Ķirbji – košā rudens oga, no kuras var pagatavot teju visu. Ķirbjus var pagatavot gan brokastu putrās, gan pusdienu salātos, sautējumos, biezzupās un pat sacepumos. Kāpēc ķirbis ir tik veselīgs? Tajā ir maz kaloriju, daudz šķiedrvielu, un A vitamīna, bet oranžā krāsa pasaka priekšā – arī beta karotīns, kas ir arī burkānos.
Vēl viena rudens velte, kura jāēd būtu katram – āboli. Ne velti šis auglis redzams gandrīz visās uztura piramīdās, to iesaka uztura speciālisti un mīl pavāri. Rudenī ābolus vislabāk baudīt no piemājas ābelēm, kurās ābolu miziņas nav apsmidzinātas ar cilvēkam kaitīgām vielām. Ko no ābola pagatavot? Tos var ēst svaigus, pievienot brokastu pankūkām, auzu pārslu putrai, salātiem, pagatavot ar kādu gaļas maltīti vai mērci.
Bietes. Sarkanās bietes pēdējo gadu laikā kļuvušas par īstu superproduktu, jo to vērtīgās īpašības aizvien biežāk izceļ veselīgā uztura piekritēji un speciālisti. Kas tajās labs? Bietēs ir daudz dzelzs, un to bagātīga ēšana (iekļaujot ēdienkartē regulāri), samazina sirds slimību risku. Izsmeļošāk par to lasīt var Rutks.lv. Bietes var baudīt vārītas, pagatavotas latviešu tik iecienītajos biešu salātos kopā ar kādu svaiga ķiploka daiviņu, sacept cepeškrāsnī vai pagatavot no tām kādu gardu zupu vai biezeni.
Sārtie tomāti – arī šie dārzeņi, kurus pašu audzētos baudīt varam joprojām, ja siltumnīcā tie vēl ir. Tomāti ir bagāti ar vitamīniem A, C un K vitamīniem. Par to, kā tomātus izmantot, galva nav jālauza – no tiem gatavo salātus, vāra zupās, cep sacepumos, pievieno sautējumos un konservē ziemai.
Rudenī noteikti jāizvēlas arī imunitāti stiprinoši gardumi, piemēram, svaigi sīpoli un ķiploki, dzērvenes, brūklenes un vēl šur tur salasāmās mellenes. No zivīm jābauda lasis, pagatavots tvaicēts vai pasniegts kā karpačo, bet desertos veselīgākā un kvalitatīvākā izvēle būs laba tumšā šokolāde, ja ir vēlme pēc bagātīgas garšas.
Smelies iedvesmu no Tasty.lv receptēm un pagatavo ko rudenīgi gardu jau šodien!
Krāsnī pagatavota sama fileja ar ķirbju biezeni
Restorāna "Benjamiņš" šefpavāre Valda Medne piedāvā īpašu pavārmākslas šedevru, kuru pagatavojot jūs patīkami pārsteigsiet savus viesus. Rezultāts ir tā vērts, lai nedaudz pacenstos!
Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem
Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.
Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes
Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Paprikas un tomātu zupa ar pesto grauzdiņiem
Nedaudz pikanta paprikas un tomātu krēmzupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Tai klāt pagatavo siltus un kraukšķīgus maizes grauzdiņus, kas apziesti ar paša gatavotu pesto un Čedaras sieru.
Pikantā ķirbju – ābolu zupa
Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.
Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem
Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Trauslie ābolu pīrādziņi
Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.
Cepti āboli ar karamelizētām auzu pārslu drupačām
Gards rudens deserts. Āboli krāsnī tiek likti divas reizes - vispirms cepti ar kanēli un cukuru, pēc tam ar auzu pārslu drupačām. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.
Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu
Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.
Veselīgie biešu salāti
Veselīgu biešu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.