Foto: Vida Press
Latvijas iedzīvotāji no putrām visvairāk iecienījuši auzu pārslu biezputru, otra populārākā ir griķu putra, trešajā vietā – mannas biezputra. Graudaugu putras neēd gandrīz katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs, secināts "Rīgas dzirnavnieka" rīkotajā aptaujā. Auzu pārslu biezputra visbiežāk tiek ēsta no rīta un tai tiek pievienots ievārījums vai sviests.

"Latvijas iedzīvotājiem putru ēšanas tradīcijas ir senas, tāpēc jau kopš mazotnes bērni tiek mācīti ēst putras, kas ir vērtīgs produkts, jo īpaši augošiem organismiem vai cilvēkiem ar papildu fizisko slodzi. Pēdējos gados arvien populārākas kļūst auzu pārslas, ko iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, pievienojot sev vēlamās sastāvdaļas," 10. oktobrī, kas tiek pasaulē tiek atzīmēts kā Putras diena, saka "Rīgas dzirnavnieks" tirdzniecības un loģistikas direktore Iveta Švarce, "varbūt kādam šķiet, ka putras ir kaut kas novecojis vai arī mantojums no padomju laikiem, patiesībā mūsdienās tās iespējams gan pagatavot moderni, papildinot ar visdažādākajām garšām, gan arī palīdzēt aizņemtajā ikdienā iegūt sev tik nepieciešamo enerģiju. Esam novērojuši, ka arvien populārākas kļūst ātri pagatavojamās putras ar dažādām piedevām jauniešu un ekonomiski aktīvu cilvēku vidū, kas visdrīzāk skaidrojams ar aizņemtību, kad ēst gatavošanai vairs nevaram veltīt daudz laika un svarīgāk ir nodrošināt sev sātīgu maltīti pēc iespējas ērtākā veidā."

Vaicājot, kurā dienas laikā ēst putru ir visveselīgāk, 68,2% respondentu pauda, ka no rīta, savukārt 18,8% sacīja, ka jebkurā ēdienreizē. "Lai gan mūsdienās ir daudz dažādu alternatīvu brokastīm, auzu pārslu popularitāte joprojām ir ļoti augsta, jo īpaši ar dažādām papildu garšām," saka Švarce.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!