Foto: DELFI
Lai gan šovasar laikapstākļi bija dīvaini un šķita, ka tomātu raža siltumnīcā būs niecīga, par laimi, bažas bija nepamatotas. Dažādu krāsu un izmēru tomāti atrādīja savu skaistumu un smeķi pilnā apmērā. Rozā, dzelteni, oranži, sarkani un melni tomātiņi iegūlušies teju visos iespējamos grozos un kastēs. Ēdam svaigus, arī marinējam, bet vēl iecienīti ir “čopētie” – tā tos dēvējam. Paskaidroju, kur šāds apzīmējums – no angļu valodas sasmalcināti tomāti: "chopped tomatoes". Biežāk šādu nosaukumu var redzēt uz kārbām veikalos.

Tomāti gabaliņos savā sulā ar ķiploku ir gluži kā svaigi – izmantojami mērcēm, uzkarsēti un vienkārši uzlieti rīsiem. Pielietojums ir dažāds – mūsmājās ļoti iecienīts. Pagatavošana arīdzan neprasa nekādu dižu noņemšanos pa virtuvi. Galvenais ir tomātus atbrīvot no mizas un serdēm jeb dupšiem. Atkarībā no tomātu šķirnes, dibentiņi ir lielāki un mazāki – nu gluži kā cilvēkiem.

4Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

tomāti ķiploki sāls cukurs

Pagatavošana

1

Atbrīvoties no mizām var blanšējot. Kā to labāk paveikt, atradīsi te, bet man nepatīk šī metode. Esmu divreiz izmēģinājusi un palikusi pie savas – ar mazu, asu nazīti novelku miziņas ar rokām. Pēc tam izgriež serdes un sagriež rupjos gabaliņos.

2

Visu liek katlā. Sarīvē ķiploku un pievieno. Pieber sāli un cukuru. Tomātiem labāk būs, ja cukura daudzums būs lielāks, nekā sāls.

3

Šķirnes īpatnības tomātiem mēdz būt visādas – ir saldāki, bet ir skābenāki tomāti. Viss jāgaršo un
jāpievieno papildus, ja prasās pēc sāls vai cukura. Kad vislabākā garša atrasta, nogriež mazāku
uguni un masu vāra aptuveni 15-20 minūtes. Jāpaseko līdzi, lai tomātu gabaliņi būtu mīksti, bet ne
izjukuši. Kas var mulsināt? Ūdens nav? Nē, nav gan. Tomāti izdala savu sulu, – jau griežot tos
gabaliņos, un ūdeni nevajag ne piles!

4

Kad viss gatavs, pilda labi izmazgātās burkās un vislabāk glabāt ledusskapī. Citviet neesmu
mēģinājusi, tāpēc nevar garantēt. Bet šie tomāti ilgi vietu ledusskapī neaizņem – tiklīdz beigušies
svaigie tomāti, tā lielākas un mazākas roķeles sniedzas meklēt tieši šīs burciņas.

5

Neko nesveru un garšvielas pievienoju pēc garšas. Tāpat ķiplokus – kurš vēlas stiprākus, kurš
maigākus tomātus.

Lai ēstprieks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!