indiešu ēdieni Indijas virtuve
Foto: Shutterstock
To, ka Indijai vēsturiski bijusi liela ietekme tajā, kā veidosies pārējās pasaules kulinārija, apliecina tas, ka daudzi kuģotāji no Eiropas devušies tieši uz šo zemi pēc garšvielām un citām izejvielām. Veģetāras rīsu maltītes, pikanti gaļas ēdieni un medaini saldi našķi – tās ir tikai dažas lietas, ko izcelt no šīs valsts nacionālās virtuves.

Turpinot Tasty.lv rakstu sēriju par 10 dažādu pasaules nacionālo virtuvju ēdieniem, ko vērts nobaudīt kaut reizi mūžā, šoreiz kulinārais ceļojums vedīs tieši uz Indiju.

Bet, ja Indija nevilina, aizceļo uz Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, ASV vai Spānijas kulinārajām ārēm!

Khaman – turku zirņu sāļais našķis

Foto: Shutterstock

No Gudžarātas štata nākušais sāļais našķis ir populārs ne tikai šajā Indijas daļā, bet arī citur. "Khaman" tiek gatavots no samaltiem turku zirņiem vai turku zirņu miltiem (dēvēti arī par "gram" miltiem). "Khaman" mīkla no turku zirņiem un "gram" miltiem tiek mērcēta visu nakti, tad tā tiek vārīta, lai iegūtu vajadzīgo konsistenci.

Dzelteno krāsu "Khaman" iegūst no kurkumas. Bet garšai tiek pievienots sakapāts ingvers, sāls un čili asumam. Gaisīgā mīklas konsistence tiek panākta ar mannu un cepamo sodu. Bet pati sāļā kūka tiek nevis cepta, bet gan tvaicēta. kad "khaman" gatavs, to pārlej ar mērci, kas gatavota no sakapātiem lociņiem, sezama sēkliņām, karija lapām un citām sastāvdaļām.

Dum Aloo – kartupeļu maltīte

Foto: Shutterstock

Šis ēdiens, kura pamatā ir kartupeļi, vēsturiski nācis no Kašmīras reģiona (šobrīd tas sadalīts starp Indiju, Pakistānu un Ķīnu). Maltītes princips ir pavisam vienkāršs – jauni un nelieli veselie kartupeļi tiek vispirms apvārīti eļļā, bet pēc tam lēni sutināti biezā, sārtā garšvielu mērcē.

Pašus kartupeļus pēc nomizošanas mēdz sadurstīt ar dakšiņu un noturēt sālsūdenī. Tad tos nosusina un novāra zeltainus eļļā. Pati mērce tiek veidota uz sinepju sēkliņu eļļas pamata – tā ir viena no visvairāk izmantotajām indiešu virtuvē. Mērcei pēc tam pievieno kuminu, sīpolus, ingvera un ķiploku pastu, tomātus, sarkano čili pulveri, kumina pulveri, koriandru, kurkumu un citas garšvielas, piemēram, garam masala. Tomātu vietā mēdz pievienot arī bezpiedevu jogurtu.

Imarti – miltu un cukura sīrupa saldumi

Foto: Shutterstock

"Imarti" (ļoti līdzīgs Āzijā populārajam našķim "Jalebi") ir Indijā ļoti populārs našķis. To parasti iespējams nopirkt ielu tirdziņos, kur prasmīgi saldumu meistari to gatavo turpat uz vietas, lielā čuguna pannā, kas pilna ar karstu gī sviestu. Našķis ir populāra maltīte kāzās un citās svinībās Indijā.

To gatavo, mīklu izspiežot tieši karstajās taukvielās, skaistos savītos gredzenos. Mīkla tiek taisīta no "urad" miltiem (samaltas munga melnās pupiņas) un ūdens. Garšai tiek pievienots arī safrāns, bet saldumam – cukura sīrups. Visbiežāk mīkla tiek novārīta izkausētā gī sviestā, jo tam ir augsta degšanas temperatūra. Bet nav noliegts, ka saldumus var fritēt kādā citā eļļā.

Naan – indiešu maize

Foto: Shutterstock

Ja izdzirdam vārdu "naan", tad ir skaidrs, ka tiek runāts par plakano maizīti, ko plaši gatavo Indijā un citviet Pendžābai tuvu esošajās vietās. "Naan" maize tiek gatavota īpašās cilindriskās akmens vai metāla krāsnīs, sauktās par tandūriem vai tandiriem. Maizi gatavo, to pielipinot pie krāsns sieniņām – tāpēc, ka tā ir tik plāna, tā ir gatava dažu minūšu laikā.

Maizes mīkla tiek gatavota no miltiem, ūdens, rauga, gī sviesta un reizēm tai tiek pievienots piens vai jogurts. Tradicionāli "naan" maize tiek pasniegta ar apziestu sviestu. Taču to bieži vien ēd arī ar dažādām mērcēm un čatnijiem. Tai liek virsū arī dārzeņus un sieru, kā arī pilda un ēd aizlocītu.

Palak paneer – spinātu pamatēdiens

Foto: Shutterstock

"Palak paneer" pirmajā mirklī atgādina biezu spinātu mērci, tomēr izrādās, ka šo maltīti bauda kā siltu sautējumu. "Palak paneer" ir populāra maltīte ne vien Indijā, bet arī Pakistānā. Šo veģetāro ēdienu gatavo no spinātiem, tomātu mērces un "paneer" siera. Garšai tiek pievienoti ķiploki un garam masala garšvielu maisījums.

Maltīti pasniedz, kamēr tā vēl karsta. Nereti kopā ar novārītiem, irdeniem rīsiem. "Palak paneer" trauku mēdz pasniegt ar tajā ieliktiem "naan" maizes gabaliņiem. Maltītei tumīgumu piešķir tieši siers, bet asumam mēdz pievienot arī svaigus zaļos čili piparus.

Lassi – pikantais jogurta dzēriens

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šis pikantais dzēriens ir viens no Pendžābas lepnumiem. Sāļo lassi kokteili gatavo no jogurta, ūdens un garšvielām, piemēram, apgrauzdēta un samalta kumina. Bet saldie lassi kokteiļi tiek gatavoti no augļiem, nedaudz pievienojot cukuru. Bangladešā īpaši iecienīts ir sāļais piparmētru lassi.

Lassi ir iecienīti dzērieni tieši karstā laikā, lai patīkami atvēsinātos. Tautas medicīnā, lai pieveiktu gastroenterītu, lassi tiek pievienota arī kurkuma. Līdzīgi kā ar citām maltītēm, arī lassi bieži vien tirgo uz ielām. Tam ir visdažādākās garšu variācijas, atkarībā no pievienotajām sastāvdaļām.

Pamēģini pagatavot lassi mājās pēc šīs Tasty.lv receptes!

Tandoori vista

Foto: Shutterstock

"Tandoori" vista ir visai populārs ēdiens ne vien pašā Indijā, bet arī citās valstīs, piemēram, Malaizijā, Singapūrā, Indonēzijā, kā arī Tuvajos Austrumos. Šī maltīte savu vārdu ieguvusi no cilindriskās krāsns, jo tradicionāli, tāpat kā "naan" maize, tiek gatavota tajā. Vistas iesmiņus viegli atpazīt pēc to ugunīgi sarkanās krāsas.

"Tandoori" vista tiek gatavota jogurta marinādē, kam pievienots medus un tandoori masala garšvielu maisījums. Garšvielu maisījumā ir kajēnas pipari, sarkanais čili pulveris vai Kašmiri sarkanais čili pulveris, kas ir vēl sārtāks. Ja marinādei pievienota kurkuma, tā piešķir visai dzeltenu nokrāsu.

Pamēģini pagatavot "tandoori" vistas iesmiņus pats pēc šīs Tasty.lv receptes!

Barfi – kondensētā piena saldumi

Foto: Shutterstock

Pēc asām vistas maltītēm vērts pamēģināt ko saldu un vienkāršu. Tādi ir arī "barfi" saldumi, kas tiek gatavoti no kondensētā piena un dažādu riekstu miltiem. Saldumu nosaukums atvasināts no persiešu valodas vārda "barf", kas apzīmē sniegu. Vienkāršo "barfi" saldumu recepte sastāv no kondensētā piena un cukura – abas sastāvdaļas tiek karsētas katliņā, līdz masa sabiezē. To atdzesējot, sanāk gardi saldumi, kas līdzīgi mīkstām konfektēm.

Tomēr pastāv ļoti daudz un dažādu "barfi" variāciju – nereti saldumi tiek papildināti ar Indijas riekstiem, mango un kokosriekstu skaidiņām. Saldumiem tiek pievienots arī kardamons, safrāns un citas garšvielas. Starp garšām ir arī šokolādes "barfi", mandeļu, valriekstu, zemesriekstu, rožūdens, pistāciju un daudzi citi "barfi".

Koftas karija mērcē

Foto: Shutterstock

"Kofta" veģetāro bumbiņu ēdiens ir pazīstams ne vien indiešu virtuvēs, bet arī daudzās citās Āzijas valstu tradicionālajās virtuvēs – tās tiek gatavotas no dažādām maltajām gaļām, piemēram, liellopa, vistas, jēra. Ziemeļindijai raksturīgas ir veģetārās koftas, kas tiek gatavotas karija mērcē. Bumbiņas tiek saveltas no turku zirņu miltiem, dārzeņiem.

Pēc savelšanas nelielās bumbiņas novāra taukvielās, piemēram, gī sviestā, līdz tās ir zeltainas. Tad turpina sutināt biezā dārzeņu un karija garšvielu mērcē. Reizēm veģetārās koftas mēdz gatavot arī no kartupeļiem un pat banāniem. Tas gan nenozīmē, ka gaļas koftas tiek aizmirstas – tās mēdz gatavot arī indiešu virtuvēs, maltajai gaļai pievienojot kumina sēklas.

Dažādo kariju nokrāsas

Foto: Shutterstock

Indiešu virtuves ēdienu tops nebūtu pilnīgs, ja tajā nebūtu pieminēta šī reģiona teju slavenākā maltīte – karijs. Karijs, tā ir biezā garšvielu mērcē gatavota maltīte – dārzeņi vai gaļa. Karijam ir daudz un dažādu veidu, kuru gatavošana atšķiras ne vien starp Indijas reģioniem, bet pat blakus māju virtuvēm. Indijas dienvidu daļā gatavotie kariji visbiežāk ir ar karija koka lapām.

Pamatā visu kariju sastāvā ir koriandrs, kumins un kurkuma. Tāpat, atšķiras arī karija mērcē gatavoto sastāvdaļu klāsts – to var gatavot no lēcām, zivīm, baltās vai sarkanās gaļas, rīsiem un dārzeņiem. Kariju veidu ir tik daudz, ka katrs var izvēlēties sev tīkamāko. Viens no populārākajiem karija veidiem ir vistas karijs – maltītes gatavošana sākas ar garšvielu apcepšanu eļļā, tad tām tiek pievienoti sīpoli, ingvers, ķiploki, tomāti un garšvielu pulveri. Masai ļauj burbuļot, līdz izveidojas biezāka mērce, kurā tiek gatavoti vistas gabaliņi.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Indianfoodforever.com, Sanjeevkapoor.com, Food.ndtv.com un grāmatas "India Food and Cooking: The Ultimate Book on Indian Cuisine" (Pat Chapman).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!