Foto: Shutterstock

Lai gan daudziem šķiet, ka virtuvē nav nekā vienkāršāka par vistas buljona vārīšanu – sak, ņem vistu, aplej ar ūdeni, uzvāri un gatavs! Tomēr tā nav. Kā gatavot vistas buljonu, lai virums būtu aromātisks, sātīgs un ar "pareizo" garšu? Ukraiņu medijs "Unian" izpētījis, kā buljonu vārījušas autoru vecmāmiņas un vecvecmāmiņas, un nu dalās savās zināšanās.

Kuru vistas daļu izmantot?

Buljona vārīšanai var izmantot gan veselu putnu, gan tā daļas – vien svarīgi, lai tā būtu "zupas vista", nevis broilers.

Zupas vista ir vismaz divus gadus augusi dējējvista. Gaļa ir sīkstāka nekā broileram, to gatavo ilgāk, tomēr buljonam būs piesātinātāka un intensīvāka garša un aromāts.

Vārot veselu vistu, noteikti izņem iekšas un liekos taukus, citādi buljons būs duļķains. Gatavojot buljonu no vistas daļām, noderēs astes, spārni, kājiņas vai šķiņķīši. No filejas buljonu vārīt nav jēgas, garšai nebūs nekādas vērtības.

Ko pievienot buljonam, lai tas būtu gardāks?

Lai vistas buljonam būtu izcils, apetītlīgs aromāts un "īstā" garša, pietiek vien ar trīs "burvju" sastāvdaļām – tās stiprinās vistas maigo garšu un patīkamo smaržu:

  • Burkāni

Liekot vārīties vistu, katlā pievieno 3-4 daļās sagrieztus burkānus.

  • Vesels sīpols

Sīpolam noņem tikai ārējo sauso mizas slāni, nomazgā un, atstājot pārējās mizas, liek galviņu buljonā. Kādēļ tā? Sīpola mizas buljonam piešķirs zeltainu krāsu, bet pats sīpols pastiprinās vistas garšu.

Gan burkānus, gan sīpolu no buljona izmakšķerē īsu brīdi pirms vārīšanas beigām.

  • Dilles

Ko pievienot buljonam, lai tas kļūtu vēl aromātiskāks? Protams, dilles! Tās ļoti organiski sader ar vistas buljonu – gluži kā podiņš ar vāciņu un roka ar cimdiņu! Zaļumus virumam pievieno, kad tas gatavs, īsi pirms celšanas galdā. Tiesa gan ar diļļu daudzumu nevajadzētu pārcensties, smarža ir pārāk spēcīga un nomāks zupas aromātu.

Vēl viens svarīgs jautājums – cik ilgi vārīt buljonu? Jābruņojas ar pacietību, jo zupas vistu vāra vismaz pusotru stundu, bet reizēm arī ilgāk, atkarīgs no putna izmēra. Turklāt jāvāra uz lēnas uguns, ik pa laikam pārbaudot gaļu – ja tā viegli atdalās no kauliem, buljons gatavs!

Noslēgumā citas saimnieču gudrības:

  • uz vienu kilogramu gaļas lej 2-2,5 litrus ūdens;

  • gaļu un pārējās sastāvdaļas liek aukstā ūdenī, bet pēc tam uzvāra – tā viss vienmērīgi uzsildīsies un palēnām sāks izdalīt savas sulas un aromātus;

  • sāli buljonam pievieno vārīšanās sākumā – tas veicina gaļas sulu izdalīšanos, zupai būs intensīvāka garša.

Tāpat vārīšanās procesa laikā ik pa brīdim jānosmeļ putas – lai buljons nebūtu rūgts un duļķains.

Šie bija vienkāršāka buljona vārīšanas ieteikumi, ja sirds un mājinieki prasa vistas zupu, te atradīsi foto pamācību spēcinošai vistas zupai ar nedaudz attīstītākām pavāra iemaņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!