Laiks pateicīgi atvadīties no aktīvās cepeškrāsns sezonas, lai lūkotos saulainā un siltā nākotnē – sveika, grila sezona, mēs pēc tevis bijām noilgojušies! Tradicionāli uz grilā izkurinātām oglēm gatavojam gaļu visdažādākajās formās, taču vērts tai blakus uz restītēm vai iesmiņa likt arī jūras veltes, dārzeņus un pat augļus. Pēc pavasara darbiem dārzos un pagalmos, nekas tik ļoti nepabaro, kā maltīte svaigā gaisā, tāpēc – kurini vien grilu, ir gardi jāpaēd!

Ja ar dārzeņiem viss skaidrs – tiem lielākoties pietiek vien ar dažām minūtēm uz karstajām restēm, mazliet uzziest eļļu un viss, tad gaļas grilēšana reizēm met izaicinājumus. Visa pamatā – izvēlies svaigu, kvalitatīvu gaļu, kas nav blāva. Protams, protams, var nopirkt spainīti jau iemarinēta šašlika, ribiņu, vistas šķiņķīšu vai desiņu, bet nekas nestāv klāt paša iemarinētiem gaļas gabaliņiem.


Zivis, garneles, grilēti kartupeļi un pat nektarīni – atliek vien izvēlēties recepti, kas visvairāk uzrunā, un ķerties pie darbiņa. Vai esi kādreiz baudījis rasolu, kurā desas vietā sagriezti šašlika gabaliņi? Pēc garas dienas dārza darbos, tas būs tieši tas, kas smeķēs īpaši! Un kur nu bez mērcītēm – zemāk atradīsi arī idejas tām.


Lai garšīgi grilēšanas svētki!

Restorāna cienīgas pusdienas uz grila – siers un kabacis

Ja ir kabacis un grils, tad var gatavoties izsmalcinātām augusta pusdienām! Papildināts ar grilsieru un svaigiem salātiem, šis ēdiens pārvēršas restorāna cienīgā porcijā.

Lasīt vairāk

Lauku burgers režisora gaumē

Foto: DELFI

Burgers vienmēr ir laba doma – kā laukos, tā pilsētā. Uz grila vai pannas, nedēļas nogalē vai darbdienas vakarā. Vienalga vai tas būs vienkāršs vai izsmalcināts burgers, tas jāēd turot ar abām rokām, nesatraucoties par nošmulētām rokām un vaigiem. Tas vienkārši piederas pie burgera baudīšanas.

Lasīt vairāk

'Souvlaki' jeb grilētas vistas gaļas iesmiņi grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Atspirdzinošā marinādē pagatavota vistas gaļa, kas papildināta ar raudeni – tā grieķi gatavo grilētas gaļas iesmiņus jeb "souvlaki", kas ir viņu versija par mums pazīstamo šašliku. "Souvlaki" ir īpašs gaļas ēdiens ar to, ka to pasniedz ar pitas maizīti, svaigiem dārzeņiem un Kalamata olīvām.

Lasīt vairāk

Bekonā ietītu tīģergarneļu iesmiņi

Foto: Publicitātes foto

“Garneles ir viena no visiecienītākajām uzkodām uz grila. Tās vislabāk iemarinēt pesto, saldskābā vai saldā čili mērcē. Lai arī cukurotās marinādes nav labākās grilēšanai, jo tās mēdz piedegt, garnelēm vai citām jūras veltēm tās būs ideālas," skaidro "Rimi" gardēdis šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Grilēti cūkgaļas kebabi ar mazālītiem gurķīšiem

Foto: Jolanta Roze

Kad grils "pamodināts" no ziemas miega, jādomā arvien jauni veidi, kā to likt pie darba. Ar šašliku vairs nevienu nepārsteigsi, bet sulīgi cūkgaļas kebabi komplektā ar pirmajiem mazsālītajiem – tā tik ir štelle!

Lasīt vairāk

Klasisks cūkgaļas šašliks šefpavāra Ērika Dreibanta gaumē

Foto: Privātais arhīvs

Populārā šefpavāra Ērika Dreibanta iecienītākā šašlika recepte kārtējo reizi pierāda to, ka viss ģeniālais ir vienkāršs.

Lasīt vairāk

Marinēti, grilēti dārzeņi ar fetas sieru

Foto: DELFI

Saldskābā zaļumu mērcē marinētus, grilētus dārzeņus Jāņos varēsi celt galdā kā piedevu grilētai gaļai vai zivīm. Papildinot dārzeņus ar fetas siera drumstalām un grilētu lavašu vai pitas maizi, iegūsi gardu pamatēdienu tiem, kas ar gaļu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Grilēti liellopa maltās gaļas iesmiņi

Foto: Shutterstock

Liellopa maltās gaļas kebabi, kas gatavoti uz bambusa iesmiņiem, ir ne tikai vienkāršs veids, kā pasniegt gardu gaļas maltīti, bet arī ērts ēšanai. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņiem, garšvielām bagātu tomātu vai krējuma mērci, un citiem piknika galda labumiem.

Lasīt vairāk

Grilētas cūku ribas, marinētas terijaki mērcē Māra Jansona gaumē

Foto: Shutterstock

Gardās, mīkstās, smaržīgās grilētās cūku ribiņas. To priekšrocība grila vakarā ir tā, ka ribas pirms marinēšanas tiek novārītas jau gatavas, un, kad ir iekurts grils, tās ir tikai jāapbrūnina, līdz ar to izsalkušie samērā ātri var jau našķoties ar apetelīgo gardumu.

Lasīt vairāk

Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Grilētas liellopu ribas

Foto: Shutterstock

Vēlies perfektas, mīkstas grilētas liellopu ribas? Gaļu vismaz dienu pirms cepšanas ieberzē ar sāli un pipariem. Tomēr ir vēl viens solis, kas jāizdara pirms grila pannas iekuršanas - ribas izcep gatavas cepeškrāsnī, satītas folijā. Šādi tu vari sagatavot ribas pat pāris dienas pirms grilēšanas vakara. Satin gaļu folijā un glabā ledusskapī līdz pienāk grila vakars. Kad grils sakarsis, ribas uz oglēm vairs tikai jāapbrūnina. Šādi var gatavot ne tikai liellopu ribas, bet arī jēra un cūkas.

Lasīt vairāk

Kaukāza šašliks stundas laikā

Foto: No privātā arhīva

Katram latvietim ir sava Kaukāza šašlika recepte, kuru tam iedevis kāds zinātājs, kuram to savukārt iedevis kāds cits zinātājs. Garšo mums tas Kaukāza šašliks, garšo! Un, ja vēl gaļu var samarinēt stundas laikā – ideāli! "Egitas virtuve" dalās ar savu recepti. Grilējiet uz veselību!

Lasīt vairāk

Grilētas vistas krūtiņas ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegli pagatavojamas un ļoti gardas vistas krūtiņas, kuras cept ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila.

Lasīt vairāk

Šašliks minerālūdens un sojas mērces marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks minerālūdens un sojas marinādē - pāris stundas un ir cepams.

Lasīt vairāk

Uz oglēm gatavots sautējums – 'Lauku sētas' vadītāja Jāņa recepte

"Receptes jauda slēpjas tās vienkāršajā pagatavošanā: visu sagriež, saliek kopā un liek grilēties uz karstām oglēm. Kamēr notiek sautēšanās process, pavāram ir brīvais laiks citām nodarbēm," saka šova "Lauku sēta" vadītājs Jānis Rāzna. Šis gaļas un dārzeņu sautējums ir sevišķi sulīgs un aromātisks, un pats process ir vienreizīgs – brīvā dabā, svaigā gaisā.

Lasīt vairāk

Grilēti iesmiņi ar mednieku desiņām un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Raibie, daudzkrāsainie iesmiņi, uz kuriem, pamīšus ar desiņām, savērti dažādi dārzeņi, būs lielisks svētku galda papildinājums, iepriecinot gan lielus, gan mazus ballētājus. Nav mazsvarīgi, ka šī uzkoda ir arī ļoti ērti apēdama, turklāt to var cept gan dārzā uz grila, gan virtuvē uz grilpannas.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un dārzeņu iesmiņi ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ja tev iet pie sirds ķīniešu virtuves ēdieni, tad grilēšanas sezonā noteikti pagatavo šos vistas un dārzeņu iesmiņus. Mēli var norīt, cik gardi!

Lasīt vairāk

Lieliskais šašliks znota gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Mana znota šašliks ir izslavēts tālu aiz mūsu ģimenes robežām. Tie, kam palaimējies šo gardumu nobaudīt, saka, ka ir ļoti labs un prasa recepti," teic mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Dabā gatavots rasols ar šašliku un jaunās ražas dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Rasols ne vienmēr ir bijis smalkos gabaliņos sakapāts un sajaukts ar majonēzi - pirmsākumos rasola jeb Olivjē salātu sastāvdaļas tika eleganti izkārtotas traukā, majonēzi pasniedzot kā piedevu. Iedvesmojoties no klasikas, savu versiju par rasola tēmu piedāvā pavārs Renārs Purmalis sadarbībā ar "Mežpils alus".

Lasīt vairāk

Vistas šašliks piparmētru un jogurta marinādē

Foto: DELFI

Šašlika marinādēs parsti izmanto citronu, majonēzi, etiķi, sīpolus un garšvielas, bet – kāpēc neļauties kaut kam nedaudz neparastākam, pārsteidzot Līgo svētkos sanākušos viesus? Ņem talkā piparmētras!

Lasīt vairāk

Vistas šašliks kečupa marinādē

Foto: Publicitātes foto

"Grila sezona ir sākusies, un atkal laiks uzmeklēt savu iecienītāko, uzticamāko grilu, notīrīt pēc ziemas guļas un likt lietā. Tos, kuri grilēšanā ir iesācēji, gribu iedrošināt – tur nav nekā pārāk sarežģīta, un nav jābūt, lai grilētie ēdieni izdotos gards," saka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot savu recepti vistas šašlikam.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: uz grila cepti, sulīgi tītara gaļas kebabi

Foto: Privātais arhīvs

Uz grila ceptas kotletes, kebabi un citi maltās gaļas izstrādājumi cepšanas laikā nereti zaudē sulīgumu, jo gaļa tiek vai nu "pierauta" pie restītes vai arī cepējs, nemākulīgi apgriežot izstrādājumu, pārdur tā apvalciņu. Šoreiz skaidrosim, kā soli pa solim uz grila izcept sulīgus títara gaļas kebabus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'šašliks' - uz iesmiem ceptas šķēlītes ar bekonu

Foto: Privātais arhīvs

Izrādās, uz iesmiem vērt un grilēt var ne tikai gaļu, bet arī daudzu iecienītos kartupeļus, iegūstot kraukšķīgas un skaisti zeltainas šķēlītes, ko baudīt gan kā piedevu grilētai gaļai vai zivīm, gan kā pamatēdienu, papildinot ar svaigiem dārzeņu salātiem un gardu diļļu vai citu zaļumu mērcīti. Recepti iesaka Aiga Molke.

Lasīt vairāk

Laša šašliks

Foto: Shutterstock

Gards laša šašliks, kas marinēts balzamiko etiķī.

Lasīt vairāk

Liellopa steiks tekilas un laima marinādē

Perfektam steikam nevajag daudz – atliek vien doties pie draudzīga miesnieka, kas ieteiks vislabāko gabaliņu un izvēlēties marinādi. Šoreiz – liellopa gaļas steiks tekilas un laima marinādē, īstenā Meksikas noskaņā. Recepti piedāvā Viktorija, kas piedalās portāla "Viņa" grila meistardarbu konkursā.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto

Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.

Lasīt vairāk

Grilētas kotletes

Foto: Shutterstock

Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.

Lasīt vairāk

Šašliks adžikas un kefīra marinādē no Egitas virtuves

Foto: Egitas virtuve

"Kā jūs gatavojat marinādi šašlikam? Sametat kopā visu, kas pa rokai, vai izmantojat noteiktas receptes? Man jau šķiet, ka "viss pa rokai" variants mēdz būt lieks garšvielu tēriņš, jo viena otru pārmāc un konkurē," saka Egita. Viņa iesaka sašlika recepti, kurā viss tiek kontrolēts!

Lasīt vairāk

Grilēta zivs citrusaugļu glazūrā

Foto: Publicitātes foto

Šajā receptē uzsvars ir uz smeķīgo glazūru, kuru pasniegt ar jebkuru zivi pēc patikas. Te iederēsies gan lasis, gan forele, jūras karūsa, asaris un pat garneles un jūras ķemmītes, kas kopējai garšas buķetei piešķirs vēl nebijušu akcentu. Recepti iesaka "Barbora" eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!