Garšīgais, ar mīlestību pagatavotais ēdiens, kuru skatītāji labprāt baudītu arī reālajā dzīvē, ir viens no populārā seriāla "Lācis" panākumu noslēpumiem, tāpēc nav brīnums, ka cilvēki vēlas izmēģināt galvenā varoņa Kārmija Berzato un viņa kolēģu receptes, vēsta kanāls FX.
Interesanti, ka aktieris Džeremijs Alens Vaits, pirms uzņēmies Kārmija lomu, teju nemaz nav mācējis gatavot. Kopā ar citiem aktieriem, kas arī seriālā tēlo pavārus, Vaits vairākus mēnešus apmeklēja nodarbības Kulinārijas institūtā.
Ir zināms, ka Vaits arī īsu brīdi stažējās pie šefpavāra Deiva Berana, kura restorāns "Pasjoli" 2021. gadā tika apbalvots ar "Michelin" zvaigzni, bet vakaros cītīgi lasīja pavārgrāmatas. Ieguldītais darbs bija tā vērts, jo Vaits par šo lomu saņēma daudz prestižu balvu, tostarp "Zelta globusu" kā labākais aktieris.
Seriāla sižets sākas ar to, ka galvenais varonis Kārmijs Berzato atgriežas savā dzimtajā Čikāgā, lai pārņemtu neveiksmīgu restorāna biznesu. To viņam novēlēja vecākais brālis, kurš izdarīja pašnāvību. Viņam jātiek galā ar brāļa atstātajiem parādiem, nolaisto virtuvi un nevaldāmo personālu, vienlaikus risinot savas personīgās problēmas.
Kritiķu un skatītāju atzītais seriāls "Lācis" katru pirmdienu pulksten 20 skatāms kanālā "FX". Gaidot jaunās sērijas, kanāls "FX" piedāvā izmēģināt pagatavot kādu ēdienu pēc galvenā varoņa Kārmija un citu seriāla šefpavāru receptēm!
Spageti ar tomātu, bazilika un ķiploku mērci
Viens no seriāla populārākajiem ēdieniem ir spageti pēc Maika ģimenes receptes, kurā ir tikai četras sastāvdaļas, neskaitot sāli. Tie ir vienkārši pagatavojami un garšo kā Itālijā!
Sastāvdaļas:
10 ķiploku daiviņas
Olīveļļā mērcēts baziliks
Konservētu tomātu bundžiņa
Spageti
Pagatavošana:
Olīveļļā apcep nomizotās, sasmalcinātās ķiploka daiviņas, pēc tam uz īsu brīdi pievieno baziliku, kuru ātri izņem. Pievieno ķiplokiem konservētos tomātus un uzkarsē. Noņem no plīts, ļauj atdzist.
Tomātus sablendē biezenī un atkal vāra uz lēnas uguns, līdz masa sabiezē.
Izvāra sālsūdenī spageti. Kad tie gatavi, pievieno mērcei, pakāpeniski pielejot ūdeni, kurā vārīja spageti.
Omlete franču gaumē ar krēmsieru, maurlokiem un kartupeļu čipsiem
Viena no klasiskās omletes franču gaumē variācijām, kuru īpašu padara pasniegšanas veids, proti, tā izcili garšo kopā ar sasmalcinātiem kartupeļu čipsiem!
Sastāvdaļas:
3 lielas olas
4-5 ēdamkarotes sviesta
Krēmsiers ar ķiplokiem un zaļumiem
3 sasmalcināti maurloku kāti
Sāls un malti pipari pēc garšas
Kartupeļu čipsi ar sīpolu un zaļumu garšu pasniegšanai
Pagatavošana:
Olas sakuļ bļodā, pievieno zaļumus, sāli un piparus pēc garšas.
Uzkarsē pannu, pievieno sviestu un cep uz lēnas uguns, vienlaikus intensīvi maisot ar dakšiņu un kustinot pannu, lai olu masa nepielīp pie pannas virsmas.
Kad olas gandrīz izcepušās, virsū uzliek krēmsieru un satin omleti rullītī. Kad omlete satīta, to vēl ieziež ar sviestu un pārkaisa ar maurlokiem. Seriālā “Lācis” pavāre Sidnija pirms pasniegšanas papildus apkaisa omleti ar sasmalcinātiem kartupeļu čipsiem.
Vistas "piccata" ar citroniem
Šis ir ļoti populārs itāļu virtuves ēdiens. "Piccata" tulkojumā ir plāna kotlete, kuru parasti gatavo no liellopa vai vistas gaļas ar citroniem. "Lācī" Kārmijs gatavoja to no vistas gaļas.
Sastāvdaļas:
4 atkaulotas vistas krūtiņas bez ādas
200 grami miltu
6 ķiploka daiviņas
2 ēdamkarotes kaperu
2 citroni
svaigi pētersīļu
6 ēdamkarotes sviesta
120 grami sausa baltvīna
100 grami karsta vistas buljona
Sāls, melnie pipari pēc garšas
Olīveļļa
Pagatavošana:
Vistas krūtiņas saplacina ar virtuves āmuru, līdz gaļa ir apmēram 0,5 centimetrus bieza. Katru saplacināto krūtiņu pārkaisa ar sāli un melnajiem pipariem un noliek malā.
Sasmalcina ķiplokus un pētersīļus, noliek malā. Citronus sagriež uz pusēm un arī noliek malā. Sagatavo arī pārējās sastāvdaļas: kaperus, sviestu, vīnu un vistas buljonu.
Kad visas sastāvdaļas ir sagatavotas, uzkarsē lielu pannu uz vidējas uguns. Pārklāj pannu ar olīveļļu. Kamēr tā karsējas, miltus liek lielā, seklā bļodā un pievieno lielu šķipsniņu sāls un melnos piparus, samaisa.
Kad panna ir uzkarsēta, miltos iemērcē vistas krūtiņas, lai tās ir pārklātas, liekos miltus nokrata un liek krūtiņas uzkarsētajā pannā. Cep divas, trīs minūtes, līdz katra puse ir viegli brūna. Kad kotletes ir pagatavotas, ievieto tās cepeškrāsnī zemākajā līmenī, samazina temperatūru līdz vidējai un pievieno ķiplokus.
Cep apmēram 30 sekundes. Pievieno vīnu, kaperus un vistas buljonu. Kad vīns ir izgarojis, pievieno divu citronu sulu un cep vēl divas minūtes.
Pēc tam pievieno sviestu un maisa, līdz pannā izveidojas bieza mērce. Visbeidzot pēc garšas pievieno sāli, piparus un citas garšvielas, kā arī pētersīļus un dažas svaigas citrona miziņas. Liek kotletes uz liela šķīvja, pasniedz siltu kopā ar pannā sagatavoto mērci.
Itāļu sviestmaize ar sautētu liellopa gaļu
Seriāla "zvaigzne" ir īstā itāļu sviestmaize ar sautētu liellopa gaļu, kuras recepti var pamēģināt atkārtot mājās. Noslēpums ir pareiza gaļas sagatavošana, jo no tās lielā mērā ir atkarīga sviestmaizes garša. Ekrānā pavāri arī izmanto franču maizītes no vietējās beķerejas, taču mūsu platuma grādos būs grūti atrast līdzīgu, tāpēc izmantojām franču bageti.
Sastāvdaļas:
1 liellopa gaļas cepetis bez kauliem
2 ēdamkarotes augu eļļas
1 sīpols
1 ēdamkarote kaltētu Vidusjūras garšvielu
2 tējkarotes sasmalcinātu sarkano piparu
6 ķiploka daiviņas
120 grami sausa sarkanvīna
1 litrs liellopa gaļas buljona
2 zariņi svaiga timiāna
4 zaļie pipari
4 ēdamkarotes olīveļļas
1 tējkarote granulētu ķiploku
Cukurs, sāls un svaigi malti melnie pipari
Franču bagete
Marinēti dārzeņi (burkāni, sīpoli, selerijas un ziedkāposti)
Pagatavošana:
Olīveļļai pievieno cukuru, sāli, papriku, piparus un ķiplokus, lai izveidotu mērci. Ar šo mērci ierīvē liellopa gaļu. Apcep no abām pusēm.
Atsevišķi apcep ķiplokus, sīpolus un papriku, līdz tie ir mīksti, tad pievieno liellopa gaļu kopā ar buljonu, zaļumiem un garšvielām. Liek cepeškrāsnī uz nedaudz vairāk nekā stundu (līdz gaļas termometra rādījums vismaz 51°C). Izņem, atstāj atdzist un uz nakti ievieto ledusskapī.
Īsi pirms sviestmaizes gatavošanas izņem liellopa gaļu no buljona un sagriež to pēc iespējas plānāk, tad pievieno atpakaļ buljonam un uzsilda. Lai saliktu sviestmaizi, apgrauzdē maizītes, pievieno liellopa gaļu, izmantojot knaibles, lai iemērcētu katru sviestmaizes pusi buljonā, pēc tam uzliek marinētos dārzeņus.
Sautētas ribiņas un risoto
Vislabāk šīs ribiņas garšos pēc tam, kad pavadīs naktī ledusskapī, tāpēc tās var pagatavot arī atsevišķi no risoto.
Sastāvdaļas:
Ribiņām:
8-10 īsās liellopa ribiņas
1 tējkarote melno piparu
1 tējkarote sāls
100 grami sīpolu
150 grami burkānu (kubiņos)
2 ēdamkarotes tomātu pastas
500 mililitri sarkanvīna
500 mililitri "Coca-Cola"
50 grami timiāna
50 grami pētersīļu
2 lauru lapas
500 mililitri liellopa gaļas buljona
Risoto:
1 litrs dārzeņu buljona
8 ēdamkarotes nesālīta sviesta
Sagriezti šalotes sīpoli
200 grami termiski neapstrādātu Arborio rīsu
150 grami sausā baltvīna
1/2 tējkarote sāls
Rīvēts parmezāna siers
Pagatavošana:
Ribiņas izņem no ledusskapja 30 minūtes pirms gatavošanas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem pēc Celsija. Nosusina ribiņas ar papīra dvieļiem un vienmērīgi apkaisa ar sāli un pipariem. Cep, līdz tās no visām pusēm ir brūnas, apmēram 4 minūtes no katras puses. Pārliek uz liela šķīvja vai bļodā.
Pievieno sīpolus, burkānus un seleriju, cep uz vidējas uguns, ik pa laikam samaisot, līdz dārzeņi ir mīksti. Pievieno ķiplokus un tomātu pastu, sautē, nepārtraukti maisot, līdz masa vienmērīgi pārklāj dārzeņus.
Pievieno sarkanvīnu, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Cep, ik pa laikam samaisot, līdz masa nedaudz sabiezē. Pievieno kolu un liellopa buljonu, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Ar auklu sasien kopā timiāna un pētersīļu zariņus, ievieto kolas maisījumā, pievieno lauru lapas. Pārklāj ribiņas un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī divas stundas. Izņem no cepeškrāsns un noslauka taukus, atdzesē. Pēc tam ribiņas un kolas maisījumu var uz nakti ielikt ledusskapī.
Risoto pagatavošanai vidēja izmēra katliņā uzkarsē buljonu. Samazina uguni un atstāj vārīties. Tikmēr pannā uzkarsē divas ēdamkarotes sviesta. Ievieto atlikušo sviestu atpakaļ ledusskapī. Pannā kausētajam sviestam pievieno šalotes sīpolus un cep, laiku pa laikam maisot, līdz tie paliek caurspīdīgi.
Pievieno rīsus un cep, nepārtraukti maisot, līdz rīsi ir pārklāti ar sviestu. Pievieno vīnu un sāli un cep, līdz vīns ir gandrīz pilnībā iztvaikojis. Uzlej rīsiem apmēram 250 mililitrus vāroša buljona, līdz tie ir pārklāti. Vāra, laiku pa laikam maisot, līdz rīsi absorbē lielāko daļu buljona. Turpina pievienot buljonu, laiku pa laikam maisot, līdz tas gandrīz uzsūcas, rīsus vāra līdz "al dente", kopā apmēram 16 minūtes.
Kad rīsi ir "al dente", pievieno apmēram 100 mililitrus buljona un turpina gatavot, līdz rīsi ir mīksti. Pievieno sieru un atlikušās 6 ēdamkarotes auksta sviesta. Maisa, līdz sviests ir pilnībā izkusis un risoto ir biezs un gluds, bet joprojām nedaudz šķidrs. Pārlej lielā bļodā vai uz atsevišķiem šķīvjiem un vienmērīgi pārklāj ar ribiņām un vēlamo kolas mērces daudzumu. Dekorē ar timiāna lapiņām.
Jūras asaris ar tomātiem
Sastāvdaļas:
Zivij:
2 jūras asara filejas
Olīveļļa (pēc garšas)
2 ķiploka daiviņas
1/2 citrona sulas
Tomātu konfitam:
90 grami ķiršu tomātu
2 sarīvētas ķiploka daiviņas
2-4 timiāna zariņi
Cukurs
Sāls
Melnie pipari
Olīveļļa
Balzamiko etiķis
Pagatavošana:
Zivs fileju apkaisa ar garšvielām, sāli un pipariem. Cepamajā traukā liek ķiršu tomātus, ķiplokus un timiānu, pārlej ar olīveļļu, līdz tomāti ir līdz pusei iegremdēti. Apkaisa ar cukuru, sāli un pipariem. Pievieno balzamiko etiķi un samaisa. Cep 126 grādos pēc Celsija 1,5-2 stundas.
Kad tomāti ir gandrīz gatavi, uz pannas ļoti augstā temperatūrā apcep zivi, līdz tā ir zeltaini brūna.
Uz šķīvja uzliek tomātus un nedaudz eļļas. Virsū liek zivs fileju, pasniedz ar svaigām dillēm.
Šie un citi mutē kūstoši ēdieni ir redzami seriālā "Lācis", kas skatāms pirmdienās pulksten 20 kanālā "FX".