Gurķi aug griezdamies! Novērsīsi uz brīdi acis – dobē nevis gurķīši, bet zirgi! Ej nu noķer katru mazo, tvirto gurķīti, kurš sasniedz ideālo 10-15 centrimetru garumu. Tādi marinēšanai, protams der vislabāk. Bet gurķi tagad aug nevis pa dienām, bet pa stundām. Ko darīt ar tiem gurķu zirgiem?
Arī lielajiem gurķiem un pat tā kā jau pavisam pāraugušiem gurķiem nav ne vainas – ārā nemetam, ja dāvā, ar pateicību, pieņemam! Ar tiem vēl daudz ko var pasākt. Un, galu galā, vairāk cieņas – var jau tos nesaukt par zirgiem vai nīlzirgiem, var tos dēvēt par... par dižgurķiem!
Vēl vairāk – ja tādi gurķu milzeņi izauguši pašu dārzā, tad – audzējam līdz galam un ejam uz rekordu! Kā saka veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase, arī pāraugušiem gurķiem der visas ķirbju un kabaču receptes: “Pāraugušam gurķim izmainās tekstūra, viņš kļūst stiegrains, ar cietu mizu. Ja tu redzi, ka tas gurķis tev ir pāraudzis – nu tad audzē viņu kārtīgi, kamēr aug, un tad taisi kā visus ķirbjus un kabačus!”
Tātad pIldītas gurķu laiviņas, gurķu, tomātu un maltās gaļas sacepumi, ceptas gurķu ripas, ceptas gurķu ripas ar maltās gaļas pildījumu un siera cepurīti un dažādi citi ēdieni. No vienas puses, izklausās dīviani, no otras puses, Dita Lase par dārzeņiem nudien zina visu un pati visu ir arī izmēģinājusi. Tā kā – pašiem vienkārši jāizmēģina kāda no kabaču receptēm, kur kabaču vietā liek dižgurķus!
Knifiņi dižgurķu izmantošanai
Lai vislabāk izmantotu lielu un pāraugušu gurķu potenciālu, vienkārši jāzina, kā ar tiem apieties un kur tos vislabāk likt lietā.
Gurķus ar sadzeltējušu, cietu un blīvu mizu pirms gatavošanas nomizo. Ja sēklas gurķī ir lielas, jāizvēlas receptes, kurās dārzeņus jāsagriež gabaliņos vai šķēlītēs, un pirms gatavošanas tiem labāk izņemt sēklas. Piemēram, tik populārie Latgales salāti dažādā variācijās pāraugušajiem gurķiem būs īstie!
Pāraugušiem gurķiem dažkārt ir rūgta garša, bet arī šo var labot: jāizvēlas receptes, kurās kā sastāvdaļa ir sinepes – tas neitralizē rūgtumu.
Konservējot pāraugušus gurķus jebkādās kombinācijās, vajadzētu izmantot etiķi vai citronskābi, lai būtu droši, ka tos var ilgstoši uzglabāt.
Iedvesmai – gurķu ikru recepte un zemāk vēl kaudzīte ideju, kā likt lietā dižgurķus.
Gurķu ikri
Vajadzēs kilogramu gurķu, divas sarkanās, divas zaļās paprikas, kādus 5-6 tomātus, četrus sīpolus, 4-5 burkānus, 2,5 ēdamkarotes sāls un 100 ml eļļas.
Gurķus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves, cenšoties nepierīvēt sēklas – tās var mest prom. Tomātus noblanšē un samaļ gaļas maļamajā mašīnā vai blenderī. Sagriež papriku gabaliņos, burkānus sarīvē, sīpolus sagriež ripiņās un visu apcep uz pannas eļļā. Tad visu dārzeņu masu liek katlā un apmēram 50 minūtes vāra. Vēl karstu lej izkarsētās burkās. Gatavs!
Augusta labumiņš – Latgales salāti
Aiziet, gatavojamies ziemas sezonai, lai sniegotajās, aukstajās dienās varētu baudīt kaut kripatiņu vasaras garšas! Nezinu, kā jums, bet mūsu ģimenē ir svarīgi, ka gurķi ir pieejami visu laiku, tos pie pamatēdiena baudām gandrīz katru dienu. Turklāt – šobrīd tie uz nebēdu tiek ēsti svaigā veidā, bet, kad tie apnīk, rodas dažāda veida variācijas ziemas salātiem. Mūsu iecienītākie ir mūsu "nacionālie" – Latgales salāti.
Sinepju gurķi ar trīs veidu sinepēm
Inguna Ojere ir lielas saimes ciltsmāte – konservēšanas sezonā rindojas nevis burciņas, bet burku metri! Ņēmušas labu piemēru, Ingunas meita un mazmeita labākās receptes ieraksta īpašā kladītē. Sinepju gurķi ir viena no tādām recptēm – izturējusi laika pārbaudi, pilnveidota līdz perfekcijai. Sinepju gurķi joprojām lielajā ģimenē ir viena no populārākajām receptēm – mazbērni iestājoties rindā pēc savas burciņas vēl pirms vārīšanas!
Foto recepte: Latgales salāti ar ķiplokiem bez karsēšanas
Pēc garšas šie gurķīši līdzinās Latgales salātiem, bet lielais ķiploku daudzums, sāls un etiķis kā konservanti gādās par to, lai salāti ledusskapī vai vēsā pagrabā glabātos bez karsēšanas. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ieva Lasmane.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Kraukšķīgie Latgales salāti ar graudu sinepēm
Ziemas krājumiem gardie Latgales salāti ar graudu sinepēm.
Iecienītie Latgales salāti
Tradicionālie un iecienītie Latgales salāti.
Latgales salāti ar karsēšanu cepeškrāsnī
Latgales salāti - ziemas krājumiem, gatavoti ar karsēšanu cepeškrāsnī, kas ir daudz ātrāka un vienkāršāka metode kā ņemšanās ar verdoša ūdens katlu.
Latgales salāti
Latgales salāti vienkāršajā variantā.
Gardie gurķu salāti ziemai bez pasterizēšanas
Pārbaudītu recepti pieliekamā plauktu papildināšanai iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.
Gurķu salāti ziemai ar ķiploku un sīpoliem
"Receptes priekšrocība ir tāda, ka salāti nav jāpasterizē. Ķiploks, dabīgais konservants, nodrošina to saglabāšanos līdz pavasarim, bet bez sīpoliem neiztikt," ar šādu pieteikumu Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Edgars, kura marinējumus un konservējumus jau gadiem atzinīgi novērtē gan radi, gan draugi.
Sēņu – marinētu gurķu salāti ziemai
Gardai aukstās sezonas rezervei sagatavo sēņu – marinētu gurķu salātus ziemai.
Ģimenes salāti no dažādiem dārzeņiem ziemai
Ģimenes salāti - pikanti, dažādu dārzeņu salāti.
Sviestmaižu gurķi ziemai bez pasterizēšanas
"Ziemā kraukšķīgās gurķu šķēlītes labi garšo, uzliktas uz sviestmaizes, burgeros, arī kā piedeva gaļas ēdieniem," tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītāja Agnese Berezovska.
Gurķi salmiņos – soļankas sagatave ziemas krājumiem
Vienkārši pagatavojamu, pārbaudītu soļankas sagataves recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesaka Iveta Ozola.
Gurķu-sinepju salāti ziemai bez pasterizēšanas
"Mēģināju "atkost" "Spilvas" gurķu-sinepju salātu recepti, tad nu padalīšos ar sava eksperimenta rezultātiem. Apkopoju internetā atrodamo, izlasīju sastāvu uz burciņas, piedomāju savu domu, un tad nu sanāca šāds rezultāts," recepti iesaka mūsu lasītāja Inta Antonova.
Gurķi mārrutku 'sniegā' bez pasterizēšanas
"Šis ir viens no vieglākajām gurķu ieburkošanas veidiem, bet garša ir neaprakstāmi lieliska!" tā pārbaudītu recepti iesaka konservēšanas entuziaste Kristīne Grašs.
Saldas un piparotas marinētu gurķu šķēles ziemai bez pasterizēšanas
Vienkārši pagatavojamu un praksē vairākkārt pārbaudītu gurķu ieburkošanas metodi bez pasterizēšanas iesaka mūsu lasītāja Irina Socka.
Saldskābās gurķu šķēles ar kurkumu ziemai
Gurķu šķēles saldskābajā marinādē ar kurkumu un muskatriekstu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ārija Prazdņikova.
Gurķu lečo ziemai bez pasterizēšanas
"No šī produktu daudzuma sanāks pagatavot 12 burciņas (450 g) manis izgudrotā gurķu lečo," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Gurķu salāti ar tomātiem un papriku ziemai
Vienkārši pagatavojami gurķu salāti ar tomātiem un papriku ziemai.
Gurķu, tomātu un paprikas salāti ziemai
Ziemas rezervēm - gurķu tomātu un paprikas salāti ar rapšu eļļu un etiķi.
Gurķu šķēlītes ar ķiplokiem un sinepēm ziemai
Gurķi ar garšvielām - piedevas, kas vienmēr pa rokai.