Zirņi ar speķi un rupjmaize ar kārtīgu sviesta kārtu – šīs garšu kombinācijas visbiežāk tiek asociētas ar "īsto" Latvijas garšu, tā "Rimi" veiktajā aptaujā norāda Latvijas iedzīvotāji. Latviešu nacionālās identitātes neatņemama daļa ir plašais tradicionālo ēdienu un produktu klāsts, tāpēc vairāk nekā puse (53 procenti) aptaujāto norāda, ka tieši vietējo ražotāju produkcijai dos priekšroku, gatavojot svētku maltīti par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas gadadienai.
Pārliecinošam vairākumam jeb 47 procentiem iedzīvotāju Latvija un tai raksturīgā garša asociējas ar zirņiem un speķi. Tikmēr 33 procenti uzskata, ka mūsu nacionālo garšu raksturo rupjmaize ar sviestu, bet 32 procenti aptaujāto nacionālo identitāti meklē speķa pīrādziņos. Savukārt par latviešiem raksturīgāko saldo ēdienu atzīta maizes zupa ar putukrējumu.
Latvijas iedzīvotāji savu patriotisko nostāju pauž arī iepērkoties – 53 procenti Latvijas iedzīvotāju savos ikdienas pārtikas produktu pirkumos, kā arī gatavojot svētku maltītes, priekšroku dod tieši vietējo ražotāju produkcijai. Šo izvēli aptaujātie iedzīvotāji pamato ar to, ka vietējie piena, gaļas produkti, maize, dārzeņi un arī saldumi – tās ir lietas, kas veido Latvijas virtuves pamatu.