Pēc konsistences tā ir stingra un graudaina. Šī šķelto zirņu zupa ir pārsteidzoši līdzīga biezais auzu putrai. Lai gan zupai nav vienas precīzas receptes, tajā vienmēr būs prāva riekšava šķeltu zirņu, kā arī citi sezonas dārzeņi, piemēram, sīpoli, burkāni, kartupeļi, arī seleriji un puravi.
"Daudzi holandieši apzināti ļauj sautējumiem nostāvēt vismaz nakti, lai tas sabiezē. Bieži tiek teikts, ka šī zupa patiešām gatava tikai tad, kad tējkarote var stāvēt vertikāli tās centrā un palikt tādā pozīcijā vismaz dažas sekundes," par šo ēdienu raksta receptes autors Rihards – "Instagram" meklē viņu kā @riharudo.bento.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Šķeltos zirņus liek bļodā un aplej ar ūdeni (lai tie ir pilnībā iegremdēti). Tos atstāj pa nakti, lai uzbriest.
Nākamajā dienā tos gatavojot, vāra 2 litru ūdeni ar zirņiem, pievieno buljona kubiņu un garšvielas pēc izvēles.
Nokāš putas, kas ik pa brīdim parādās, un vāra apmēram 45 minūtes, līdz zirņi kļūst mīkstāki.
Kamēr vārās zirņi, sagriež mazos kubiciņos burkānus un kartupeļus, gaļu, kūpinātas desiņas un sīpolu.
Liek kartupeļus un burkānus ūdenī kopā ar zirņiem.
Uzcep uz pannas sīpolus ar gaļu un desiņām. Noliek malā.
Kad burkāni un kartupeļi ir mīkstāki, noņem no plīts katlu un visu sablenderē ar rokas blenderi līdz biezai konsistencei.
Liek atpakaļ uz plīts (zemas uguns) uz apmēram 10 minūtēm, pievieno arī gaļu.
Var ēst uzreiz, bet visgaršīgāk sanāk, ja pagaida pāris stundas vai pat diennakti, kamēr biezzupa kļūst tumīgāka.
Lai labi garšo! Šī zirņu zupa ir tiešām "lekker"! (superīga!)