"Latvijas iedzīvotājiem putru ēšanas tradīcijas ir senas, tāpēc jau kopš mazotnes bērni tiek mācīti ēst putras, kas ir vērtīgs produkts, jo īpaši augošiem organismiem vai cilvēkiem ar papildu fizisko slodzi. Pēdējos gados arvien populārākas kļūst auzu pārslas, ko iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, pievienojot sev vēlamās sastāvdaļas," 10. oktobrī, kas tiek pasaulē tiek atzīmēts kā Putras diena, saka "Rīgas dzirnavnieks" tirdzniecības un loģistikas direktore Iveta Švarce, "varbūt kādam šķiet, ka putras ir kaut kas novecojis vai arī mantojums no padomju laikiem, patiesībā mūsdienās tās iespējams gan pagatavot moderni, papildinot ar visdažādākajām garšām, gan arī palīdzēt aizņemtajā ikdienā iegūt sev tik nepieciešamo enerģiju. Esam novērojuši, ka arvien populārākas kļūst ātri pagatavojamās putras ar dažādām piedevām jauniešu un ekonomiski aktīvu cilvēku vidū, kas visdrīzāk skaidrojams ar aizņemtību, kad ēst gatavošanai vairs nevaram veltīt daudz laika un svarīgāk ir nodrošināt sev sātīgu maltīti pēc iespējas ērtākā veidā."
Vaicājot, kurā dienas laikā ēst putru ir visveselīgāk, 68,2% respondentu pauda, ka no rīta, savukārt 18,8% sacīja, ka jebkurā ēdienreizē. "Lai gan mūsdienās ir daudz dažādu alternatīvu brokastīm, auzu pārslu popularitāte joprojām ir ļoti augsta, jo īpaši ar dažādām papildu garšām," saka Švarce.
Populārākās izvēles piedevām putrai – sviests un ievārījums (vairāk nekā 40%), piektdaļa aptaujas dalībnieku putrai mēdz pievienot svaigas ogas un augļus, katrs desmitais – medu. Retāk tiek pievienots medus, žāvēti augļi un rieksti.
"Putras tradicionāli tiek uzskatītas par sātīgu brokastu ēdienu un to apstiprina arī aptaujas dati, bet patiesībā putra var būt arī lielisks launags bērniem pirms pulciņiem vai treniņiem, vai lielisks veids kā aizstāt pēcpusdienas našķi ar ko veselīgāku," saka Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande.
"Auzu pārslu putra ar pienu ir visu laiku favorīte kombinācijā ar ievārījumu un sviestu, bet es gribētu aicināt biežāk pievienot putrai ne tikai svaigus vai saldētus augļus, bet pamēģināt arī tā saucamās sāļās putras, kad putrai pievieno svaigus vai termiski apstrādātus dārzeņus, saka Bīlande.
Analizējot datus, secināts, ka sviestu kā papildu piedevu daudz biežāk izvēlas vecumā no 55 līdz 63 gadiem, ko norādīja 57,8% respondentu, savukārt jaunāki cilvēki, kuri ir vecumā no 18 līdz 24 gadiem labprātāk izvēlas ievārījumu.
Tika noskaidrots, ka 51,6% gadījumu cilvēki izvēlas vārītas pienā kā putru, savukārt 26,6% respondentu vislabāk izvēlas auzu pārslu cepumus. Vairākas reizes mēnesī auzu pārslu putru ēd 20,8% iedzīvotāju, savukārt 20,7% – apmēram reizi nedēļā.
Iedzīvotāju aptauju pēc "Rīgas dzirnavnieks" pasūtījuma veica pētījumu centrs SKDS, aptaujājot vairāk nekā 1000 cilvēku visā Latvijā vecumā no 18 līdz 75 gadiem šā gada septembrī.