SIERA CEPURU VALSTĪBA. KUR APĒST SULĪGU KARBONĀDI
Andra Čudare
žurnāliste
DELFI, "Minču štelles" un "Mieriņš" arhīva foto
Sulīga un mīksta gaļas šķēle, ko ieskauj siera mētelītis ar majonēzes restīti, ir izsalkušo Svētais Grāls. Karbonāžu cienītāji ar garšu piedzīvojumiem un fotogrāfijām dalās mājaslapā "Karbonade.lv", kur neskopojas ar epitetiem, aprakstot mērces vannītes, gruntīgās pildījuma cepurītes, kraukšķīgos kartupelīšus un treknās mērcītes. Tādēļ vērts atgādināt par šo sirdi un vēderu iepriecinošo ēdienu – karbonādi. Lūk, vairākas ēstuves dažādās Latvijas malās, kur nosmeķēt ko īpašu un nomierināt vēderā kaucošo vilku baru. Protams, par gaumi nestrīdas – jāatceras, ka šis saraksts tapis, balstoties tikai un vienīgi uz personīgo pieredzi un "Karbonade.lv" veidotāju ieteikumiem. Lai labi garšo!
Inciema "Pansija"

Apceļojot Vidzemes pusi, grēks neiegriezties Inciemā, kur karbonādes klapē kopš 2007. gada. Ēdienkartē var atrast arī tādus gardumus kā mēlīšu salāti, omlete ar garnelēm un cūkgaļas ribiņas ar sutinātiem kāpostiem, bet īstā karaliene tur ir karbonāde, un, ja jums ir kāds draugs, kurš allaž plātās ar to, cik daudz var apēst, iepazīstiniet viņu ar pilnu porciju kafejnīcā "Pansija", aicina mana draudzene Dita. Iecienītākā ir "Kungu" un "Pikantā" karbonāde, bet apmeklētājiem pie sirds iet arī vistas karbonāde siera garoziņā.

Tie, kas jau tuvāk iepazinušies ar klasiskajiem variantiem, var izvēlēties kārtaino karbonādi, kur uz gaļas šķēles ir maltās gaļas kārta un siers, bet, pasūtot "Dāmu karbonādi", uz šķīvja būs vistas fileja, kas pildīta ar banāniem, marinētiem šampinjoniem un sieru. Drosmīgākie var izvēlēties cūkgaļas karbonādi, kas pildīta ar svaigu lasi. Kā stāsta kafejnīcas vadītāja Zane Berdinska, daudziem patīk saldā un sāļā kombinācija: "Dāmām ļoti garšo karbonāde, kas pildīta ar brūkleņu ievārījumu un plūmēm, – salda iekšiņa, bet no ārpuses sāļais siers. Daudz eksperimentējam, lai atšķirtos no citiem, un piedāvājam tikai to, kas garšo pašiem. Protams, ķiploku mērcīte un frī kartupeļi arī ir topā: jo neveselīgāk, jo labāk!"
"Pansija" arhīva foto
"Bērzi Pannā" Rīgā

Kad sakārojas mājas virtuves garšu, jāver vaļā "Wolt" vai "Bolt Food" aplikācija, kur ēstuves "Bērzi Pannā" ēdienkartē ir sadaļa "Latvietis pa vienkāršo – karbonādes". Acis uzreiz piesaista izaicinājuma komplekts – vistas gaļas karbonāde izmērā ir tik iespaidīga, ka paēduši būs trīs cilvēki. Kastes svars ir 2,5 kilogrami, un bez gruntīgā gaļas gabala tajā ir arī frī kartupeļi un dažādi salāti. Citas karbonādes uzslavas izpelnījušās kolorīto nosaukumu dēļ, piemēram, "Babņiks" apvieno bekonu, saldo čili mērci, sīpolus un sieru, "Atrauga" papildināta ar krietnu ķiploku daudzumu, bet "Pūķis" sola krietnu devu šampinjonu. Pat tie, kas nav izsalkuši, var palasīt krāšņos nosaukumus – "Sivēns gurķu dobē", "Vasja dāčā", "Mīlu sieru un daudz" un "Dedzina divreiz" skan pasakaini!

Ēstuves saimnieks Artis Verza atklāj, ka karbonāžu izaicinājumi sākušies pirms pāris gadiem, kad ar bērnības draudzeni netālu no Straupes atvēruši ēstuvi "Bērzi", par piecus kilogramus smago porciju vairāk var lasīt šajā rakstā. Gājis tik labi, ka viņš nolēmis atvērt arī pats savu ēstuvi: "Viena no populārākajām izvēlēm ir "Mana bijusī draudzene", redzam, ka tieši puiši to izvēlas biežāk, varbūt tiešām aizsūta bijušajai vai vienkārši uztver kā foršu joku," stāsta Artis.
"Bērzi Pannā" arhīva foto
"Minču stelles" Bauskā

Izsalkumu var remdēt tālbraucēju kravas auto stāvvietā, kas atrodas trīs kilometrus no Bauskas, – tur atrodas ēstuve "Minču stelles". Visbiežāk pasūta "Lauku karbonādi", kur cūkgaļas šķēli papildina žāvēts cauraudzītis, ķiploku mērce un siera mētelītis. "Arī "Lāča ķepa" būs lieliska izvēle, to var nobaudīt teju visās Bauskas kafejnīcās," stāsta kafejnīcas vadītāja Daiga. Pandēmijas laikā radīts kas īpašs – karbopica. "Viducī ir trīs karbonādes zem pamatīgas siera un mērces kārtas, tie ir 300 grami gaļas, bet apkārt saliekam frī kartupeļus, mēs to saucam par ģimenes karbonādi. Daudzi saka, ka porcija ir tik liela, ka paliek kaut kas arī brokastīm. Mazajiem minčiem arī ir īpašas kastītes, piemēram, ar vistiņu kukurūzas pārslās." Jārēķinās, ka vismaz 20 minūtes ēdiens būs jāgaida: "Ja nav pasūtījumu, karbopica ir gatava 20 minūtēs – kad pasūta karbonādi, tikai tad to sākam klapēt, neko otrreiz nesildām," Daiga atklāj.
"Minču štelles" arhīva foto
Alojas "Mieriņš"

Firmas ēdiens šajā mazpilsētas kafejnīcā ir "Mieriņš" – cūkgaļa ar žāvētu gaļu, sīpoliem un sieru, grūti būs atteikties arī no "Pikantās" karbonādes ar ķiploku aizdari, bet veģetārieši var nogaršot šitake sēnes karbonādi. Jaunieši visbiežāk izvēlas "Kraukšķeni" – kukurūzas pārslās panētu vistas fileju – un sasmejas, ieraugot ēdienkartē "Apsēkloto vistu" – vistiņu sēklu maisījumā. Ļoti iemīļota karbonāde ir "Rudens pieskāriens", kur gaļa sastop papriku, burkānu un tomātus, norāda ēstuves īpašniece Baiba Siktāre: "Daudzi slavē mūsu frī kartupeļus, izmantojam tikai savā novadā audzētos dārzeņus, un to var just! Atsauksmēs bieži raksta tā – kad dzirdi, kā skan gaļas āmurītis, tad zini, ka karbonādi klapē tieši tev." Kastītes saturu var notiesāt turpat līdzās esošajā parkā, Baiba stāsta, ka pavasarī tur būšot jauni soliņi, bet uzņemtās kalorijas var nodzīt četrus kilometrus garajā diskgolfa trasē.
"Mieriņš" arhīva foto
Engures "Būda"

Pēc pastaigas gar jūru var piestāt "Būdā", kur jau 20 gadus gatavo karbonādi "Miķelis". Kafejnīcas īpašniece Ingūna Zikmane atklāj, ka šo vēsturisko ēdienu papildina paštaisīts kečups un visi gaļas gabaliņi sver apmēram 160 gramus. "Šī ir vienkārša ēstuve, gatavojam tādus ēdienus, ko nebūtu kauns dot saviem draugiem. Iesaku nogaršot arī zivju filejas karbonādi, bet īpaši ekskluzīvas ir "Kapteiņa Morgana reņģītes" – reti kur vispār var tikt pie ceptām reņģēm!" Līdz jūrai ir desmit minūšu gājiens, bet Ingūna cer, ka drīz drīkstēs piesēst arī lapenītē.
"Kāpenieki" Aizputē

Kurzemes pusē izsalkušos laipni gaida kafejnīcā "Kāpenieki", kur visbiežāk pasūta "Kungu karbonādi", tā pildīta ar kūpinātu krūtiņu, marinētiem gurķīšiem, majonēzi un sieru. "Pildītajām karbonādēm ir dažādi varianti – ar šķiņķi, sieru, šampinjoniem, varam arī visu salikt iekšā, vajag tikai teikt! Ļoti garšīga ir "Pikantā karbonāde", to apsmērējam ar sinepēm un panējam rīvmaizē," ar piedāvājumu iepazīstina kafejnīcas vadītāja Marita. Pandēmijas laikā ēstuve svētdienās nestrādā, bet citās dienās pasūtījumu var saņemt jau pēc 20 minūtēm.
"Kāpenieki" arhīva foto
"Ķirmis" Rīgā

Klasiskas un pārbaudītas vērtības piedāvā krodziņš "Ķirmis", piemēram, "Karbonāde kažokā" ļaus izbaudīt tomātu un sēņu kārtiņu zem siera cepures, bet "Zemnieku karbonāde" zem siera un majonēzes kārtas slēpj kraukšķīgus marinētus gurķīšus. Vaicājot vakara pavārei Diānai, cik tad lielas ir karbonādes, viņa atbild, ka paēduši būs visi: "Ja es gatavoju, tad karbonāde ir tik liela kā vīrieša plauksta. Mēs visu gatavojam no sirds, tāpēc arī sanāk tik garšīgi." Saspringtākais darbs virtuvē rit no plkst. 12 līdz 15, kad daudzi pasūta biznesa pusdienu piedāvājumu. Tad kāroto karbonādi var nākties gaidīt pat 40 minūtes.
"Ķirmis" arhīva foto
"Kantes krogs" Gulbenē

Karbonādi ķiploku mērces cepurē labi pazīst "Kantes kroga" apmeklētāji, tās recepte nav mainījusies jau 20 gadus, pačukst kafejnīcas saimniece Iveta Ilva. "Viena ķiploka daiviņa porcijā varētu būt. Interesanta ir "Sātīgā" karbonāde, uz cūkgaļas šķēles liekam vistas ruleti, sieru un majonēzi, bet reiz klients pasūtīja vistas fileju ar garnelēm, tāpēc tagad ēdienkartē ir arī tāds variants." Kā piedevu Iveta iesaka izvēlēties kartupeļus frī, jo tos cep uz vietas: "Esam izmēģinājuši dažādus variantus, bet palikām pie vietējiem kartupelīšiem, tas tomēr ir Latvijas lepnums," viņa lepni stāsta. Veģetārieši novērtēs vietējo ražotāju sietā siera šķēli, ko panē rīvmaizē un fritē. Maltītes noslēgumā var izvēlēties ceptu banānu, ko pasniedz ar karameļu mērci un saldējumu, šis deserts ēdienkartē ir jau 15 gadus.
DELFI un "Kantes kroga" arhīva foto
Dobeles "Rasa"

"Karbonādes cienītājiem" pārstāvji izceļ kafejnīcu "Rasa", kur populāra ir karbonāde "Apšukrogs". No sēnēm gan tur nav ne miņas, tā vietā uz cūkgaļas ir šļuka majonēzes, ķiploku mērce, sīpoli un siers. Kafejnīcas vadītāja Arta Kleina apgalvo, ka to ēd pat tie, kam sīpoli parasti negaršo. "Sēnes ir "Rudens" karbonādē, bet klasiskā franču karbonāde slēpjas aiz nosaukuma "Brencis". Porcijas ir lielas, gaļas gabaliņš sver 100 gramus, bet virsū ir ļoti daudz citu sastāvdaļu. Frī kartupeļus griežam un cepam paši, nekas nav saldēts!" atklāj kafejnīcas vadītāja Arta Kleina. Desertā viņa iesaka nobaudīt zemeņu zupu ar putukrējumu, katru dienu top arī dažādi saldie krēmi, un, tā kā uz vietas ieturēt maltīti nevar, Arta iesaka piesēst uz soliņa baznīcas skvērā.
"Rasa" arhīva foto
"Šlāgeris" Madon'a

Krodziņa slavenākā karbonāde ēdienkartē gozējas ar nosaukumu "Kraukšķīgā" – cūkgaļa ir panēta kukurūzas pārslās, ko pasniedz ar svaigām vīnogām un balto miltu mērci. Vērts iekosties arī "Sātīgajā karbonādē", kur cūkgaļa sastop šķiņķi, vārīta burkāna skaidiņas, mārrutku mērci un dāsnu siera cepuri. Pavāre uzsver, ka gan cūkgaļa, gan dārzeņi nāk no vietējām saimniecībām, un kā desertu iesaka pasūtīt pašu cepto siera kūku.
"Šlāgeris" arhīva foto
"Karbonādes cienītājiem" veidotāji aicina arī turpmāk, ceļojot un baudot karbonādes līdzņemšanai, dalīties savās sajūtās, pievienojot atsauksmes "karbonade.lv" lapā. Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tasty" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.