Ābolu sula no pašu āboliem ir pieprasīts pakalpojums. Un, kur ir pieprasījums, tur arī piedāvājums. Spiež visā Latvijā, sulu tecina gan klienta tarā, gan piedāvā 3 – 10 litru maisiņus ar krāniņu, kā arī stāvpakas – tie paši maisi, tikai stingrāki, saturīgāki un uztupināmi uz kādas virsmas. Cena par spiešanu no 1,90 eiro par 3 litru iepakojuma līdz pat 5 eiro. Ir spiestuves, kas noteikušas minimālo spiešanas apjomu, piemēram, 50 vai 100 kilogramus ābolu. Ja āboli papildus jāpārlasa vai jāmazgā, cena ir augstāka, ja vienkārši sabērti spiedē bez izlases – zemāka.
Dažās spiestuvēs piedāvā ābolu sulai pievienot kādu garšu, piemēram, bieti, ķirbi vai bumbieri.
To, vai atmaksājas vest ābolu sulu spiest, katram jāizrēķina pašam, sulas pakas cenai pieskaitot klāt iztērēto benzīnu un patērēto laiku, ābolus lasot. Taču ābolu sulai no pašu āboliem ir arī naudā nenosakāma vērtība, un tā ir lieliska Ziemassvētku dāvana vai ciemkukulis!
Ābola ceļš līdz sulai
Sulu spiešanas pakalpojumus piedāvā arī Māris Dolbe "Sarkaņos". Viņš sulas spiež tikai 5 litru iepakojumā ar krāniņu, par vienu iepakojumu prasot četrarpus eiro. Cenā ietilpst ābolu mazgāšana un puvušo ābolu izlasīšana; ja ābols bojāts daļēji, puvuma vieta tiek izgriezta, tālāk ābolus izspiež, sulu pasterizē, noputo un iepilda maisā. To, cik daudz ābolus vienā reizē vest, nosaka pats klients – Māris spiež gan no viena maisa, gan desmit.
Taujāts par sulas spiešanas padomiem, Māris labprāt ar tiem dalās, jo ir vairāku gadu pieredze: "Pirmkārt, visgardākā sula sanāk no gataviem āboliem. Pašlaik vissulīgākie un saldākie ir rudens āboli, ziemas šķirnēm vēl jāpagaida līdz oktobra vidum vai pat beigām. Atkarībā no šķirnes no trīs maisiem ābolu sanāk 35–50 litri sulas. Otrkārt, nevajadzētu ābolus vākt maisos nedēļas garumā pa mazumiņam, jo maisa apakšā esošie augļi sāks bojāties. No salasītajiem āboliem sulu vēlams izspiest divu, trīs dienu laikā. Saguruši, nedēļu maisā pavadījuši āboli nedos labāko svaigumu un aromātu. Protams, ka visideālākie āboli sulai ir gatavi, bet ne pārgatavojušies, un bez bojājumiem."
70 % sulīgums
Aktieris un augļkopis Gatis Gāga saimnieko Ugālē. Viņa āboli un sula ir pieprasīta prece gan Kurzemes pusē, gan Rīgā. Gatis piedāvā sulu ne tikai iegādāties, bet izspiest no pašu āboliem – trīs litru maiss maksā divus eiro, pieejami arī piecu litru iepakojumi un stāvpakas. Minimālais daudzums ābolu spiešanai esot 100 kilogrami – apmēram trīs cukura maisu izmērā. Tāpat "Gāgas ābolos" var izspiest ābolu sulu ar dažādām piedevām, piemēram ķirbi. Gatis iesaka spiest proporcijās 70 % ābolu, 30 % ķirbja.
Taujāts, vai ir kāda īpaši sulīgu ābolu šķirne, Gatis teic, ka ābols jau pats par sevi ir sulīgs. "Sulīgums atkarīgs no ābolu gada. Piemēram, šogad nav sulas gads – ja pērn no ābola varēja dabūt 80 % sulas, tad šogad ir par 10 % mazāk," stāsta Gatis. Viņš arī uzskata, ka spiest no saviem āboliem sulu atmaksājas divos gadījumos: pirmkārt, ja līdz spiešanas vietai nav tālu jābrauc, otrkārt, ja klientam svarīga konkrētās ābolu šķirnes sula. Piemēram, man ir klients, kas brauc spiest "Safrāna pepiņu", jo no šīs sulas gatavo vīnu."
Sula izspiesta! Ko tālāk?
Svarīgi ir izspiesto sulu pareizi transportēt uz mājām. Ja izvēle kritusi uz parasto maisu ar krāniņu, bez kartona kastes, svarīgi pārliecināties, vai bagāžniekā nav asu priekšmetu, kas varētu maisus pārdurt.
Arī uzglabāšanai ir nozīme – nevajag sulu turēt uz palodzes tiešos saules staros, ideālā uzglabāšanas temperatūra ir līdz +20 grādiem. Pakas nevajadzētu pārvietot, turot aiz krāniņa – tas notrūks un visa sula būs pa grīdu!
Lejot sulu glāzē, jāparūpējas, lai maisā neiekļūtu gaiss, tādēļ krāniņam jābūt vērstam uz leju.
Lai gardas sulas un to pielietojums!
Baltais karstvīns ar augļiem
Karstvīns vairumam cilvēku šķiet tumši sarkans, pikants un augļiem bagāts dzēriens Ziemassvētku laikam, taču lielisku karstvīnu var pagatavot arī no baltvīna. Tas lieliski garšos un labi sasildīs gan vēsās puteņa pastaigās mežā, gan nesteidzīgos februāra vakaros mājās, turklāt dzēriena dzidrā, dzintarainā krāsa, priecēs acis un atgādinās par drīzo pavasara tuvumu.
Palutini vēderu ar sulīgo jēra kāju ābolu sulā
"Visi, kas šo ēdienu baudījuši manās mājās, ļoti slavē," tā saka receptes autore, gardēde Elīna Henilāne. Galvenais garšas noslēpums ir ļoti laba un kvalitatīva ābolu sula. Jēra kāju Elīna iesaka pasniegt ar kartupeļu putru, burkānu-ķiploku salātiem un pašgatavotu mērcīti.
Dzērveņu kēkss ar ābolu sulu
Rudenīgais dzērveņu kēkss ar ābolu sulu - gards kārums pie tējas.
Kokteilis 'Formula 17/52'
24. novembrī Rīgā jau otro reizi teju 50 bārmeņi no 19 pasaules valstīm konkursā "Riga Black Balsam Global Сocktail Challenge 2016" gatavoja kokteiļus pēc savas unikālās receptes, izmantojot "Rīgas Melnā Balzama" līnijas dzērienus un sacentās par Rīgas Melnā Balzama kokteiļu meistara titulu. Nogaršo labākos konkursa kokteiļus, pagatavojot tos mājās pats!
Sildošā ābolu tēja ar garšvielām
Sildošs un ļoti aromātisks tējas un ābolu sulas dzēriens. To vari baudīt tāpat, kopā ar kādu cepumu vai kūkas gabaliņu, vai paņemt līdzi termosā, dodoties dzestrās pastaigās.
Karbonāde ar ābolu mērci
Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.
Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru
Rudens ir laiks, kad nepieciešams stiprināt organismu, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.
Ābolu sulā marinēta cūkgaļa ar pīlādžu čatniju
Maltītes dažādošanai un papildināšanai ar vitamīniem saturošiem produktiem lieliski noder dabā iegūstamie sezonas dārzeņi un ogas. Piemēram, pīlādžu čatnijs ne tikai papildinās un bagātinās pamatēdiena garšu, bet stiprinās organisma aizsargspējas pret apkārtējās vides kaitīgo ietekmi, jo ir bagāts gan ar vitamīniem, gan minerālvielām. Recepti iesaka Jūrmalas restorāna "MaMa" šefpavāre Terēze Kondrate.
Medus punšs
Medus punšs ir īsts ziemas kokteilis - tumšais rums, ko papildina ābolu sula un medus sīrups, sasildīs!
Kokteilis 'Gentleman' jeb Džentlmenis
Gards melnā balzama un divu liķieru kokteilis ar ābolu sulu un svaigām piparmētrām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge 2015 laureāts Oļegs Hindogins.