Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērni, kas apmeklē bērnudārzu, parasti pierod, ka ir obligāta klusā stunda. Ar vecākiem vai vecvecākiem ir cita lieta – pēcpusdienas cīņu par negulēšanu ir vieglāk uzvarēt. Vecākiem tas, iespējams, ir pat ērtāk – nav jātērē laiks, lai bērnu noliktu gulēt, nav jārunā čukstus utt. Kurš variants bērnam ir vislabākais, skaidro miega slimību speciālists Normunds Limba.

Bērnu miega atšķirības dažādā vecumā

Ieteicamais miega ilgums diennaktī dažāda vecuma bērniem ir atšķirīgs:

Četras nedēļas – 15–16 stundas;

No viena līdz 12 mēnešiem – 14–15 stundas;

No viena līdz trīs gadiem – 12–14 stundas;

No trīs līdz sešiem gadiem - 10–12 stundas;

No septiņiem līdz 12 gadiem – 10–11 stundas;

No 12–18 gadiem – 8–9 stundas.

Līdz 18 mēnešu vecumam vairums bērnu guļ divas reizes dienā, vienu reizi dienā – no četriem līdz sešiem gadiem. Piemēram, trīsgadīgiem bērniem nepieciešamas 12 stundas miega diennaktī – 11 stundas naktī un no vienas līdz pusotrai stundai dienā. Taču citiem bērniem pietiek ar 12 stundām naktī, tādā gadījumā nevajadzētu uzspiest diendusu. No otras puses, ja bērns negrib gulēt diendusu, tas tomēr nenozīmē, ka viņa organismam tas nav vajadzīgs.

Bērni no diendusas mēdz atteikties jau trīs gadu vecumā. Šajā vecumā vecākiem tomēr vajadzētu censties bērnu pierunāt gulēt diendusu. Diendusa ir nepieciešama līdz pat skolas vecumam. Ja arī bērns neiemieg, pietiek 15 minūtes mierīgi pagulēt gultā, lai atgūtu spēkus un atslābinātu nervu sistēmu. Diendusa nepieciešama arī tādēļ, lai atpūtinātu bērna mugurkaulu un kakla muskuļus, jo dienas gaitā tie piekūst.

Daudzi vecāki uzskata – ja bērns dienas laikā gulēs mazāk vai negulēs vispār, viņš vieglāk aizmigs vakarā. Tas ir aplams uzskats, tāpat kā tas, ka bērnu dienā pēc iespējas vairāk vajag nogurdināt, lai vakarā viņš ātri iemigtu un gulētu ciešāk. Gluži pretēji – pārāk saguris vai uzbudināts bērns aizmigs ar grūtībām. Arī dienas aktivitātes būs pilnvērtīgākas tad, ja gulēta diendusa.

Bērna organismam, nervu sistēmai diena ir par garu, un ģenētiski arī pieaugušie ir gatavi gulēt divas reizes diennaktī. Tas ir zinātniski pierādīts – cilvēks var ātrāk iemigt gan vakarā, gan ap plkst.13 –14. Ne velti dienvidu zemēs gan lieliem, gan maziem ir tradīcija gulēt diendusu.

Kā organizēt bērna diendusu

Kā noteikt, vai bērnam pietiek miega? Ja pa dienu bērns ir aktīvs, nežāvājas, neniķojas un pilnībā var izmantot savas garīgās spējas, tad miegs ir bijis labs un pietiekami ilgs. Taču hiperaktivitāte var liecināt arī par miega trūkumu naktī. Proti, lai neaizmigtu dienā, bērns ir ļoti aktīvs un skaļš. Ja trūkst nakts miega, nepietiekami izstrādājas augšanas hormons, un bērna augums var būt mazāks, nekā ģenētiski paredzēts.

Labākais laiks bērna diendusai ir pēc pusdienām – ap plkst.13. Šai laikā bērnam vēlams radīt mierīgus apstākļus, kuros var iemigt un gulēt, ja organisms to prasa. Svarīgi ir iet gulēt vienā un tajā pašā laikā. Gan dienā, gan vakarā.

Bērnam iemigt palīdzēs ierasta atmosfēra, iemīļotā mantiņa blakus. Dažreiz bērnu vieglāk pierunāt gulēt diendusu, piedāvājot patstāvīgas izvēles ilūziju. Ļaujiet izvēlēties, vai viņš ies gulēt nekavējoties vai pēc piecām minūtēm.

Ja iemigušais diendusu guļ ilgāk (tas attiecināms tikai uz bērnu), nevajag viņu uzreiz modināt. Lai paguļ ilgāk, acīmredzot viņam ir miega deficīts. Gulētiešanu nekad neizmantojiet kā sodu.

Vispārējie miega higiēnas noteikumi

Ja vakarā ir traucēts miegs vai iemigšana, jābūt pārliecinātiem, ka tiek ievēroti visi miega higiēnas noteikumi:

- noteikts gulētiešanas laiks;

- izvairieties no pārmērīgas gulēšanas dienā;

- kofeīnam "nē", vairums bērnu dzērienu satur kofeīnu;

- alkoholam "nē" (tas, protams, attiecas uz tiem, kas drīkst lietot alkoholu, nevis uz bērniem);

- nikotīnam "nē";

- nesavingroties;

- nepieēsties;

- gulēšanas apstākļi – ērta guļvieta, tumša, klusa un vēsa telpa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!