No nīstākā par mīļāko – kā iemīlēt produktus, kas negaršo?
Foto: Shutterstock
Mēs varam mainīt savus sejas vaibstus, varam uztrenēt muskuļus, palielināt vai samazināt kādu ķermeņa daļu. Arī redzi varam uzlabot. Bet kā ir ar garšas kārpiņām? Vai arī tās mēs varam uztrenēt gluži kā muskuļus sporta zālē un beidzot izbaudīt produktus un ēdienus, kurus visu dzīvi ienīdām?

Kopš bērnības mums tiek mācīts, ka par garšu atbild tikai un vienīgi garšas kārpiņas. Tomēr tas nav tik vienkārši – garšu ietekmē arī smarža un tekstūra. Pārtikas produkti sastāv no dažādiem savienojumiem, tostarp barības vielām (olbaltumvielām, ogļhidrātiem un taukiem), kā arī aromātiem, kurus spēj atpazīt un noteikt īpaši sensori mutē un degunā. Tāpēc mūsu ēdiena izvēli ietekmē atbilstoša garšas, smaržas, tekstūras un krāsas kombinācija.

Tāpat ēdiena izvēli ietekmē arī vide un ģenētika. Arī vecums ietekmē ēdiena izvēli. Piemēram, ir atklāts, ka bērni dod priekšroku saldiem ēdieniem un kategoriski atsakās no rūgtas garšas. Savukārt pieaugot, vairojas arī cilvēku patika pret rūgtiem ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!