Itāļu virtuves lepnumu picu, šķiet, pazīst visa pasaule, savukārt par tās veselīgāko alternatīvu – pinsu – runā vien tie, kas ēdienu pasaulē urbjas daudz dziļāk. Kas tad īsti ir pinsa, ar kuru nu mēģina iepazīstināt arī Latvijas ātro uzkodu cienītājus?
Pinsa, saukta arī par romiešu picu, ir veselīga alternatīva tradicionālajai picai – nodrošina plašāku uzturvielu klāstu, satur vairāk ūdens un ir ilgstoši fermentēta, ļaujot organismam to vieglāk pārstrādāt. Tāpat kā picas, arī pinsas recepte nākusi no Itālijas. Ēdiena nosaukums "pinsa" cēlies no latīņu vārda "pinsere", kas burtiski nozīmē "spiest mīklu ar rokām". Pinsa ir kā picas "mākonis" ar kraukšķīgu tekstūru ārpusē un neticami mīkstu, gaisīgu iekšpusi. Tās unikālā garša un vieglā tekstūra ir veicinājusi pinsas popularitātes pieaugumu ne tikai Itālijā, bet arī citviet pasaulē. Vienkāršās un veselīgās sastāvdaļas, kā arī 72 stundu mīklas raudzēšanas metode padara pinsu par mazkaloriju, zemu ogļhidrātu un zemu tauku alternatīvu tradicionālajai picai, skaidro "Circle K" ēdienu kategorijas vadītāja Santa Kavosa.
Pinsa pret picu – kāda atšķirība?
Pinsa:
tiek gatavota no universālajiem jeb "All Purpose" miltiem;
visbiežāk tiek gatavota ovālā formā;
mīklas fermentācijas laiks ir no 48 līdz 72 stundām;
mīklas pagatavošanai tiek izmantots vairāk ūdens nekā parastai picas mīklai;
plānāka un vieglāka konsistence;
pinsas mīklu mīca un placina ar pirkstiem.
Pica:
tiek gatavota no kviešu miltiem;
visbiežāk – apaļa forma;
mīkla tiek fermentēta vismaz 24 stundas;
mīklas pagatavošanai izmanto vairāk miltu;
picas mīkla parasti tiek mētāta un grozīta rokās, lai izveidotu plānu pamatni.
Kā pagatavot pinsas mīklu
Pinsu var pagatavot pavisam vienkārši, ja vien pa rokai ir īstie produkti un tiek ievēroti daži pamatprincipi. Lūk, vienkārša pinsas mīklas recepte, ko iesaka "Webrestaurantstore.com" eksperti.
Tev būs nepieciešams:
440 grami maizes miltu;
70 grami rīsu miltu;
2,5 grami sausā rauga;
420 ml auksta ūdens;
1 tējkarote sāls;
1 ēdamkarote extra virgin olīveļļas;
cepampapīrs.
Ņem lielu bļodu un tajā samaisa miltus un raugu.
Pakāpeniski, nelielās porcijās miltiem pievieno aukstu ūdeni un visu samaisa.
Pievieno olīveļļu un sāli, visu samīca viendabīgā konsistencē, mīklai jābūt elastīgai.
Trauku pārklāj ar vāku vai pārtikas plēvi un ļauj mīklai atpūsties 30 minūtes.
Pēc pusstundas mīklu vēlreiz samīca, trauku pārklāj ar vāku vai pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz vismaz 24 stundām.
Kad pagājušas vismaz 24 stundas (bet labāk – ilgāk, jo, kā jau teikts, pinsas mīkla tiek fermentēta līdz pat 72 stundām ), mīklas bumbu liek uz ar miltiem nokaisītas virsmas un sadala divās daļās.
Katru no daļām sadala uz pusēm un liek uz plāts, kas pārklāta ar cepampapīru.
Pārkaisa mīklu ar miltiem un ar rokām saplacina, darbinot pirkstus izveido pinsas ovālu vēlamajā biezumā.
Kad pinsas forma izveidota, pārsmērē mīklu ar olīveļļu un virsū liek pildījumu – kas nu vislabāk iet pie sirds!
Pinsas pildījumi
Izvēloties pinsas veidu, ļauj vaļu fantāzijai un radošumam! Var izvēlēties tradicionālās picas sastāvdaļas, var ķerties pie neparastākām kombinācijām. Itālijā populāra ir "Pinsa Romana", kuras pildījumā ir baltvīnā sautētas sēnes ar ķiplokiem, kā arī aromātiskas Provolone siera šķēles.