Svaigs skats uz ierasto vistas fileju. Padomi un receptes veselīgākam gada sākumam
Tasty
Vistas fileja ir viens no veselīgākajiem un vērtīgākajiem pārtikas produktiem. Tai ir augsta uzturvērtība un zems kaloriju daudzums, tādēļ vistas fileja ir īpaši ieteicama tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai ikdienā veic darbu ar paaugstinātu fizisko slodzi. Turklāt, pateicoties savai vieglajai struktūrai, tā ir āri pagatavojama un viegli sagremojama. Taču der atcerēties, ka dažādība un sabalansēta ēdienkarte ir tikpat svarīga, kā produkti, ko lietojam uzturā, tādēļ vistas fileju nevajadzētu vienmēr gatavot vienā un tai pašā veidā. Šo lielisko produktu vari pagatavot tieši tā, kā tev vislabāk garšo – grilēt, gatavot mērces, kotletes, sautējumus, karbonādes vai izmantot salātu un zupu pagatavošanai.
Vistas gaļa satur lielu daudzumu kālija, kas veicina šķidruma apriti organismā, fosforu un kāliju, kas ir atbildīgi par ādas, matu, nagu un iekšējo orgānu stāvokli, kā arī par stipriem zobiem un nagiem. Ēdot vistas gaļu, tu uzņemsi arī dzelzi, cinku, kobaltu un citas vērtīgas minerālvielas, un virkni A, B un PP grupas vitamīnu, kas veicinās smadzeņu darbību un dos tev enerģiju.
Kā sagatavot fileju?
Ja iegādājies veselu vistu, tad zini, ka vistas krūtiņa ir visliesākā vistas daļa, tikai neaizmirsti to pirms gatavošanas atbrīvot no ādas, jo tā ir ļoti trekna un satur lielu daudzumu neveselīgā holesterīna un tauku.
Vistas fileju nav ieteicams ilgstoši mērcēt ūdenī. Nevajadzētu skalot jau gabaliņos sagrieztu fileju, jo šādi tā zaudēs daļu vitamīnu un minerālvielu.
Ja vēlies pagatavot vistas zupu vai vārītu fileju, lai gaļa nezaudētu uzturvērtību, liec to jau verdošā ūdenī.
Saldētu fileju atkausē istabas temperatūrā vai, vēl labāk - savlaicīgi pārvieto gaļu no saldētavas uz ledusskapi. Pēc atkausēšanas fileju nekavējoties izmanto - nekādā gadījumā nemēģini to saldēt atkārtoti!
Kā pagatavot fileju?
Veselīgāka, protams, ir vārīta, tvaicēta vai sutināta gaļa, bet, ja vēlies to cept, lieto nelielu taukvielu daudzumu un nepārcep maigo fileju, jo tad tā kļūs sausa, kokaina un nebaudāma. Cepšanai vari izmantot arī foliju un cepamos maisu. Lielisks veids, kā tikt pie gardas, kraukšķīgas garoziņas, nelietojot liekas taukvielas, ir vistas grilēšana – cepeškrāsnī, speciālā elektriskajā grilā vai uz oglēm.
Vistas filejas "labākie draugi" ir dārzeņi. Ja gaļu gatavosi vokpannā vai cepeškrāsnī kopā ar dārzeņiem, tā izdosies daudz sulīgāka un aromātiskāka. Filejas gabaliņi būs lielisks papildinājums arī dažādiem dārzeņu un lapu salātiem.
Vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem saldskābā mērcē
Ātrām pusdienām vai vakariņām - vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem. Pasniedz ar rīsiem vai nūdelēm, iesaka receptes autore Kristīne Letīcija.
Nedaudz neparasta un sātīga gaļas pankūka, kurai zaļie lociņi piešķir pavasarīgu svaigumu. Ja vēlies, cep vairākas nelielas pankūciņas un pasniedz tās ar mērci un zaļajiem salātiem.
Ja meklē svaigas idejas brokastīm, launagam vai ballīšu uzkodām, izmēģini šo recepti. Graudu maizes rullīši garšos labi garšos gan auksti, gan karsti - ar dažādām aukstajām dip mērcēm.
Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.
Vistas un kuskusa salātu recepte tapusi "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes "Štābiņa nometnes" dalībnieki.
Nu ko, aprīlis ir klāt un vasara jau praktiski pie durvīm. Tas priecē, jo tad varēšu vilkt laukā savu vellapēdu un no visas sirds nodošos riteņbraukšanai. Pagaidām man vēl ir par aukstu, gribas tomēr tā ar baudu, nevis ar klabošiem zobiem. Un šajā pārejas posmā, kad dienas ir smuki saulainas, bet vēl saulīte ar zobiem, es skaisti vizinos ar savu jauniegūto auto! Uz darbu - no darba. Uz darbu - no darba. Tiesa, biju jau te lielāku līkumu līdz Rūjienai izmetusi. Mhm, tā nu tas ir.
Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru
"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.
Supervienkārša un ātra ideja pusdienām vai vakariņām - vistas gaļas plācenīši jeb kotletes ar sieru, olām un majonēzi. Pasniedz ar rīsiem vai svaigajiem salātiem!
Februāra recepšu konkursam - vistas filejas strēmelītes ar sezamu, garšīgas gan karstas, gan aukstas - pasniedz kopā ar rīsiem vai makaroniem. Vai vienas pašas - kā auksto uzkodu! Recepti iesaka Tasty.lv lasītājs Agris.
Pārsvarā ļuļa kebabus gatavo no jēra vai liellopa gaļas. Piedāvājam vienkāršotu ļuļa-kebaba recepti, kurā izmanto vistas fileju. Vasarā cep uz grila, ziemā - cepeškrāsnī. Pasniedz ar grilētu marinētu papriku.
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!
Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām
Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit