Gatavošanai izvēlies tādas pupiņu pākstis, kas ir košas krāsas, pākstis ir stingras, nav nobružātas vai apvītušas. Ideālām sviesta pupiņu (vai zaļo pākšu pupiņu) pākstīm ir jābūt kraukšķīgām. Pirms gatavošanas obligāti tās noskalo zem vēsa ūdens un nosusini uz papīra dvieļa vai caurdurī. Tad nogriez pupiņu pākšu galus. Sviesta pupiņas var atstāt garas vai sagriezt vēl sīkāk.
Tvaicēšana – sviesta pupiņas tvaicē lielā katlā ar sietiņa palīdzību. Katlā ielej nedaudz ūdeni, virsū liec sietiņu, bet tajā saber pupiņas. Uzliec katlam vāku un tvaicē ūdens tvaikos 4-6 minūtes.
Cepšana cepeškrāsnī – uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Pupiņas pirms likšanas uz cepampannas apkaisa ar garšvielām (sāls, pipari) un apviļā olīveļļā vai cep izkausētā sviestā. Pēc tam izklāj uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru un cep sviesta pupiņas 25 minūtes.
Pannā ceptas pupiņas pagatavo pavisam vienkārši – uzkarsē pannu, izkausē tajā sviestu un saber pannā tīras, sagrieztas sviesta pupiņas. Cep, līdz tās kļuvušas mīkstas.
Ziemas krājumiem sviesta pupiņas var arī iemarinēt. Sterilizētās burciņās sapilda sagrieztas un tīras sviesta pupiņas, garšaugus, piparus un kādu ķiploku vai mārrutka sakni. Tad pārlej ar karstu marinādi, kas pagatavota no ūdens, sāls, etiķa un cukura. Burkas pārlej ar karsto šķidrumu, ļauj aptuveni 10 minūtes pasterizēties un tad aizvāko.
Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem
Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.
Burkānu biezenis ar vistas suflē
"Burkāns un apelsīns ļoti labi sader kopā. Apelsīna aromāts samazina vēlēšanos pēc sāls pievienošanas, jo biezenis nešķiet bezgaršīgs," par savu veikumu raksta Nataša. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs
Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.
Eksotiskās jūras ķemmītes ar zemenēm
Saldās zemenes un izcili gardās jūras velšu karalienes jūras ķemmītes satiekas vienā šķīvī. Spirgtumu eksotiskajai, bet tajā pašā laikā vienkāršajai maltītei piešķirs patīkami skābais laims.
Truša rulete ar kartupeļu biezeni un sviesta pupiņām no Raimonda Zommera
Latvieši ir ēdāju tauta, tas nevienam nav noslēpums. Latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!
Sautētas sviesta pupiņas
Sātīgai maltītei sautētas sviesta pupiņas.
Kūpināta laša soļanka
"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.
Sviesta pupiņas ar dārzeņiem ziemai
Sviesta pupiņas ar dārzeņiem - ideāls "kokteilis" ziemai.
Marinētas sviesta pupiņas ar ķiplokiem un burkāniem ziemai
Marinētas sviesta pupiņas ziemas krājumiem.
Dārzeņu zupa ar kausēto sieru
Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.