pārauguši gurķi
Foto: Shutterstock

Gurķi aug griezdamies! Novērsīsi uz brīdi acis – dobē nevis gurķīši, bet zirgi! Ej nu noķer katru mazo, tvirto gurķīti, kurš sasniedz ideālo 10-15 centrimetru garumu. Tādi marinēšanai, protams der vislabāk. Bet gurķi tagad aug nevis pa dienām, bet pa stundām. Ko darīt ar tiem gurķu zirgiem?

Arī lielajiem gurķiem un pat tā kā jau pavisam pāraugušiem gurķiem nav ne vainas – ārā nemetam, ja dāvā, ar pateicību, pieņemam! Ar tiem vēl daudz ko var pasākt. Un, galu galā, vairāk cieņas – var jau tos nesaukt par zirgiem vai nīlzirgiem, var tos dēvēt par... par dižgurķiem!

Foto: Shutterstock

Vēl vairāk – ja tādi gurķu milzeņi izauguši pašu dārzā, tad – audzējam līdz galam un ejam uz rekordu! Kā saka veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase, arī pāraugušiem gurķiem der visas ķirbju un kabaču receptes: “Pāraugušam gurķim izmainās tekstūra, viņš kļūst stiegrains, ar cietu mizu. Ja tu redzi, ka tas gurķis tev ir pāraudzis – nu tad audzē viņu kārtīgi, kamēr aug, un tad taisi kā visus ķirbjus un kabačus!”

Tātad pIldītas gurķu laiviņas, gurķu, tomātu un maltās gaļas sacepumi, ceptas gurķu ripas, ceptas gurķu ripas ar maltās gaļas pildījumu un siera cepurīti un dažādi citi ēdieni. No vienas puses, izklausās dīviani, no otras puses, Dita Lase par dārzeņiem nudien zina visu un pati visu ir arī izmēģinājusi. Tā kā – pašiem vienkārši jāizmēģina kāda no kabaču receptēm, kur kabaču vietā liek dižgurķus!

Knifiņi dižgurķu izmantošanai


Lai vislabāk izmantotu lielu un pāraugušu gurķu potenciālu, vienkārši jāzina, kā ar tiem apieties un kur tos vislabāk likt lietā.

Foto: Shutterstock

Gurķus ar sadzeltējušu, cietu un blīvu mizu pirms gatavošanas nomizo. Ja sēklas gurķī ir lielas, jāizvēlas receptes, kurās dārzeņus jāsagriež gabaliņos vai šķēlītēs, un pirms gatavošanas tiem labāk izņemt sēklas. Piemēram, tik populārie Latgales salāti dažādā variācijās pāraugušajiem gurķiem būs īstie!

Pāraugušiem gurķiem dažkārt ir rūgta garša, bet arī šo var labot: jāizvēlas receptes, kurās kā sastāvdaļa ir sinepes – tas neitralizē rūgtumu.

Konservējot pāraugušus gurķus jebkādās kombinācijās, vajadzētu izmantot etiķi vai citronskābi, lai būtu droši, ka tos var ilgstoši uzglabāt.

Iedvesmai – gurķu ikru recepte un zemāk vēl kaudzīte ideju, kā likt lietā dižgurķus.

Gurķu ikri


Vajadzēs kilogramu gurķu, divas sarkanās, divas zaļās paprikas, kādus 5-6 tomātus, četrus sīpolus, 4-5 burkānus, 2,5 ēdamkarotes sāls un 100 ml eļļas.

Gurķus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves, cenšoties nepierīvēt sēklas – tās var mest prom. Tomātus noblanšē un samaļ gaļas maļamajā mašīnā vai blenderī. Sagriež papriku gabaliņos, burkānus sarīvē, sīpolus sagriež ripiņās un visu apcep uz pannas eļļā. Tad visu dārzeņu masu liek katlā un apmēram 50 minūtes vāra. Vēl karstu lej izkarsētās burkās. Gatavs!

Augusta labumiņš – Latgales salāti

Foto: DELFI

Aiziet, gatavojamies ziemas sezonai, lai sniegotajās, aukstajās dienās varētu baudīt kaut kripatiņu vasaras garšas! Nezinu, kā jums, bet mūsu ģimenē ir svarīgi, ka gurķi ir pieejami visu laiku, tos pie pamatēdiena baudām gandrīz katru dienu. Turklāt – šobrīd tie uz nebēdu tiek ēsti svaigā veidā, bet, kad tie apnīk, rodas dažāda veida variācijas ziemas salātiem. Mūsu iecienītākie ir mūsu "nacionālie" – Latgales salāti.

Lasīt vairāk

Sinepju gurķi ar trīs veidu sinepēm

Foto: Inguna Ojere

Inguna Ojere ir lielas saimes ciltsmāte – konservēšanas sezonā rindojas nevis burciņas, bet burku metri! Ņēmušas labu piemēru, Ingunas meita un mazmeita labākās receptes ieraksta īpašā kladītē. Sinepju gurķi ir viena no tādām recptēm – izturējusi laika pārbaudi, pilnveidota līdz perfekcijai. Sinepju gurķi joprojām lielajā ģimenē ir viena no populārākajām receptēm – mazbērni iestājoties rindā pēc savas burciņas vēl pirms vārīšanas!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Latgales salāti ar ķiplokiem bez karsēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Pēc garšas šie gurķīši līdzinās Latgales salātiem, bet lielais ķiploku daudzums, sāls un etiķis kā konservanti gādās par to, lai salāti ledusskapī vai vēsā pagrabā glabātos bez karsēšanas. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ieva Lasmane.

Lasīt vairāk

Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie Latgales salāti ar graudu sinepēm

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem gardie Latgales salāti ar graudu sinepēm.

Lasīt vairāk

Iecienītie Latgales salāti

Foto: Shutterstock

Tradicionālie un iecienītie Latgales salāti.

Lasīt vairāk

Latgales salāti ar karsēšanu cepeškrāsnī

Foto: DELFI

Latgales salāti - ziemas krājumiem, gatavoti ar karsēšanu cepeškrāsnī, kas ir daudz ātrāka un vienkāršāka metode kā ņemšanās ar verdoša ūdens katlu.

Lasīt vairāk

Latgales salāti

Latgales salāti vienkāršajā variantā.

Lasīt vairāk

Gardie gurķu salāti ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu recepti pieliekamā plauktu papildināšanai iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Gurķu salāti ziemai ar ķiploku un sīpoliem

Foto: Privātais arhīvs

"Receptes priekšrocība ir tāda, ka salāti nav jāpasterizē. Ķiploks, dabīgais konservants, nodrošina to saglabāšanos līdz pavasarim, bet bez sīpoliem neiztikt," ar šādu pieteikumu Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Edgars, kura marinējumus un konservējumus jau gadiem atzinīgi novērtē gan radi, gan draugi.

Lasīt vairāk

Sēņu – marinētu gurķu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Gardai aukstās sezonas rezervei sagatavo sēņu – marinētu gurķu salātus ziemai.

Lasīt vairāk

Ģimenes salāti no dažādiem dārzeņiem ziemai

Foto: Shutterstock

Ģimenes salāti - pikanti, dažādu dārzeņu salāti.

Lasīt vairāk

Sviestmaižu gurķi ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Ziemā kraukšķīgās gurķu šķēlītes labi garšo, uzliktas uz sviestmaizes, burgeros, arī kā piedeva gaļas ēdieniem," tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītāja Agnese Berezovska.

Lasīt vairāk

Gurķi salmiņos – soļankas sagatave ziemas krājumiem

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamu, pārbaudītu soļankas sagataves recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesaka Iveta Ozola.

Lasīt vairāk

Gurķu-sinepju salāti ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Mēģināju "atkost" "Spilvas" gurķu-sinepju salātu recepti, tad nu padalīšos ar sava eksperimenta rezultātiem. Apkopoju internetā atrodamo, izlasīju sastāvu uz burciņas, piedomāju savu domu, un tad nu sanāca šāds rezultāts," recepti iesaka mūsu lasītāja Inta Antonova.

Lasīt vairāk

Gurķi mārrutku 'sniegā' bez pasterizēšanas

"Šis ir viens no vieglākajām gurķu ieburkošanas veidiem, bet garša ir neaprakstāmi lieliska!" tā pārbaudītu recepti iesaka konservēšanas entuziaste Kristīne Grašs.

Lasīt vairāk

Saldas un piparotas marinētu gurķu šķēles ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamu un praksē vairākkārt pārbaudītu gurķu ieburkošanas metodi bez pasterizēšanas iesaka mūsu lasītāja Irina Socka.

Lasīt vairāk

Saldskābās gurķu šķēles ar kurkumu ziemai

Foto: Privātais ahīvs

Gurķu šķēles saldskābajā marinādē ar kurkumu un muskatriekstu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ārija Prazdņikova.

Lasīt vairāk

Gurķu lečo ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"No šī produktu daudzuma sanāks pagatavot 12 burciņas (450 g) manis izgudrotā gurķu lečo," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Gurķu salāti ar tomātiem un papriku ziemai

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami gurķu salāti ar tomātiem un papriku ziemai.

Lasīt vairāk

Gurķu, tomātu un paprikas salāti ziemai

Foto: DELFI

Ziemas rezervēm - gurķu tomātu un paprikas salāti ar rapšu eļļu un etiķi.

Lasīt vairāk

Gurķu šķēlītes ar ķiplokiem un sinepēm ziemai

Foto: DELFI

Gurķi ar garšvielām - piedevas, kas vienmēr pa rokai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!