Katram ir tā viena visērtākā, vislabākā poza, kurā aizmigt. Un arī pozas, kurās nu nekādi neizdodas ieslīgt sapņu valstībā. Tāpat sociālajos tīklos dzirdēts, ka fizioloģisko īpašību – konkrēti iekšējo orgānu izvietojuma – dēļ labāk gulēt uz vieniem, ne otriem sāniem. Kā tur īsti ir, to raidījumā "Zinātne vai muļķības" skaidroja miega speciālistes Marta Celmiņa un Natālija Bērziņa.

Celmiņa uzsver, ka bieži tiek runāts par tādiem miega traucējumiem kā grūtības iemigt un bezmiegs, taču tiek piemirsti citi, ne mazāk kaitīgi, piemēram, obstruktīvā miega apnoja, kas būtībā ir ļoti nopietni elpošanas traucējumi miegā. Ja šādu traucējumu nav, fizioloģiski vislabāk skaitās gulēt uz muguras, saka eksperte. "Saliekšanās nav laba mugurkaulam. Vissliktākā skaitās gulēšana uz vēdera. Taču tad, ja cilvēks cieš no obstruktīvās miega apnojas, to var veicināt arī gulēšanas poza." Pieaugušajiem visbiežāk tā ir tieši gulēšana uz muguras – elpceļi kādā mirklī saplok, aizkrīt ciet, cilvēks rauj iekšā gaisu, organismā krīt skābekļa līmenis, līdz smadzenes dod signālu, ka nav labi. Tad cilvēks ar milzīgu spēku rauj iekšā gaisu un iekrācas. "Tā reāli ir smakšana naktī, nevis īsta vīra pazīme," par krākšanu stāsta Celmiņa.

Par to, vai labāk gulēt uz vieniem sāniem, ne otriem, vēl var padiskutēt. Ja cilvēkam nav problēmu aizmigt abējādi, tad Natālija Bērziņa uzskata, ka teorijā uz kreisajiem sāniem gulēt būtu nedaudz labāk.

Vairāk par miegu, miega traucējumiem un to, vai tos var atrisināt bieži par brīnumlīdzekļiem uzskatītie magnija un melatonīna uztura bagātinātāji, vairāk uzzināsi raidījumā "Zinātne vai muļķības", kuru vari klausīties "Spotify", "Apple Podcasts", kā arī skatīties "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!