negaršīgs ēdiens
Foto: Shutterstock
Kārtējo triecienu pa pašapziņu piedzīvojusi Latvijas virtuve, kas Eiropas kulinārijas kartē ierindojusies pašās beigās – aiz mums ir tikai Malta un Islande, kamēr pirmajā vietā lepni gozējas Itālija.

Kā jau ziņojām pagājušā gada nogalē, mūsu lepnums sklandrausis ierindots starp negaršīgākajiem ēdieniem pasaulē, tagad nākamā nepatīkamā ziņa – visa Latvijas virtuve kopumā novērtēta ļoti zemu. Mazs mierinājums – Igaunija ir tikai vienu pozīciju augstāk nekā Latvija, kamēr Lietuva ir stipri tuvāk Eiropas "garšīgākajām" valstīm, pārliecinoši apsteidzot Lielbritāniju, gandrīz visu Skandināviju, kā arī daļu Balkānu valstu un pasaules garšīgāko valstu vidū ieņemot 38. vietu.

Specializētais kulinārijas portāls "Taste Atlas" publiskojis 2023./2024. gada 100 labākās pasaules virtuves, un šajā sarakstā Latvijas nav. Mūsu ēdienu novērtējums ir par zemu, lai tiktu iekļauts topā, tas redzams tikai šā paša portāla izveidotajā Eiropas kartē, kurā ar atzīmi 3.63 esam trešajā vietā no beigām, apsteidzot tikai Maltu (3,62) un Islandi (3.42).

Tops veidots, balstoties uz vairāk nekā 270 tūkstošiem ēdienu vērtējumu un vairāk nekā 80 tūkstošiem pārtikas produktu vērtējumu, izrēķinot vidējo no katras valsts 50 visaugstāk novērtētajiem ēdieniem un produktiem. Ja divām (vai vairāk valstīm) vērtējums izrādījies vienāds, augstāku vietu topā nodrošina ēdiena "balles".

Tieši šis kritērijs ļāva pirmo vietu iegūt Itālijai, jo vidējais vērtējums tai ir identisks ar Japānu – 4.65. Trešajā vietā ir Grieķija (4.64), bet simtnieka beigās ir Gana (3.88).

Pasaules labākās virtuves (un visaugstāk novērtētie ēdieni un produkti):

1. Itālija – 4.65 (pasta, "Parmigiano Reggiano", burrata, Kampānijas "Mozzarella di Bufala")
2. Japāna – 4.65 ("Wagyu" steiks, tuncis, "Ramen" nūdeles, Kobes liellopu gaļa, nēģi)
3. Grieķija – 4.64 (Santorīni "fava", "Kalamata" olīvas, pistācijas "Fystiki Aeginas", persiki, Krētas apelsīni)
4. Portugāle – 4.61 (Azoru liellopu gaļa, medus "Serra da Lousã", aitas siers "Serra da Estrela", vītinātā gaļa "Presunto do Alentejo", Barrošas liellopu gaļa)
5. Ķīna – 4.59 ("Jinxiang Da Suan" šķirnes ķiploki, sojas mērce, Sičuanas pipari, čili un pupiņu pasta "Doubanjiang", līčijas)
6. Indonēzija – 4.57 (fritēti šalotes sīpoli "Bawang goreng", mangostīns, galangals, sojas mērce "Kecap manis", "Serundeng")
7. Meksika – 4.56 (vaniļa no Činantlas reģiona, govs piena siers "Oaxaca", karamelizēts siers "Cajeta", svaigais siers "Queso fresco", bezalkoholisks kokteilis "Sangrita")
8. Francija – 4.55 (Provansas medus, Nicas olīveļļa, mīdijas no Sanmišelas līča, cietais govs piena siers "Comté", "Reblochon" siers)
9. Spānija – 4.55 ("Jamón ibérico de bellota", "Jamón 100% ibérico de bellota", "Jamón Ibérico", liellopa gaļa "Ternera Asturiana", "Arbequina" šķirnes olīvas)
10. Peru – 4.54 ("Ají limo" čili pipars, "Aji amarillo" čili pipars, lukuma augļi, "Rocoto chile" čili pipars, peruāņu violetie kartupeļi "Papa púrpura")
11. Indija – 4.52 ("Garam Masala" garšvielu maisījums, basmati rīsi, saldais bazliliks, gī sviests, karija lapas)
12. Brazīlija – 4.52 (cietais siers no nepasterizēta govs piena "Canastra", asajī ogas, kašava, žabutikabas augļi, "Aratù" krabji)
13. Polija – 4.50 (lineļļa "Wielkopolski Olej Lniany", zemenes, ķirši, Lejassilēzijas medus, aitas piena siers "Bundz")
14. Argentīna – 4.50 (Argentīnas liellopa gaļa, dažāda pildījuma pelmeņi mērcē "Sorrentinos", Ugunszemes krabis, siers "Provoleta", guavas augļi)
15. Turcija – 4.49 (Gazjantepas pistācijas, piena krēms "Kaymak", žāvētā desa "Afyon Sucuġu", vīģes no Aidinas reģiona, kazas piena siers "Tulum Peyniri")
..38. Lietuva – 4.32 (cietais siers "Liliputas", krējuma mērce "Žemaitiškas kastinys", lietuviešu biezpiena siers (līdzīgs mūsu Jāņu sieram, ar ķimenēm), auksti kūpināta cūkgaļa "skilandis").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!