Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" turpinām februārī aizsākto rakstu ciklu, iepazīstinot "Tasty" lasītājus ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. 16. marta raidījumā varējām vērot, kā tatāriete Faimja Turlaja sagaida savas viešņas Arendoles muižā Latgalē, galdā ceļot vistas buljonu ar paštaisītām nūdelēm, jēra gaļas cepeti ar grūbām un savu īpašo biezpiena kūku. Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Faimjas gatavoto tatāru tradicionālo ēdienu receptes.
Faimja ir tatāriete, kura bērnību pavadījusi Krievijā, Sibīrijā, bet, esot augstskolas praksē Latvijā, viņa satikusi latgaļu puisi Arvīdu. Tā Faimja pārcēlās uz dzīvi Latvijā, bet pirms 17 gadiem, kad bērni bija izaudzināti un palaisti savā dzīvē, uzņēmīgais pāris sāka atjaunot Arendoles muižu Latgalē. Tagad tur iekārtots omulīgs viesu nams, taču atjaunošanas darbu pietikšot vēl mazmazbērniem.
Ikdienā Faimja rūpējas ne tikai par vīra, bet arī muižas viesu vēderiem, un gatavo viņa lieliski. Arendoles muiža noteikti ir viena no labākajām vietām Latvijā, kur nobaudīt īstu, autentisku tatāru virtuvi no ekoloģiskiem produktiem.
Lasi tālāk un uzzini, kā gatavojams sulīgs jēra gaļas cepetis ar karamelizētiem burkāniem un grūbām, Faimjas īpašās biezpienkūkas recepti, un to, kādu ēdienu tatāri dēvē par "tokmač".
Tokmač jeb vistas buljons ar paštaisītām nūdelēm
Lai pagatavotu dzidru buljonu ar paštaisītām nūdelēm, būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- Vistas gaļa;
- Burkāni;
- Sīpoli;
- Selerijas sakne;
- Melnie pipari;
- Sāls.
Nūdelēm:
- 1 ola un viens olas dzeltenums;
- 4 ĒK ūdens;
- Kviešu milti pēc nepieciešamības.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
No vistas gaļas, burkāniem (nomizotiem, nesagrieztiem vai rupji sagrieztiem), sīpoliem (nomizotiem, nesagrieztiem) un selerijas saknes (nomizotas, bet nesagrieztas) vāra buljonu. Visām saknēm jābūt apmēram vienādā daudzumā.
Pievieno melnos piparus un sāli. Kad buljons gatavs, to nokāš. Ja nepieciešams, dzidrina ar olbaltumu.
"Tasty.lv" iesaka: šajā rakstā uzzinās knifus, kas jāņem vērā, lai vistas buljons izdotos izcili gards un spēcinošs, bet te atklājām buljona dzidrināšanas paņēmienus.
Gatavojot nūdeles, bļodā iesit vienu olu un vienu olas dzeltenumu, pievieno četras ēdamkarotes ūdens, iesijā kviešu miltus. Visu samaisa un mīca, kamēr veidojas stingra mīkla. Atstāj uz 20 minūtēm atpūsties.
Tad izrullē divu līdz trīs milimetru biezumā, nedaudz apžāvē un sagriež piecus, sešus centimetrus platās strēmelēs. Tās savukārt sagriež šķērsām vēl plānākās strēmelītēs.
Nūdeles apžāvē un ber gatavā buljonā. Gaida, kamēr uzpeld, un pavāra vēl pāris minūtes. Pasniedz ar kapātiem zaļumiem.
Lai labi garšo!
Jēra gaļas cepetis ar grūbām un krāsnī ceptiem burkāniem
Lai pagatavotu sulīgu jēra gaļas cepeti ar grūbām un krāsnī ceptiem burkāniem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- Jēra gaļa (lielāks gurna gabals);
- Sāls;
- Melnie pipari;
- Kaltēta raudene jeb oregano;
- Rozmarīns.
- Burkāni;
- 2 ĒK olīveļļas;
- 2 ĒK medus;
- 1 ĒK sojas mērce;
- 1.5 ĒK malta koriandra;
- Malti melnie pipari pēc garšas;
- Sāls pēc garšas;
- Sezama un granātābola sēkliņas pasniegšanai;
- Zaļumi;
- Grūbas.
Jēra gaļu iemarinē sālī, melnajos piparos, kaltētā raudenē un rozmarīnā.
Uz sakarsētas pannas no visām pusēm strauji apcep, ietin folijā un liek iepriekš līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī uz 40 minūtēm.
Pirms pasniegšanas ļauj desmit līdz piecpadsmit minūtes atpūsties, neiztionot no folijas.
Te uzzināsi, kā soli pa solim pagatavot izcili gardu un sulīgu cepeti no jēra muguras karbonādes gabala ar ribiņām.
Gatavo burkānus. Burkānus notīra un sagriež garenos salmiņos.
Bļodā lej olīveļļu, medu un sojas mērci, pieber maltu koriandru, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visu samaisa. Burkānus apviļā šajā masā un cep 45 minūtes cepeškrāsnī 190 grādos, ik pēc 10 minūtēm apmaisot.
Kad burkāni kļuvuši mīksti, tie ir gatavi. Pirms pasniegšanas burkānus apslaka ar sojas mērci un medu, pārkaisa sezama sēkliņas, kapātus zaļumus un granātābolu sēkliņas.
Cepeti un karamelizētos burkānus pasniedz ar vārītām grūbām, kuras pēc nokāšanas sajauktas ar olīveļļu vai sviestu.
::!ŗecepte::
"Tasty.lv" ieska: izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā grūbās ātrāk uzbriedināt un pareizi vārīt, lai tās nebūtu zilganas un saķepušas, bet gan maigas un irdenas.
Lai labi garšo!
Faimjas īpaši sulīgā biezpienkūka
Lai pagatavotu sulīgu biezpienkūku Faimjas Turlajas gaumē, sarūpē šādas sastāvdaļas:
- 2 glāzes kviešu miltu;
- 1.5 glāzes cukura;
- 1 TK cepamā pulvera;
- 250 g sviesta;
- 3 olas;
- 500 g pilnpiena biezpiena;
- Citronu.
Kviešu miltus, cukuru un cepamo pulveri ieber bļodā, pierīvē sviestu (istabas temperatūrā) un samaisa. Piektdaļu mīklas atliek drupaču veidošanai, atlikušajai daļai pievieno vienu sakultu olu un samaisa.
Atsevišķā bļodā pilnpiena biezpienam pievieno divas olas un pusglāzi cukura. Rūpīgi samaisa.
Uz cepamplāts izklāj cepampapīru, virsū vienmērīgi klāj mīklu, tai pa virsu – biezpiena masu. Virsū uzrīvē citrona miziņu un, berzējot starp plaukstām, uzkaisa mīklas drupačas.
Liek līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī, cep 30 līdz 40 minūtes.
Pasniedz ar Kaukāza plūmju ievārījuma mērci (sablendēts Kaukāza plūmju ievārījums ar nedaudz medus un ābolu sulu). Pirms pasniegšanas rotā ar saldētu avenes ogu un piparmētras lapiņu.
"Tasty.lv" iesaka: mūsu recepšu krājumos atradām vēl 10 sulīgas biezpienkūkas katrai gaumei – receptes meklē te.
Lai labi garšo!