Lai vai kādu recepti izvēlēsies, lielākoties visās versijās sviesta pupiņas ieteicams vispirms noblanšēt. Tas nozīmē – novārīt un tad strauji apliet ar aukstu ūdeni, lai tās ir mīkstas, bet joprojām formu saturošas.
Sviesta pupiņas nomazgā, nogriež tām cietos, asos galus un liek karstā sālsūdenī novārīties, līdz tās mīkstas. Tad nokāš karsto ūdeni, noskalo ar aukstu un izmanto, kā vien vēlas. No sviesta pupiņām gatavo sautējumu ar sīpoliem un tomātiem, dažas minūtes apcep sviestā un pārber ar svaigiem zaļumiem, iemaisi pesto vai papildini ar šķiņķi, malto gaļu vai pat gailenēm – tas lai paliek katra paša pārziņā. Ļoti labi garšos, ja pupiņas izmantosi par pamatu salātos, tāpat zupā salikumā ar citiem dārzeņiem tās pierādīs savu izcilību.
Izbaudi sviesta pupiņu sezonu godam!
Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju
Ļoti fikss un vienkāršs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantots tikai viens trauks – dziļa panna. "Makaroni, vistas fileja, pākšu pupiņas, pesto un ķirštomāti ir garšīgi katrs pats par sevi, bet kopā veido vēl labāku kombināciju. Izmēģini!" par savu vakariņu recepti stāsta Evita, kura piedalās Tasty.lv rīkotajā vakariņu recepšu konkursā.
Sviesta pupiņas ar gaileņu mērci
Kad kombinācija ''vārtīti kartupeļi + gaileņu mērce'' apnikusi, šī versija ļaus izbaudīt sezonas labumus jaunā gaismā.
Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti
Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.
Pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē
Gardām uzkodām - pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē.
Kāršu pupiņu sacepums ar sēnēm un Parmezānu
Izsalkušākie ēdāji šo zaļo pupiņu sacepumu var notiesāt kā piedevu pie gaļas vai zivs, tomēr tas ir gana sātīgs, lai būtu kā pamatēdiens. "Jums garšo dārzeņu ēdieni? Tad jums patiks šī zaļo pupiņu recepte, šis ir visu laiku labākais veselīgais sacepums! Gatavs pavisam īsā laikā un izdodas vienmēr!" tā recepti portālā "Cook.me" piesaka Daša Vakulova.
Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs
Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.
Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem
Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.
Sautētas sviesta pupiņas
Sātīgai maltītei sautētas sviesta pupiņas.
Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem
Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem - sāta sajūtai.
Dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām
Gardai un veselīgai svētku maltītei - dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām.
Marinētas sviesta pupiņas ar ķiplokiem un burkāniem ziemai
Marinētas sviesta pupiņas ziemas krājumiem.
Sautētas zaļās pupiņas ar aromātisku vistu un garšaugiem
Sātīga un ļoti garšīga maltīte – cepeškrāsnī sautētas zaļās pupiņas ar timiānu, gatavota kopā ar vistu, kurai ir kraukšķīga, sviesta un estragona mērcē iesmērēta ādiņa. Sasildīs vēsās un lietainās vasaras dienās. Pasniedzot liec šķīvī arī timiāna zariņus, ne tikai skaistumam, bet arī izteiktākam aromātam.
Siltie akniņu salāti ar olām un pākšu pupiņām
Gardi vistu akniņu salāti ir kā radīti gan sātīgām brokastīm, gan vieglai pusdienu maltītei. Blanšētās pupiņas tiem piešķir patīkamu kraukšķīgumu, ķirštomātiņi svaigumu, bet mērce – pikantu noti.
Sātīgā omlete ar pākšu pupiņām un sieru
Omlete, kas domāta nevis rīta cēlienam, bet gan pusdienām vai vakariņām. Recepti piedāvā Ieva, viena no Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa dalībniecēm.
Sviesta pupiņas ar cieto sieru
Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Vistas un zaļo pupiņu buljonzupa taizemiešu gaumē
Recepte tiem, kuriem apnikušas ziemas ķirbju krēmzupas – siltas vēsmas no Taizemes. Izteikta zupa Āzijas gaumē, kurā ir gan rīsu nūdeles, gan ingvers, gan taizemiešu virtuvei tipiskā zivju mērce.
Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē
Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.