Foto: Shutterstock
Eiropā no Dienvidamerikas kartupeļus ieveda jau 16. gadsimta otrajā pusē. Mūsdienās tie ir galvenais pārtikas produkts daudzās valstīs - kartupeļi ir piektā lielākā pārtikas kultūra pasaulē pēc kukurūzas, kviešiem, rīsiem un cukurniedrēm.

Latvijā audzē un piedāvā ap sešdesmit kartupeļu šķirnēm, taču kopumā pasaulē ir vairāk nekā 5000 dažādu kartupeļu veidu. Šo dārzeņu tēriņš pasaulē uz vienu iedzīvotāju ir aptuveni 31,3 kilogrami gadā. Eiropā tas ir augtāks - 87,8 kilogrami. Tikmēr Amerikā vidēji viens iedzīvotājs gadā apēd 54 kilogramus kartupeļu.

Par godu Kartupeļu dienai, ko otrpus okeānam, Amerikā, svin ik gadu 19. augustā, kanāls "FOX Life" ir apkopojis dažādus noderīgus padomus, kā vēl bez ierastā biezeņa vai frī kartupeļiem, tos var izmantot un pagatavot. Arī slaveni šefpavāri, piemēram, Džimijs Olivers, Donals Skians, Marks Moriatijs un citi, savos raidījumos bieži dalās ar kartupeļu pagatavošanas trikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!