Shutterstock/DELFI/Cook.me
Makaronus, rīsus, griķus un dažādus konservus atstāsim sezonai, kad dārza veltes vairs nebūs rokas stiepiena attālumā. Tā kā šobrīd ir īstais laiks, kad tiek vāktas saulainās sviesta pupiņu pākstis, nākam talkā ar idejām, kā ražu gardi celt galdā.

Lai vai kādu recepti izvēlēsies, lielākoties visās versijās sviesta pupiņas ieteicams vispirms noblanšēt. Tas nozīmē – novārīt un tad strauji apliet ar aukstu ūdeni, lai tās ir mīkstas, bet joprojām formu saturošas.

Sviesta pupiņas nomazgā, nogriež tām cietos, asos galus un liek karstā sālsūdenī novārīties, līdz tās mīkstas. Tad nokāš karsto ūdeni, noskalo ar aukstu un izmanto, kā vien vēlas. No sviesta pupiņām gatavo sautējumu ar sīpoliem un tomātiem, dažas minūtes apcep sviestā un pārber ar svaigiem zaļumiem, iemaisi pesto vai papildini ar šķiņķi, malto gaļu vai pat gailenēm – tas lai paliek katra paša pārziņā. Ļoti labi garšos, ja pupiņas izmantosi par pamatu salātos, tāpat zupā salikumā ar citiem dārzeņiem tās pierādīs savu izcilību.

Izbaudi sviesta pupiņu sezonu godam!

Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti fikss un vienkāršs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantots tikai viens trauks – dziļa panna. "Makaroni, vistas fileja, pākšu pupiņas, pesto un ķirštomāti ir garšīgi katrs pats par sevi, bet kopā veido vēl labāku kombināciju. Izmēģini!" par savu vakariņu recepti stāsta Evita, kura piedalās Tasty.lv rīkotajā vakariņu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar gaileņu mērci

Foto: DELFI

Kad kombinācija ''vārtīti kartupeļi + gaileņu mērce'' apnikusi, šī versija ļaus izbaudīt sezonas labumus jaunā gaismā.

Lasīt vairāk

Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti

Foto: DELFI

Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Gardām uzkodām - pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē.

Lasīt vairāk

Kāršu pupiņu sacepums ar sēnēm un Parmezānu

Izsalkušākie ēdāji šo zaļo pupiņu sacepumu var notiesāt kā piedevu pie gaļas vai zivs, tomēr tas ir gana sātīgs, lai būtu kā pamatēdiens. "Jums garšo dārzeņu ēdieni? Tad jums patiks šī zaļo pupiņu recepte, šis ir visu laiku labākais veselīgais sacepums! Gatavs pavisam īsā laikā un izdodas vienmēr!" tā recepti portālā "Cook.me" piesaka Daša Vakulova.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: DELFI

Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.

Lasīt vairāk

Sautētas sviesta pupiņas

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei sautētas sviesta pupiņas.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem - sāta sajūtai.

Lasīt vairāk

Dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām

Gardai un veselīgai svētku maltītei - dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām.

Lasīt vairāk

Marinētas sviesta pupiņas ar ķiplokiem un burkāniem ziemai

Foto: Shutterstock

Marinētas sviesta pupiņas ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Sautētas zaļās pupiņas ar aromātisku vistu un garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un ļoti garšīga maltīte – cepeškrāsnī sautētas zaļās pupiņas ar timiānu, gatavota kopā ar vistu, kurai ir kraukšķīga, sviesta un estragona mērcē iesmērēta ādiņa. Sasildīs vēsās un lietainās vasaras dienās. Pasniedzot liec šķīvī arī timiāna zariņus, ne tikai skaistumam, bet arī izteiktākam aromātam.

Lasīt vairāk

Siltie akniņu salāti ar olām un pākšu pupiņām

Foto: Shutterstock

Gardi vistu akniņu salāti ir kā radīti gan sātīgām brokastīm, gan vieglai pusdienu maltītei. Blanšētās pupiņas tiem piešķir patīkamu kraukšķīgumu, ķirštomātiņi svaigumu, bet mērce – pikantu noti.

Lasīt vairāk

Sātīgā omlete ar pākšu pupiņām un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Omlete, kas domāta nevis rīta cēlienam, bet gan pusdienām vai vakariņām. Recepti piedāvā Ieva, viena no Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa dalībniecēm.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar cieto sieru

Foto: Publicitātes foto

Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Vistas un zaļo pupiņu buljonzupa taizemiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuriem apnikušas ziemas ķirbju krēmzupas – siltas vēsmas no Taizemes. Izteikta zupa Āzijas gaumē, kurā ir gan rīsu nūdeles, gan ingvers, gan taizemiešu virtuvei tipiskā zivju mērce.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!