Valmieras novada vietvārdu ēdienu recepšu klāstam pievienojies jauns un itin ņiprs pieteikums – Rencēnu salāti. Iedvesmojoties no kulināres Gunas Ķiberes radošajiem meklējumiem, kopā ar Kristīnes Auziņas ēdienbaudīšanas un vēstures zināšanām, rencēnietes, "UzKūko" vadītājas Anetes Ādamsones izpildījumā ir radīti Rencēnu salāti.

Šoreiz gan recepte nav ņemta no kādām saglabātām senāku laiku pavāru grāmatām vai patērētāju biedrības dokumentiem. Tās pamatā apkopoti nostāsti par kādreizējās Rencēnu ēdnīcas sortimentā bijušiem, iecienītiem salātiem, kuru sastāva pamatā bijuši vārīti burkāni un marinēti gurķi. Diemžēl, citas sastāvdaļas vietējo nostāstos pilnīgi skaidri neatklājās, tamdēļ atlika ķerties klāt kulinārajiem eksperimentiem, skaidro Anete Ādamsone.

Rencēni ģeogrāfiski atrodas pusceļā starp Valmieru un Rūjienu, abām šīm pilsētām savi, ļoti populāri salāti jau ir – tāpēc tikai loģiski, ka Rencēnu salāti varētu no abu pilsētu salātiem kaut ko ietvert arī savā receptē. Marinēti gurķi – ietilpst gan Rūjienas, gan Valmieras salātos, tos papildina arī vārītas olas, kas ir neatņemama Valmieras salātu sastāvdaļa, vārīts burkāns, mazliet sīpola un majonēzes kreptīgumam. Dekorēti ar Ibsēnu paipalu olu, kaperiem un maurlociņiem.

Galu galā izdevās iegūt ļoti sātīgu un garšīgu salātu recepti. Cerams, tie kļūs ne mazāk populāri kā abu kaimiņpilsētu salāti, spriež Anete un tiem, kam gatavot varbūt slinkums, viņa iesaka 5. un 6. augustā doties uz Rencēniem, kur pie kultūras nama Valmieras novada mājas kafejnīcu dienās salātus varēs nobaudīt pie "UzKūko ar Livo".

8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

300 gvārīti burkāni200 gmarinēti gurķi1 gab.sīpols6 gab.vārītas olas200 gmajonēze1 TKsinepes pēc garšassāls, pipari vārīta paipalas ola un kaperi dekorēšanai

Sagatavošana

1

Sarīvē vārītus burkānus un marinētus gurķus.

2

Smalki sarīvē vai sakapā sīpolu.

3

Atdala olas dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumu saspaida ar dakšiņu, pievieno majonēzi, sinepes, sāli un piparus, visu labi samaisa, lai iegūtu viendabīgu masu.

4

Sarīvē olas baltumu.

5

Visu samaisa kopā – salāti ir gatavi!

6

Pirms pasniegšanas dekorē ar pārgrieztu paipalu olu un kaperiem, kas piešķirs salātiem pievilcīgu izskatu un interesantu garšu kontrastu.

Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!