deserts bezē zemenes saldais ēdiens britu virtuve eton mess
Foto: Shutterstock
Vai kādreiz esat aizdomājušies, kā radies viens vai otrs deserts? Šis būs stāsts par pavisam vienkāršu, taču ļoti garšīgu saldo ēdienu, kas radies īstenā angļu mierā – "Eton mess" jeb "Ītonas juceklis". Pamatformula pavisam vienkārša – ņemam ļoti vēsturisku koledžu, pasniedzam tajā desertu un ļaujam to pirms ēšanas sabojāt negaidītam starpgadījumam.

"Eton mess" ir Lielbritānijā ļoti plaši pazīstams deserts, kas otrreizēju popularitāti ieguvis vien pēdējos 10 gados, kad aizvien vairāk smalku restorānu to iekļāvuši savās ēdienkartēs. Taču tā vēsture ir visai sena – pirmo reizi šis ēdiens dokumentēts drukātā formā jau tālajā 1893. gadā, kad pasniegts kādā dārza ballītē par godu Jorkas hercoga Džordža saderināšanai ar Tekas princesi Meju.

Taču visizplatītākā ēdienu vēsturnieku versija ir tā, ka deserts radies Ītonas koledžā – prestižajā puišu internātskolā, ko 1440. gadā dibinājis karalis Henrijs VI. Kopš 20. gadsimta 30. gadiem "Ītonas juceklis" tiek pasniegts ikgadējā kriketa mačā starp Ītonas un Harovas skolām. Leģenda vēsta, ka deserts radies, pateicoties kādam neveiklam un lielam labradoram. Skolas audzēkņiem sagatavoti deserti – zemeņu bezē kūkas. Taču tām virsū uzsēdies lielais suns. Tā nu ļaudis vis nav cēluši lielu jandāliņu un vainojuši suni, bet gan pasnieguši desertu tāpat – samīcītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!