Par godu Pasaules olu dienai kustība "Olas ir spēks" izsludinājusi Latvijas vēsturē pirmo olu lobīšanas izaicinājumu, turklāt, lai palielinātu ikviena izaicinājuma dalībnieka izredzes, kustības eksperti iesaka desmit olu lobīšanas trikus, lai katrs varētu viegli nolobīt vārītas olas un izmēģināt spēkus šajās neparastajās sacensībās.
"Katram ir savi triki un pārbaudīti olu lobīšanas paņēmieni, piemēram, es cieti vārītas olas pirms lobīšanas uz dažām minūtēm iemērcu aukstā ūdenī, tas palīdz čaumalai vieglāk atdalīties. Mīksti vārītām olām vislabāk darbojas, ja pēc vārīšanas viegli uzsit pa olas galu, lai čaumala ieplīst, un uzmanīgi izslidina olu no čaumalas," pieredzē dalās Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas biedrs Toms Auškāps.
Lūk, desmit efektīvi olu lobīšanas knifi, kas, kā uzsver putnkopji, ir gadu simtiem pārbaudīti:
Vieglāk lobīt "vecākas" olas
Pavisam svaigas olas lobīt ir grūtāk, jo tām čaumala pieguļ ciešāk. Daudz vieglāk būs nolobīt olas, kuras pēc iegādes jau ir pastāvējušas mājās, piemēram, septiņas vai vairāk dienas. Ja paredzēts gatavot pildītās olas, tad ideāli gludas olas var iegūt tikai no "vecākām" olām. Lai pārbaudītu olu svaigumu, tās var ievietot aukstā sālsūdenī. Svaiga ola nogrims, savukārt, ja ola ūdenī sagriežas vertikāli, tā ir 2–3 nedēļas veca.
Ledusauksts ūdens
Viens no populārākajiem un efektīvākajiem lobīšanas trikiem – uzreiz pēc vārīšanas olas iegremdēt ledusaukstā ūdenī. Ja krāna ūdens nešķiet pietiekami auksts, tam var pievienot arī ledus gabaliņus.
Svaigas olas labāk vārīt ūdens tvaika peldē
Čaumalu vieglāk nolobīt olām, kas vārītas ūdens peldē, proti, ola ir ielikta traukā, kas, savukārt, ielikts katlā ar verdošu ūdeni. Tvaika iedarbības rezultātā olas baltums mazāk pieķersies čaumalai. Šāda metode būs īpaši noderīga, vārot svaigas olas. Vietējās olas vienmēr būs vissvaigākās, jo veikalā nonāk apmēram 24 stundu laikā no izdēšanas brīža.
Olu čaumalu caurduršana ar adatu
Var izmēģināt arī šādu knifu. Pirms vārīšanas olas resnāko galu uzmanīgi caurdur ar adatu vai korķa tāfeļu spraudīti. Tas palīdzēs čaumalai vieglāk atdalīties. Ūdenim, kurā vārīsiet olas, pievienojiet šķipsniņu sāls.
Čaumalu sadauzīšana smalkās daļiņās
Olas čaumalu sadauzīšana smalkās daļiņās var palīdzēt, ja jānoloba pavisam svaigas olas. Pēc sadauzīšanas olas vislabāk ievietot ūdenī uz pusstundu. Pateicoties plaisām, ūdens iekļūs zem čaumalas un olas būs vieglāk nolobīt.
Karotes metode
Šis ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā nolobīt cieti vārītas olas. Kad olas ir atdzisušas, pabīdiet karoti zem čaumalas un atdaliet baltumu. Olu lobīšana ar karoti nodrošina vienmērīgu, kontrolētu lobīšanu, kurā jūs nesabojāsiet olas baltumu.
Bļodas metode – lielākam olu daudzumam
Vairāku olu nolobīšana vienā reizē ļaus ietaupīt laiku, īpaši, ja nepieciešams nolobīt lielu daudzumu cieti vārītu olu. Ievietojiet atdzesētās olas lielā bļodā, kurā ir ieliets mazliet ūdens. Pārklājiet trauku ar šķīvi vai vāku un enerģiski sakratiet. Triecienu rezultātā olu čaumalas ieplaisās, un tās varēs vienkārši nolobīt.
Etiķis mīkstākai čaumalai
Etiķa pievienošana verdošam ūdenim var ievērojami palīdzēt lobīšanā. Pirms likt katlā olas, verdošam ūdenim pievieno apmēram ēdamkaroti etiķa. Etiķa skābums palīdz noārdīt olu čaumalās esošo kalciju, padarot tās mīkstākas un vieglāk lobāmas.
Olu kratīšana burkā
Atdzesētas, cieti vārītas olas ievietojiet burkā, kurā ir ieliets nedaudz ūdens. Cieši aizveriet vāku un enerģiski sakratiet burku. Čaumalās radīsies plaisas, kas palīdzēs tās viegli atdalīt no baltuma.
Olu lobīšana zem tekoša ūdens
Lobīšanas laikā turiet olu zem vēsa ūdens strūklas un ļaujiet ūdenim palīdzēt atdalīt čaumalu no olas baltuma. Tas ir īpaši noderīgi, ja jums ir darīšana ar "spītīgām" čaumalām, kas nevēlas atdalīties bez cīņas.
Projektu "Olas ir spēks!" finansē Eiropas Savienība. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Lauku atbalsta dienesta uzskatus un viedokļus. Ne Eiropas Savienība, ne Lauku atbalsta dienests par tiem nevar tikt saukti pie atbildības.
Projekts "ES ražotu olu informācijas un veicināšanas pasākumi Latvijā un Lietuvā" (EU Eggxpert, projekta nr. 101046173)