Foto: Shutterstock
Nākamreiz, kad dārzeņu plauktā ieraugi ķirbi, neej tam garām ar domu, cik gan skaisti tas varētu izskatīties Helovīna svētkos izgrebts, bet gan – cik daudz iegūtu, to notiesājot vakariņās. Rudens laikā ķirbis ir vitamīnu bumba, kas stiprina ne tikai imūnsistēmu, bet arī citu orgānu darbību.

"Sezonālais uzturs ir patiešām jaudīgs, jo zeme kontrolē pārtikas veidu, kas mūsu ķermenim ir nepieciešams noteiktos gadalaikos," portālam "Popular Science" uzsvērusi dietoloģe un uztura fizioloģijas instruktore Kalifornijas universitātē Melānija Mērfija Rihtere. Un tieši ķirbis ir viens no labākajiem pārtikas produktiem rudenī, jo tā sastāvā ir būtiskas un vajadzīgas minerālvielas un uzturvielas, lai atbalstītu mūsu garīgo veselību un imūnsistēmu pārejas posmā no vasaras uz rudeni, teic Rihtere.

Ķirbis ne tikai bagātina uzturu, bet arī garšas kārpiņas apbalvo ar maigām garšas niansēm, kas iederēsies kā svētkos, tā ikdienā.

Aukstais laiks, līdz ar rudens iestāšanos, kā arī gaismas trūkums, var vājināt mūsu imūnsistēmu. Un šajā laikā apkārt īpaši cītīgi "klejo" arī dažādi vīrusi, tostarp gripa, Covid-19. Un tā kā ziemā vairāk laika pavadām telpās, kuras nevēdinām tik bieži, aplipināt apkārtējos ar baciļiem ir daudz vienkāršāk. Ķirbji šajā laikā ir kā glābiņš imūnsistēmai, jo atbalsta arī šūnas, kas tiek izmantotas ķermeņa dabiskajā aizsardzībā pret infekcijas slimību izraisītājiem.

Foto: Shutterstock

Pat ķirbja ikoniskā oranžā krāsa liecina par to, cik liels labums slēpjas dārzenī. Nokrāsa liecina par lielu beta karotīna daudzumu, kas ir dabīgs A vitamīna priekštecis. A vitamīns ir svarīgs redzei, imunitātei un pareizai orgānu darbībai. Turklāt tas palīdz organismam labāk absorbēt citas uzņemtās uzturvielas.

Ķirbji ir arī bagātīgs C vitamīna avots, kas ir spēcīgs antioksidants un var palīdzēt neitralizēt oksidatīvo stresu. Kā skaidro "Veselības centrs 4" speciālisti, oksidatīvais stress ir bioķīmisks līdzsvara trūkums, kas rodas, ja organismā pietrūkst vairāku mikroelementu daudzums – galvenokārt, C un E vitamīnu, mangāna, selēna un cinka. "Šie antioksidanti palīdz aizsargāt organismu pret brīvajiem radikāļiem, samazinot hronisku slimību, piemēram, sirds slimības un noteiktus vēža veidus," skaidrojusi arī funkcionālās diagnostikas uztura speciāliste un "Ferreira Functional Health" dibinātāja Omaira Ferreira. Kā norādīts portālā "Healthline", ķirbja ietveršana uzturā uzlabo arī ādas veselību un samazina acu slimību risku.

Ķirbis ir arī labs E vitamīna, dzelzs un folātu avots, kas arīdzan palīdz stiprināt imūnsistēmu.

Vēl imūnsistēmai ķirbis ir visnotaļ noderīgs augstā šķiedrvielu satura dēļ. Dietoloģe Rihtere uzsver, ka 70 procenti imūnās šūnas atrodas zarnās, tāpēc zarnu darbības nodrošināšana ar pārtiku, kas satur daudz šķiedrvielas, atbalsta mūsu imūno sistēmu.

Piemērots daudzām diētām

Gada nogale ar daudzajiem svētkiem ir grūts laiks cilvēkiem, kuriem, lai uzturētu savu veselību labā stāvoklī, jāievēro speciālas diētas. Par laimi ķirbjus var pievienot teju jebkurai ēdienreizei, neuztraucoties par holesterīna vai cukura līmeņa paaugstināšanos. Cilvēkiem ar cukura diabētu galvenokārt jāizvairās no pārmērīgas ogļhidrātu uzņemšanas. Ķirbjos to ir maz, taču tā kā tas ir labs šķiedrvielu avots, dārzenis palīdz gremošanas sistēmai. Šķiedrvielas arīdzan veicina sāta sajūtu, kas var novērst pārēšanos, skaidro Ferreira. Rihtere piemin, ka ķirbis palīdz arī sirds veselībai augstā kālija satura dēļ, kas palīdz regulēt asinsspiedienu un vienmērīgu sirds ritmu.

Domā ārpus kārumiem

Foto: Shutterstock


Diemžēl ne viss, kā sastāvā ir ķirbis, nozīmēs, ka ķermenim tiks nodrošinātas visas iepriekšminētās priekšrocības. Un ķirbju pīrāgi ietilpst šajā kategorijā, jo ķirbis šajā ēdienā nav galvenā sastāvdaļa, bet gan tikai piedeva, un saldinātāji, kā arī mīkla saturēs gan daudz kalorijas, gan cukuru. Ar šādu ēdienu baudīšanu jāievēro mērenība.

Ja nav laika noņemties, pašam dalot ķirbi, var izmantot arī veikalos nopērkamās ķirbju krēmzupas un biezeņus. Jāsaprot gan, ka šādā veidā ķirbis nebūs tik uzturvielām bagāts kā svaigs.

Ko ēst? Ķirbju zupas vai smūtijus! Visu, kur ķirbis ir galvenajā lomā, nevis tikai kā neliels bonuss garšai.

Turpinājumā lērums ar veidiem, kā virtuvē realizēt ķirbjus gan veselīgos, gan ne tik veselīgos veidos. Iedvesmojies un lai top!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!