cepti ķirbji, rozmarīns, rudens
Foto: Shutterstock
Par veselīgu ēšanu un produktiem, kuri lieki nenoslogos organismu nevajadzētu aizmirst arī rudenī. Tagad, kad no vasarīgajiem lapu salātiem esam pievērsušies sātīgākām maltītēm, ir jāizmanto viss, ko sniedz rudens augļi, dārzeņi un ražas bagātība. Tāpēc, lai reizē domātu ne tikai par savu figūru, bet arī garšas kārpiņām, apkopojām tos produktus, kurus dažādās receptēs pagatavot, sākoties tumšākajiem gada mēnešiem.

Ķirbji – košā rudens oga, no kuras var pagatavot teju visu. Ķirbjus var pagatavot gan brokastu putrās, gan pusdienu salātos, sautējumos, biezzupās un pat sacepumos. Kāpēc ķirbis ir tik veselīgs? Tajā ir maz kaloriju, daudz šķiedrvielu, un A vitamīna, bet oranžā krāsa pasaka priekšā – arī beta karotīns, kas ir arī burkānos.

Vēl viena rudens velte, kura jāēd būtu katram – āboli. Ne velti šis auglis redzams gandrīz visās uztura piramīdās, to iesaka uztura speciālisti un mīl pavāri. Rudenī ābolus vislabāk baudīt no piemājas ābelēm, kurās ābolu miziņas nav apsmidzinātas ar cilvēkam kaitīgām vielām. Ko no ābola pagatavot? Tos var ēst svaigus, pievienot brokastu pankūkām, auzu pārslu putrai, salātiem, pagatavot ar kādu gaļas maltīti vai mērci.

Bietes. Sarkanās bietes pēdējo gadu laikā kļuvušas par īstu superproduktu, jo to vērtīgās īpašības aizvien biežāk izceļ veselīgā uztura piekritēji un speciālisti. Kas tajās labs? Bietēs ir daudz dzelzs, un to bagātīga ēšana (iekļaujot ēdienkartē regulāri), samazina sirds slimību risku. Izsmeļošāk par to lasīt var Rutks.lv. Bietes var baudīt vārītas, pagatavotas latviešu tik iecienītajos biešu salātos kopā ar kādu svaiga ķiploka daiviņu, sacept cepeškrāsnī vai pagatavot no tām kādu gardu zupu vai biezeni.

Sārtie tomāti – arī šie dārzeņi, kurus pašu audzētos baudīt varam joprojām, ja siltumnīcā tie vēl ir. Tomāti ir bagāti ar vitamīniem A, C un K vitamīniem. Par to, kā tomātus izmantot, galva nav jālauza – no tiem gatavo salātus, vāra zupās, cep sacepumos, pievieno sautējumos un konservē ziemai.

Rudenī noteikti jāizvēlas arī imunitāti stiprinoši gardumi, piemēram, svaigi sīpoli un ķiploki, dzērvenes, brūklenes un vēl šur tur salasāmās mellenes. No zivīm jābauda lasis, pagatavots tvaicēts vai pasniegts kā karpačo, bet desertos veselīgākā un kvalitatīvākā izvēle būs laba tumšā šokolāde, ja ir vēlme pēc bagātīgas garšas.

Smelies iedvesmu no Tasty.lv receptēm un pagatavo ko rudenīgi gardu jau šodien!

Krāsnī pagatavota sama fileja ar ķirbju biezeni

Restorāna "Benjamiņš" šefpavāre Valda Medne piedāvā īpašu pavārmākslas šedevru, kuru pagatavojot jūs patīkami pārsteigsiet savus viesus. Rezultāts ir tā vērts, lai nedaudz pacenstos!

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.

Lasīt vairāk

Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.

Lasīt vairāk

Paprikas un tomātu zupa ar pesto grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz pikanta paprikas un tomātu krēmzupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Tai klāt pagatavo siltus un kraukšķīgus maizes grauzdiņus, kas apziesti ar paša gatavotu pesto un Čedaras sieru.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju – ābolu zupa

Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.

Lasīt vairāk

Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem

Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Trauslie ābolu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar karamelizētām auzu pārslu drupačām

Foto: Shutterstock

Gards rudens deserts. Āboli krāsnī tiek likti divas reizes - vispirms cepti ar kanēli un cukuru, pēc tam ar auzu pārslu drupačām. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.

Lasīt vairāk

Veselīgie biešu salāti

Veselīgu biešu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!