Pirms mīklas iejaukšanas miltus pāris minūtes paturi nedaudz sasildītā cepeškrāsnī – tas palīdzēs maizei ātrāk izcepties.
Pirms maizes cepšanas miltus noteikti izsijā, lai tie bagātinātos ar skābekli. Tas palīdzēs mīklai labāk uzrūgt.
Maizes mīklu jāmīca tik ilgi, līdz tā vairs nelīp pie rokām.
Rūgstot mīklā izdalās spirts un ogļskābā gāze, kas paceļ mīklu un piebremzē rauga darbību. Raudzēšanas laikā mīklu vairākkārt atmīca atpakaļ, lai izvadītu uzkrājušos ogļskābo gāzi un rūgšana atsāktos ar jaunu spēku.
Ieteicamā raudzēšanas temperatūra ir 28–30 grādi. Ja mīkla nerūgst, iespējams, temperatūra ir pārāk zema. Ja nolikšana siltākā vietā nelīdz, var gadīties, ka vainīgs zemas kvalitātes raugs.
- Nereti maizes gatavošanai mēdz izmantot ieraugu. Kā to soli pa solim pagatavot mājās, uzzini, izlasot šo padomrakstu.
Ja mīklai pievienosi par daudz sāls vai cukura, rūgšana var palēnināties vai pat apstāties. Situāciju vari mēģināt glābt, piemīcot klāt jaunu mīklas porciju, kurai nav pievienots sāls un cukurs.
Lai maizes mīkla labāk rūgtu, tā ir jāapsedz. Parasti to pārklāj ar mitru drāniņu, bet noderēs arī celofāna maisiņš.
Receptēs norādītais miltu daudzums ir aptuvens lielums. Dažādi milti spēj uzņemt atšķirīgu šķidruma daudzumu. Ja mīkla izplūst un līp, tai jāpievieno vairāk miltu, ja iznāk cieta un sausa – pievieno vairāk ūdens.
Lai maizei piešķirtu īpašu garšu, pievieno olīvas, riekstus, sēklas, žāvētus augļus, garšaugus, kaltētus tomātus vai citas savas iecienītās garšvielas.
Lai maizei veidotos trausla garoziņa, pirms likšanas cepeškrāsnī pārzied kukulīšus ar eļļu.
Nule kā uzzinātos padomus laiks pielietot praksē, izvēloties kādu no mūsu piedāvātajām 24 receptēm.
Lai labi garšo!
Novadu kulinārais mantojums: Latgales svētku maize ar dzērveņu zaptes ieraugu
Katlā cepta Ņujorkas maize bez mīcīšanas
Gardā svētku maize ar diļļu-ķiploku sviestu
Olīvu maize ar rozmarīnu
Kraukšķīgā fokača
Dagdas novada tradicionālā maize
Vienkāršā griķu miltu maize
Mājās cepta maize no trīs veidu miltiem
Griķu maize ar sēkliņām
Biešu un krēmsiera maize
Vienkāršā čabatas maize bez mīcīšanas
Mājās cepta saldskābmaize
Brioša maize
franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.