Ir daži produkti, kuriem mājās jābūt vienmēr – milti, olas, piens, makaroni, rīsi, un jā, arī visai lētie un plaši pieejamie griķi. Ja mājās ir paciņa griķu un piciņa saldkrējuma sviesta, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Taču ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem pagatavot, kad jāpabaro pārītis izsalkušu ģimenes locekļu?
Izrādās, brūnganie griķu putraimi, ko atceramies no skolas ēdnīcu laikiem, pērkam veikalos un gatavojam ikdienā, ir grauzdēti griķi – produkts, kas iemantojis popularitāti padomju laikos. Pārtikas deficīta apstākļos ar grauzdēšanas palīdzību varēja nomaskēt jebkuru griķu defektu, piemēram, pārāk ilgi uzglabājot zudušās garšas īpašības, jo, pateicoties grauzdēšanai, paildzinās griķu uzglabāšanas termiņš, tie kļūst ātrāk pagatavojami un iegūst izteikti riekstainu garšu.
Nepārstrādātie jeb svaigie griķi ir gaišā smilšu vai pat viegli iezaļganā krāsā, tos parasti izmanto, gatavojot cepumus, pievienojot desertiem, kūkām un mušļiem,
Grauzdētie un "zaļie" griķi atšķiras arī pēc garšas – brūnajiem piemīt riekstainā, mums zināmā garša, bet negrauzdēto garša un aromāts ir maigs un neizteiksmīgs.
Kādos ēdienos izmantot griķus
Absolūta studentu "koju" klasika ir vārīti griķi, kas aizdarīti ar skābo krējumu, bet šis ģeniāli vienkāršais salikums iemirdzēsies jaunās krāsās, ja sāls šķipsnas vietā griķu un krējuma saskanīgajam duetam pievienosi šļuku gaišās sojas mērces.
Sātīgais vakariņu variants ir griķi ar gaļas mērci – tai var izmantot gan dažādu veidu malto gaļu, gan vistas filejas gabaliņus, šķiņķa kubiņus, mērcē sutinātas gaļas bumbiņas vai ko citu. Tikpat vienkārši pagatavot būs arī griķu biezputru ar apceptām sēnēm, piemēram, šampinjoniem. Bet vienkāršām un ātrām maltītēm tieši laikā būs griķu salāti, kas papildināti ar kukurūzu, bietēm, sieru un citām sastāvdaļām.
Mazliet netipiskāk griķus var izvārīt krēmīgā zupā, ko pasniedz ar bazilika pesto vai izmantot pat spirdzinošas aukstās zupas gatavošanai, papildinot arī rīvētu gurķi, ķiplokiem un kefīru. Pamēģini kādu saujiņu griķu pievienot arī klasiskajai skābu kāpostu zupai vai borščam – šādi tā kļūs sātīgāka un iegūs jaunas garšas nianses. No griķiem sanāks arī burvīgs sacepums un pildījums klasiskajiem kāpostu tīteņiem. Bet ja sveši nav griķu milti, tad no tiem var izcept vēl jo gardākas pankūkas un pasniegt ar kūstoša siera mērci.
Kā griķus pagatavot, lai tie būtu irdeni
Kas jāņem vērā, gatavojot griķus? Tā kā griķi ļoti labi uzņem šķidrumu un piebriest, uz vienu porciju griķu jāizmanto divtik ūdens. Piemēram, ja vakariņās paredzēts vārīt glāzi griķu, tiem pa virsu lej divas glāzes šķidruma. Nedrīkst aizmirst arī par sāli – pavisam nedaudz, un izcelsies griķu raksturīgā, mazliet riekstainā garša. Te atradīsi izsmeļošus paskaidrojumus, kā izvārīt griķus, lai tie būtu irdeni un aromātiski.
Lai labi garšo!
Sātīgā brokoļu, griķu un siera bļodiņa
Brokoļu kraukšķīgums, tradicionālie griķi, siers sātigumam un mazliet Indijas rieksu eksotikai – viss vienā pusdienu bļodiņā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Monika un Justīne.
Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.
Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti
Sātīgi salāti no sakņu dārzeņiem, kas būs piemēroti gan pusdienām, gan vakariņām. To pagatavošana aizņems īsāku laiku, ja izmantosi jau novārītas bietes un gatavu salātu lapiņu maisījumu. Holandes siers salātiem piešķirs sāļu noti un nodrošinās ar sāta sajūtu. Recepti izstrādājusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.
Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!
Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.
Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!
Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit