sieviete kūka
Foto: Shutterstock

Visiem vairāk vai mazāk patīk ik pa laikam kaut ko apēst, ar kaut ko panašķoties. Šis ieradums var gan audzēt tavus kilogramus, gan tieši otrādi, remdējot izsalkumu un vēlmi ēst, palīdzēt no tiem atbrīvoties. Kuras ir tās 12 brīnumuzkodas, ar kuru palīdzību var ielīst vecajos, mīļajos džinsos? Un kāpēc tieši šīs uzkodas? To skaidro www.health.com speciālisti.

Patiesībā tādu maģisko uzkodu nav. Bet kaut ko vieglu uzkožot, tu būsi remdējusi izsalkumu, tavai vielmaiņai būs dots signāls, ka viss ir kārtībā, nekas nav jātaupa un jākrāj, jo bads tuvākajā laikā nedraud, kā arī laicīga viegla uzkoda tevi atturēs no treknas un neveselīgas uzkodas. Vispirms īsi par to, kas ko dara mūsu organismā. Olbaltumvielas kombinācijā ar fiziskajām aktivitātēm stimulē muskuļu attīstību, vienlaicīgi paātrina vielmaiņu un dedzina kalorijas. Šķiedrvielas arī uzlabo vielmaiņu, turklāt attur organisma tieksmi pēc kaut kā trekna un salda. Tātad labākās uzkodas būs tās, kurās būs mazāk nekā 200 kalorijas, bet vienlaicīgi tās saturēs 10 grami olbaltumvielu un apmēram 5 grami šķiedrvielu.

Lūk divpadsmit noderīgu uzkodu saraksts:

Ābols un piens

Foto: Shutterstock

Gandrīz jebkurš auglis ir lieliska uzkoda, bet to vajadzētu sapārot ar nedaudz olbaltumvielām, lai iegūtu sātu. Atšķirībā no ogļhidrātiem, kas ātri patērējas un drīz vien atkal gribas ēst, olbaltumvielas palīdz uzturēt enerģiju un sātu uz pāris stundām. Apēd vienu lielu ābolu un izdzer vienu krūzi ar netreknu pienu, jo liesāks, jo labāk. Šādā uzkodā būs 10 grami olbaltumvielas un 5 grami šķiedrvielas, bet kalorijas nedaudz virs 200.

Avokado pildīts ar biezpienu

Foto: Shutterstock

Vēl viena augļa un piena produkta kombinācija. Šo uzkodu izvēlies, kad ļoti sagribas kaut ko bagātīgu un krēmīgu. Pārgriez avokado uz pusēm, izņem kauliņu un katrā pusē iepildi sakultu 0,5% biezpienu. Tās būs 200 kalorijas, 9 grami olbaltumvielu un 7 grami šķiedrvielas.

Pilngraudu grauzdiņš ar tunci

Foto: mosfood

Ja piena produkti ir apnikuši, vari izmantot konservu ar tunci savā sulā. Ņem tādu konservu, kurā ir apmēram 100 grami tunča. Sajauc bļodiņā tunci ar karoti diētiskā jogurta, piespied klāt citrona sulu, liec uz grauzdētas pilngraudu maizītes, uzber kapātas zaļumiņus un uzkoda gatava. Šādā uzkodā būs 20 grami olbaltumvielu un 3 grami šķiedrvielu un apmēram 200 kalorijas.

Lēcu pastēte

Foto: Shutterstock

Lēcas ir lielisks dzelzs avots tavam organismam. Ja organismā trūkst dzelzs, vielmaiņa kļūst lēnāka. Sālsūdenī novāri mīkstas 200 ml lēcas, nokās, sakul pastā un pievieno pēc garšas nedaudz citrona sulu, ēdamkaroti saulespuķu sēklas, kapātus pētersīļus un nedaudz melnos piparus, izmaisi. Šādu pastēti vari smērēt uz grauzdiņa vai sausmaizītes. Apēdot 180 kalorijas, iegūsi 10 gramus gan olbaltumvielas, gan šķiedrvielas.

Garneles ar grieķu jogurtu

Foto: Shutterstock

Sajauc 50 ml diētisko grieķu jogurtu ar 5 lielām, vārītām, sagrieztām gabaliņos garnelēm, pievieno apmēram pustējkaroti laima sulu, dažus pilienus aso čili mērci, gabaliņos sagrieztu avokado un tu iegūsi uzkodu ar ļoti maz kalorijām. Tās būs 129 kalorijas, olbaltumvielas 9 grami, šķiedrvielas 4 grami.

Ogu smūtijs

Foto: Shutterstock

Sajauc glāzi diētisko grieķu jogurtu ar sauju ogu (var izmantot gan svaigas, gan saldētas ogas), sakul ar mikseri un dzer. Tās būs 139 kalorijas, 9 grami olbaltumvielas, 4 grami šķiedrvielas.

Cepts bumbieris ar rikotu un kanēli

Foto: Shutterstock

Rikotas siers ir bagāts ar olbaltumvielām, bet bumbieris ar šķiedrvielām. Liec cepeškrāsnī nelielā panniņā uz pusēm pārgrieztu bumbieri, kuram izņemta serde. Iedobi uzpildi ar rikotas sieru, pārber kanēli un cep 15 minūtes. Garda un diētiska uzkoda gatava. Tās būs 170 kalorijas, 8 grami olbaltumvielas un 5 grami šķiedrvielu.

Sojas pupiņu pākstis

Foto: Shutterstock

Ņem 250 gramus sojas pupiņu pākstis, notvaicē vai novāri sālsūdenī. Ēd karstas vai aukstas. Tvaicētajām, ja vēlies, uzber nedaudz sāli. Šādā uzkodā būs 189 kalorijas, 17 grami olbaltumvielas un 8 grami šķiedrvielas. Izbaudi! 

Pitas maizes uzkoda ar vistu

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam var apēst arī kādu tradicionālu uzkodu. Tomēr vajadzētu sekot, lai tā nav pārāk milzīga un trekna. Vislabāk, ja vienā reizē apēdīsi pusi no pitas. No rīta sadali pitas maizi uz pusēm, tādējādi iegūstot divas pitas kabatas. Sapildi tās ar 120 gramiem ceptas vai vārītas vistas filejas gabaliņiem, dažādām salātu lapiņām, vari pievienot arī strēmelēs sagrieztu pusi no sarkanās paprikas, uzpilini nedaudz dabīgā etiķa un divas uzkodas gatavas. Katrai pusei būs 200 kalorijas, 3 grami šķiedrvielu un vairāk kā 20 grami olbaltumvielas.

Puķkāposts ar humusu

Foto: Shutterstock

Humusu var smērēt uz grauzdiņiem vai sausmaizītēm. Bet humusā var arī pamērcēt dažādus svaigus dārzeņus, piemēram, puķkāpostu. Porcijā ar 200 kalorijām būs 11 grami olbaltumvielas un 8 grami šķiedrvielas.

Biezpiens ar bumbieri un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ņem 100 gramus biezpiena un sajauc ar gabaliņos sagrieztu bumbieri, vienu ēdamkaroti valriekstu un karoti diētisko jogurtu. No šāda daudzuma biezpiena iznāks divas 200 kaloriju uzkodas. Katrā būs 11 grami olbaltumvielas, 3,5 grami šķiedrvielas.

Zaļā tēja ar piparmētrām

Foto: Shutterstock

Tēju tā īsti nevarētu saukt par uzkodu. Tomēr reizēm kaut ko gribas, lai gan ēst patiesībā negribas. Tādā reizē, piemēram, izvēlies zaļo tēju ar piparmētrām. Sagatavo tēju un piemet klāt dažas lapiņas ar piparmētrām. Dzēriens tevi atsvaidzinās un uzmundrinās, un novērsīs domas no ēdiena. Turklāt zaļā tēja ir bagāta ar antioksidantiem, kas dedzina taukus. Vasarā vari dzert zaļo ledus tēju ar piparmētrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!