Foto: Shutterstock

Ir dzirdēti nostāsti, ka miega bada rezultātā svars var palielināties, savukārt miegā svaru zaudējam. Tomēr turpinājumā lasi par kādas sievietes rūgto pieredzi, kad – gluži pretēji – rūpējoties par to, lai miegs būtu gana labs, rezultātā tas gada laikā pieauga par 30 kilogramiem. Situāciju lūdzām komentēt miega speciālistei Martai Celmiņai, kas dalās ieteikumos, kā veiksmīgāk uzveikt bezmiegu.

"Varbūt organisms vienkārši pieprasa?"

35 gadus vecā Anna (vārds mainīts) jau kopš 2015. gada cīnās ar depresiju. Platformu "X" viņa izmanto, lai dalītos ar savu depresijas stāstu un atbalstītu citus. Nesen Anna nāca klajā ar visai nepatīkamu ziņu, proti, pēc konkrētu miega medikamentu lietošanas viņas svars pieaudzis par 30 kilogramiem.

Sarunā ar "Delfi" Anna stāsta, ka piedzīvojusi laiku, kad viņu piemeklēja ļoti smagas depresijas epizodes, kā rezultātā tika sabojāts miega režīms. Ārste izrakstīja miega medikamentus. Tos lietojot, sieviete gulēja labi, tomēr parādījās kāds izteikts ieradums: pirms iemigšanas parādījās "nenormāla vēlme paēst", nevis nedaudz, bet gana daudz. "Es gan neatceros, vai ārste mani informēja par to, ka tāda var būt viena no šīm zāļu blaknēm, bet jebkurā gadījumā katram cilvēkam, kuram izraksta medikamentus, ir pienākums izlasīt zāļu anotāciju. Un pie jebkuras nepatīkamas blaknes, ir jākonsultējas ar ārstu," stāsta Anna.

Tā kā depresijas posms bija dziļš un ilgs, slikto ēšanu viņa norakstīja uz "varbūt organisms vienkārši pieprasa to, ko tas vēlas". Sakritis arī tā, ka, uzsākot medikamentu lietošanu, viņai vairākus mēnešus bijusi darbnespēja, kas šajā gadījumā nozīmējis visai mazkustīgu dzīvesveidu.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!