Savulaik, atbildot uz "Tasty.lv" jautājumiem par konservēšanas sezonu, "kabaču ministre", veģetārās uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase sacīja: "Lietas, ko veikalā nenopirksi – tā ir mājas konservēšanas būtība. Tu vari uztaisīt zaptes, kompotus, čatnijus un visu pārējo tieši tā, kā tu gribi. Un tu vari uztaisīt to, ko neviens nekad neražos – nu kurš tev ražos marinētas ērkšķogas un vēl tieši tā, kā tev garšo?"

Par modernākām garšām un modernākiem piegājieniem!


Dita akcentēja, ka esam iestrēguši padomju konservēšanā. Lai gan mums ir savas vērtības – skābēti gurķi, Latgales salāti un tie paši tomāti želejā, vērtīgi uz konservēšanu paskatīties arī ar modernāku aci. Un tad katrs pats var izlemt – pieturēties pie omītes receptes vai visvisādām pasaules receptēm, kas atrodamas "TikTok" pasaulē. Nu pat, ja tev negaršos – atzīmēsi sev, ka šo recepti nākamgad netaisīt.

Kas tad būtu modernie piemēri? "Ja tu marinē dārzeņus etiķī, cukurā un sālī, pamēģini iemarinēt tos arī ar citām garšvielām, piemēram, iemarinēt puķkāpostus ar kariju – gan graušanai uzreiz kā mazsālītus gurķīšus, gan sautējuma veidā. Ziemā izkratīsi no burciņas uz rīsiem, un būs garšīgi!" ieteica Dita Lase

Tāpat ar dillēm. Tās mums ir svētas, un tās mums vienmēr paliks. Bet pasaulē jau nav tikai dilles – ir baziliki un rozmarīni, un timiāni, un lupstāji. Ir milzīga garšvielu pasaule, kas ļauj gan to pašu gurķi citādi samarinēt, gan kāpostu. Izmēģini, kā garšo "pa jaunam". Nomainot tikai vienu garšu un pieliekot klāt citas garšvielas, no vieniem un tiem pašiem produktiem var iegūt pilnīgi citu ēdienu.

Neaizmirsti par zero waste – zaļos tomātus var likt lietā!

Ļoti liels trends jau vairākus gadus ir "zero waste", kas nozīmē – neizmet ēdienu, centies visu izmantot. Arī zaļos tomātus! Protams, ka visi zinām, ka ēst tos zaļus nevar, jo tie ir indīgi, bet, ja termiski apstrādā, ir pilnīgi ēdami. Tos var konservēt salātos (ar burkāniem, kāpostiem, puķkāpostiem, baklažāniem, ar tomātu mērcēm), marinējumos, ievārījumos, arī čatnijos.

Savukārt, runājot par pāraugušiem gurķiem, der atcerēties, ka visas ķirbju un kabaču receptes var likt lietā. Pāraugušam gurķim izmainās struktūra, viņš kļūst stiegrains, ar cietu mizu. Ja gurķis ir pāraudzis – nu audzē viņu kārtīgi, kamēr aug, un tad taisi kā visus ķirbjus un kabačus!

"Tasty.lv" dalās ar receptēm un iesaka katram izvēlēties to, kas pašam garšo, vai tā būtu no paaudzes paaudzē nodota recepte vai citu tautu, proti, kaut kas modernāks. Atceries – mērķis nav uztaisīt moderni un pēc tam izmest visu ārā. Mērķis ir pilns pieliekamais ar lietām, kas tev garšo un par kurām tev ir prieks.

Augusta labumiņš – Latgales salāti

Foto: DELFI

Aiziet, gatavojamies ziemas sezonai, lai sniegotajās, aukstajās dienās varētu baudīt kaut kripatiņu vasaras garšas! Nezinu, kā jums, bet mūsu ģimenē ir svarīgi, ka gurķi ir pieejami visu laiku, tos pie pamatēdiena baudām gandrīz katru dienu. Turklāt – šobrīd tie uz nebēdu tiek ēsti svaigā veidā, bet, kad tie apnīk, rodas dažāda veida variācijas ziemas salātiem. Mūsu iecienītākie ir mūsu "nacionālie" – Latgales salāti.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā bez želatīna briedināšanas

Foto: Privātais arhīvs

Gatavojot daudzu iecienītos tomātus želejā, tieši želatīna briedināšana ir visneprognozējamākais process. Sekojot šīs receptes norādījumiem, ar briedināšanu nebūs jāķēpājas, bet rezultāts neliks vilties! Gadu gaitā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā no omītes pierakstu grāmatas

Foto: DELFI

Piekritīsi, ka konservēt dārzeņus ir viena diktam forša padarīšana? Un nē – sen jau garām tie laiki, kad to darīja tikai omītes. Nu jau pat ir "trendā" pašam visus labumus izaudzēt piemājas dārziņā, pēc tam tos iemarinēt, pagatavot gardas zaptītes un padalīties ar draugiem, kaimiņiem un radu radiem. Aiziet, sarīkojam konservēšanas ballīti! Ja labumi nav dārziņā, steigšus skrien uz tirdziņu.

Lasīt vairāk

Dēla lečo recepte

Foto: DELFI

Tikai šogad, šķirstot omītes recepšu kladi, pamanīju nosaukumu "Dēla lečo recepte". Izrādās, ka mūsu iecienītākās ziemas sagataves recepšu autors ir mans tētis. Jā, tā tapšanā piedalāmies visi, bet visu šo gadu laikā nebiju pamanījusi, ka koordinators un noteicējs ir nevis ome, bet tieši tētis. Lečo mūsmājās ēd uz nebēdu un katru gadu apsolāmies – šogad gan pagatavosim vairāk, lai nepienāk tā ierastā reize, kad ir palikusi pēdējā lečo burciņa, bet ziema tikai pusē.

Lasīt vairāk

Tiem, kas mīl kabačus, – lečo

Foto: DELFI

Vai arī jūsmājās ziemas krājumu burciņas ir teju pieaudzējušas kājas un ceļo no viena drauga pie otra? Jo nu – kurš gan cits, ja ne draugs, pateiks to godīgo atbildi – labs vai ne tik labs, vajag nākamgad taisīt vai tomēr labāk nē. Lūk, tā mūsmājās nonāca šī "anormālīgi" garšīgā burciņa, kas piepildīta ar kabaču lečo, un ko pagatavojusi mūsu ģimenes draudzene Ināriņa.

Lasīt vairāk

Gardais lečo bez eļļas un etiķa ziemai

Foto: Privātais ahīvs

"Visu laiku labākais lečo, kas turklāt ir arī ātri un vienkārši pagatavojams," tā savu gadiem pārbaudīto recepti piesaka Iveta Ozola.

Lasīt vairāk

Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē

Foto: DELFI

Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu lečo

Foto: Shutterstock

Zaļo tomātu lečo - vienkārši un ļoti gardi.

Lasīt vairāk

Tomātu čatnijs ar ogām

Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.

Lasīt vairāk

Asā tomātu mērce

Foto: Shutterstock

Asā tomātu mērce burciņā - lieto mērču un sautējumu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Mājas kečups ziemai

Foto: Marija Melngārša/Beverīnas novada pašvaldība

Nu jau ceturto gadu vasaras izskaņā Beverīnas novada Brenguļos norit "Tomātu svētki", kur notiek ne tikai tomātu izstāde, bet arī tiek noskaidrots tomātu svētku kulinārais meistars, un arī šis gads nebija izņēmums. Šogad svētkos kulinārā meistara titulu ieguva Zane Pekuse, kas "Tasty" lasītājiem atklāj savu uzvarētājrecepti – tomātu kečupu "Beidzot".

Lasīt vairāk

Marinētas sviesta pupiņas ar ķiplokiem un burkāniem ziemai

Foto: Shutterstock

Marinētas sviesta pupiņas ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Ātrā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock

Ātrā vīriešu zapte – pikantai piedevai ziemā. Pievieno pusdienu vai vakariņu šķīvim ar gaļu, rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Kabaču ikri

Foto: Shutterstock

Klasiska recepte konservēšanas laikam - gardie kabaču ikri.

Lasīt vairāk

Tomāti savā sulā ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock
Tomāti savā sulā ziemas krājumu plauktam.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock
Maigi kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumu papildināšanai. Uzsildītus salātus varēsi gan baudīt kā vieglu maltīti, gan pasniegt kā piedevu pie gaļas ēdieniem, izmantot zupas pamatam vai leksēt no burkas tāpat vien.

Lasīt vairāk

Gurķi salmiņos – soļankas sagatave ziemas krājumiem

Foto: Privātais arhīvs
Vienkārši pagatavojamu, pārbaudītu soļankas sagataves recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesaka Iveta Ozola.

Lasīt vairāk

Boršča sagatave ziemai

Foto: Shutterstock
Ziemas krājumiem paštaisīts borščs burciņā.

Lasīt vairāk

Tomātu un rīsu zupas sagatave ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais ahīvs
"Kad tā pavairāk tomātu, laiks no tiem pagatavot ko gardu pieliekamā krājumiem. Ziema ir ļoti gara, un tad viss, ko tagad liekam burciņās, būs kā atradums," tā pārbaudītu zupas sagataves recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Ziemas krājumiem: ķiplokotie baklažāni ar papriku un čili

Foto: Privātais arhīvs
Kabaču ripiņas ķiplokotā paprikas mērcē, kurā viegli jaušams arī čili asumiņš – ideāla uzkoda vai pikanta piedeva dažādiem gaļas ēdieniem. Pārbaudītu recepti iesaka Diāna Lapinska.

Lasīt vairāk

Parīzes gurķi bez etiķa ziemas krājumiem

"Pēc šīs receptes gurķīši sanāk saldskābi, kraukšķīgi un pagrabā glabājas lieliski. Ideāla recepte tiem, kam nepatīk etiķa sīvums," tā praksē pārbaudītu gurķu ieburkošanas recepti iesaka mūsu lasītāja Arta Mitenberga.

Lasīt vairāk

Marinēti ķiploki ziemas krājumiem

Marinēti ķiploki pikantai piedevai uzreiz vai lietošanai ziemā.

Lasīt vairāk

Rudenīgie dārzeņu salāti ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock
Rudens salāti - garda piedeva burciņā.

Lasīt vairāk

Ugunīgā vīriešu zapte

Foto: DELFI
Lai nebūtu pārpratumu: ugunīgā zapte – nevis ugunīgo vīriešu zapte. Lai gan dažs vīrietis, to nobaudot, kļuvis tīri ugunīgs, tas arī fakts. Tomēr man jāteic, ka šī zapte garšo arī ugunīgām sievietēm, pie kurām es dziļi sirdī sevi noteikti pieskaitu.

Lasīt vairāk

Ķīnas saldskābā mērce ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock
Pašu pagatavota Ķīnas mērce burciņās uz ziemu.

Lasīt vairāk

Nevārītā tomātu mērce ar mārrutkiem, papriku un ķiplokiem

Foto: Shutterstock
Svaigi vitamīni ziemai - lieto kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Bet var arī leksēt ar karoti pa tiešo no burkas.

Lasīt vairāk

Vīriešu zapte ar selerijām un pētersīļiem bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock
Vīriešu zapte bez burkāniem - pikantu ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Foto: Shutterstock

Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!