Foto: DELFI
Hačapuri ir viens no populārākajiem un iecienītākajiem gruzīnu nacionālās virtuves ēdieniem. Šie gardie un sātīgie siera pīrāgi Gruzijā lielākoties tiek baudīti starp maltītēm. Katrā Gruzijas reģionā ir sava hačapuri recepte. Vienā vietā hačapuri gatavo no rauga mīklas, citā – no kārtainās mīklas, arī sieru izvēle dažādos novados ir atšķirīga. Tikpat dažāds var būt hačapuri izskats. Šajā receptē ir vienkāršākais variants, kurā tradicionālais Sulguni siers aizstāts ar produktiem, kas mūsu veikalos atrodami vienkāršāk – mocarellu un fetas sieru.
180Minūtes
13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
MĪKLAI:400 gmilti1.5 TKsāls1 TKsausais raugs1 ĒKsviests80 mlūdens320 mlpiens PILDĪJUMAM:200 gmocarella400 gfetas siers, sagriezts gabaliņos pēc garšassāls40 gkausēts sviests pēc garšaszaļumi (pētersīļi, dilles, lociņi, kinza)

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo mīklu. Miltus sajauc ar raugu un sāli.

2

Katliņā lej pienu un ūdeni, pievieno sviestu un uz lēnas uguns karsē, līdz sviests izkusis, bet virums kļūst nedaudz siltāks par ķermeņa temperatūru (gruzīnu saimnieces pārbauda ar pirkstu – kad piena un sviesta maisījums kļūst siltāks par pirkstu, katliņu noņem no uguns).

3

Piena un sviesta maisījumu pievieno miltiem un mīca līdz viendabīgai masai apmēram 10 minūtes.

4

Pārsedz mīklu ar sausu, tīru dvielīti (vai pārtikas plēvi), novieto siltumā un ļauj mīklai uzrūgt. Apmēram 30-45 minūšu laikā mīklas daudzums būs dubultojies. Ja mājās nav pārāk silts, mīklu briedina līdz 30 grādiem uzkarsētā krāsnī.

5

Uzbriedušo mīklu izmīca un liek vēlreiz briest siltumā. Kad mīklas apjoms atkal dubultojies, izmīca trešo reizi un liek ledusskapī uz vismaz stundu (līdz pat 24 stundām).

6

Nu pienācis laiks veidot hačapuri pīrāgus.

7

Mīklu sadala četrās vienādās daļās.

8

Uz ar miltiem izkaisītas virsmas katru mīklas daļu izrullē apļa formā (apmēram 24 cm diametrā). To var izdarīt arī bez mīklas ruļļa, vienkārši stiepjot un staipot mīklu ar pirkstiem.

9

Sieru sarīvē vai sadrupina, sajauc ar svaigiem zaļumiem, ja ir vēlēšanās, pievieno sāli, ja šķiet, ka siera sāļums ir nepietiekams.

10

Pildījumu sadala četrās daļās un liek katram mīklas aplim centrā.

11

Mīklas apļa malas saceļ uz augšu, veidojot tādu kā sainīti, kuram iekšā ir siers. Ar pirkstiem aizspiež mīklas malas un apgriež izveidoto saini ar savienojuma vietu uz leju.

12

Mīklas sainīti 4-6 vietās pārdur ar koka irbulīti, tad izrullē 24 cm diametra aplī. Pīrāga centrā mīklas virskārtā izveido apmēram centimetru lielu caurumu – lai cepoties būtu, kur gaisam cirkulēt.

13

Liek sagatavotos pīrāgus uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram 15 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns.

14

Gatavo hačapuri izņem no krāsns, pārsmērē ar kausētu sviestu un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!