Šakšuka ir viens no tiem ēdieniem, ko labprāt celsi gan brokastu, gan pusdienu, gan vakariņu galdā. Viegli pagatavojams, sātīgs, svaigs un ārkārtīgi elastīgs. Papildu trīs pamatsastāvdaļām – olām, tomātiem un paprikai – pārējo var jaukt klāt pēc vēdera patikas. Tulkojumā tieši to arī nozīmē šakšuka – "viss sajaukts kopā", lai virtuvē radītu vienkāršu, bet arī eksotisku garšu.

Šis ēdiens ir ļoti populārs Ziemeļāfrikas un Izraēlas kulinārijā. Tomēr par tā patieso izcelsmi joprojām ir diskusijas. Daži saka, ka šakšuka nāk no Jemenas (valsts Āzijas dienvidrietumos), citi, ka šis nu jau izplatītais ēdiens nāk no Ziemeļāfrikas, konkrēti, Tunisijas, kur ebreju pilsoņi bija pazīstami ar saviem dažādajiem olu ēdieniem. Tomēr, lai kāda arī būtu vēsturiskā patiesība, tā neliedz baudīt šo gardumu jebkuram gardēdim.

Principā šakšuka ir olu un paprikas kombinācija, kas pagatavota pikantā tomātu mērcē. Parasti to gatavo pannā, kurā apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi, pievieno tomātus un garšvielas (piemēram, kumīnu, čili pulveri, piparus), visu vāra, kamēr sula ir iztvaikojusi, – aptuveni 10 minūtes, līdz veidojas tomātu mērces konsistence. Pēc tam klāt liek olas tieši izveidotajai masai vidū un sautē, līdz tās ir gatavas (apmēram 2–3 minūtes). Arī mērces un olu konsistence ir mainīga – mērce var būt šķidrāka vai biezāka, savukārt olas var būt pilnīgi stingras vai ar mīkstu vidutiņu. Viss atkarīgs no pavāra gaumes.

Pateicoties tik vienkāršai un ātrai receptei, šakšuka ir plaši pieejama maltīte gan mājās, gan arī restorānos visā pasaulē. To mēdz likt virsū apgrauzdētai, zeltainai maizītei, arī picai vai ēst kopā ar svaigiem salātiem. Var baudīt arī tāpat vien no pannas, jo sastāvdaļu kombinācija ir lieliska.

Tomēr blakus visvienkāršākajai receptei atrodamas daudzas citas variācijas. Ja šakšuka burtiski nozīmē sajaukumu, tad receptei klāt var pievienot jebkādus zaļumus, dārzeņus, pat sieru, krējumu, arī kartupelīšus un sēnes – īstā būtība nemainīsies. Tie, kuriem ēdiens bez gaļas nav nekāds ēdiens, var piegriezt klāt arī desu. Šakšukai piemīt apbrīnojama pielāgošanās spēja, tajā var salikt gandrīz visu, kas pamests guļ ledusskapī (ieskābušo pienu gan lūgums neizmantot). Šakšuka savu ceļu pie atradīs gan pie pikanta, gan maiga ēdiena cienītājiem.

Mūsdienās šakšuka ir populārs ēdiens arī Eiropā, īpaši Spānijā. Interesanti, ka recepte uzplauka, kad migrācija uz Izraēlu no Ziemeļāfrikas valstīm bija pašā plaukumā, imigranti piedzīvoja finansiālas grūtības, un, tā kā šakšukas recepte bija lēta un sātīga, tā kļuva ļoti iecīnīta. Tas kļuva arī par izplatītu ēdienu, ko gatavo Izraēlas armijas bāzēs. Karavīri ņēma konservētu tomātu mērci un pievienoja olas, lai pagatavotu sev siltu maltīti pēc ilgām dienām kaujas karstumā. Šakšuka ir ēdiens, kas vieno cilvēkus dažādās pasaules vietās, – cilvēki to bauda gan glaunos restorānus, gan sēžot uz ķeblīša virtuvē pie mammas.

Foto: Shutterstock

Pamata recepte šakšukai

Sastāvdaļas:

  • olīveļļa
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 sīpols
  • 1 sarkana vai zaļa paprika
  • 2–3 kubiņos sagriezti tomāti
  • 1 paprika
  • 1 tējkarote kumīna
  • 4 olas

Uzsilda eļļu dziļā pannā uz vidējas uguns.

Smalki sagriež ķiplokus, sīpolus un papriku, apcep eļļā, līdz sīpoli kļūst mīksti un caurspīdīgi, apmēram 5 minūtes.

Pievieno sagrieztos tomātus, kumīnu un visu samaisa. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Vāra uz lēnas uguns apmēram 4–5 minūtes, līdz mērce ir sabiezējusi. Ja tā kļūst pārāk bieza, pievieno mazliet ūdens.

Uzmanīgi mērcei (tieši vidū) iesit olas. Liek virsū vāku un visu tvaicē apmēram 2–3 minūtes, līdz olu dzeltenumi sasnieguši vēlamo stingrību.

Pēc izvēlas var pārkaisīt pāri sadrupinātu fetas sieru un dekorēt ar koriandru vai citiem garšaugiem.

Pasniedz kopā ar grauzdētu maizīti.

Avoti: theculturetrip.com, tasteatlas.com, momentmag.com, aish.com, nutritionandlife.co.nz.

Zemāk atradīsi gan šakšukas, gan šai eksotiskajai maltītei līdzīgu ēdienu receptes no "Tasty.lv" krājumiem, ko izmēģināt arī savā virtuvē. Lai gardi!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!