīvē ķiploku un pievieno. Pieber sāli un cukuru. Tomātiem labāk būs, ja cukura daudzums būs lielāks, nekā sāls.
Šķirnes īpatnības tomātiem mēdz būt visādas – ir saldāki, bet ir skābenāki tomāti. Viss jāgaršo un
jāpievieno papildus, ja prasās pēc sāls vai cukura. Kad vislabākā garša atrasta, nogriež mazāku
uguni un masu vāra aptuveni 15-20 minūtes. Jāpaseko līdzi, lai tomātu gabaliņi būtu mīksti, bet ne
izjukuši. Kas var mulsināt? Ūdens nav? Nē, nav gan. Tomāti izdala savu sulu, – jau griežot tos
gabaliņos, un ūdeni nevajag ne piles!
Kad viss gatavs, pilda labi izmazgātās burkās un vislabāk glabāt ledusskapī. Citviet neesmu
mēģinājusi, tāpēc nevar garantēt. Bet šie tomāti ilgi vietu ledusskapī neaizņem – tiklīdz beigušies
svaigie tomāti, tā lielākas un mazākas roķeles sniedzas meklēt tieši šīs burciņas.
Neko nesveru un garšvielas pievienoju pēc garšas. Tāpat ķiplokus – kurš vēlas stiprākus, kurš
maigākus tomātus.
Lai ēstprieks!